Vowles: U Williamsu ponovo vlada entuzijazam

Šef Williamsove momčadi James Vowles izjavio je da u Groveu ponovo vlada entuzijazam, nakon implementacije prvih promjena koje će povesti ovaj legendarni britanski tim u novom pravcu.

Williams je momčad u tranziciji. Nakon mnogo godina borbe s kroničnim problemom manjka investicija, vlasnici momčadi Dorilton Capital angažirali su Vowlesa, koji je preuzeo ulogu šefa momčadi umjesto Josta Capita.

Sezonu iza nas Williams je završio na posljednjem mjestu u poretku konstruktora te je to četvrta od šest proteklih sezona da je kultna momčad F1 sezonu završila na dnu ljestvice.

Vowles, bivši glavni strateg Mercedesa, stoga ima jako težak zadatak popraviti situaciju u momčadi. Promjene koje su se dogodile u proteklim mjesecima zasigurno su donijele novu energiju u tvornicu te početak ove sezone može biti nagovještaj da bismo Williams mogli češće viđati u borbi za bodove.

“Najbolje rečeno moramo iskoristiti entuzijazam. Entuzijazam je tu i to je fascinantno za vidjeti. Leđa su nam ispravljena i glava je uzdignuta, zaista imamo pravac u kojem se želimo kretati i trenutno se pomičemo naprijed. Momčad je imala jako tešku zimu i jako teških par godina prije toga. Sada se svijetlo na kraju tunela počelo nazirati.”

James Vowles

Početkom ove godine s bivšim direktorom momčadi Capitom, Williams je napustio i šef aerodinamičkog odjela David Wheater, a njegovo mjesto je još uvijek upražnjeno. Već ranije smo pisali o tome da Vowles cilja na rekonstrukciju momčadi te popunjavanje pozicija ljudima koji imaju dugoročne planove kako bi se rezultati eventualno popravili.

Vowlesov prvi veliki korak u ostvarenju navedenih ciljeva bio je dovođenje Kanađanina Frederica Brousseaua koji je uposlen na poziciji šefa operacija (COO). Njegov posao je nadgledati organizaciju i planove momčadi. Brousseau je u Groves donio bogato iskustvo koje je stjecao u avijaciji te je njegova posljednja pozicija izvan F1 bila na mjestu potpredsjednika tvrtke Pratt & Whitney Canada, koja se bavi proizvodnjom mlaznih motora.

Nakon što je popunio prvu veliku poziciju, Vowles je prokomentirao: “Bolid Formule 1 sastoji se od otprilike 15 tisuća komponenti koje se moraju konstruirati, proizvesti i sastaviti zajedno. Da bi se taj zadatak uspješno obavio, morate imati jako dobru organizaciju u cijeloj tvornici, a to je upravo segment u kojem je Brousseau jako dobar.” 

“To je radio u Pratt & Whitneyu u kojem je proveo proteklih 20 godina i zasigurno ima veliko znanje i iskustvo u tome kako da spoji tisuće ljudi zajedno, a u našem slučaju je to par stotina. U današnjem vremenu kada imamo na snazi ograničenje budžeta organizacija je ključna. Efikasniji rad znači više novca za razvijanje bolida.”

U međuvremenu jako važna pozicija šefa aerodinamike je još uvijek upražnjena i Vowles zasigurno traži potencijalne kandidate koji bi ju mogli popuniti, a dok se to ne dogodi, trenutni članovi momčadi rade punom snagom kako bi kompenzirali taj nedostatak.

Williams je u ovu sezonu ušao osvajanjem boda na prvoj utrci sezone što ih trenutno postavlja na osmu poziciju u poretku konstruktora. Mnogo posla čeka cjelokupnu momčad na putu ka nekom ozbiljnijem napretku, no da su skokovi mogući, dokazao nam je Aston Martin.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Rješenje se samo po sebi nameće,ugradite avionski motor u bolid i to je to.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x