Zašto je opet crni Mercedes? Nije zbog borbe protiv rasizma, već zbog milisekundi!

Osmerostruki svjetski prvak Mercedes u srijedu ujutro predstavio je novi W14 s kojim se nadaju konkurirati za pobjede i postolja u 2023. godini. U prvom je planu, naravno, crna livreja, koju je Mercedes koristio 2020. i 2021. u sklopu velike kampanje konstruktora protiv rasizma.

Ipak, s implementacijom novih tehničkih regulacija Mercedes je odlučio vratiti staru, prepoznatljivu srebrnu livreju. Na kraju dana, srebrna je boja sinonim za Mercedes, skoro pa kao što je crvena za Ferrari. Međutim, čini se da Mercedesu nije previše stalo do tradicije, a ni do globalno poznatog nadimka ‘srebrne strijele’.

Anti-rasistička borba više nije u prvom planu Mercedesa. Sve su snage u velikoj organizaciji Mercedesa usredotočene na povratak u vrh Formule 1. Nakon osam godina dominacija i brojnih pobjeda te titula, Mercedes je u 2022. osvojio samo jednu utrku, a jasno je da su njihove ambicije veće od toga.

Stoga se performanse traže na svakom djeliću bolida, a izuzetak nije ni livreja. Većina W14 bolida uopće nije pobojano, već se radi o sirovom karbonskom vlaknu.

Mercedes-AMG F1 W14 E Performance Launch – Finn Pomeroy

“Prošle smo godine bili preteški, tako da smo ove godine htjeli otkriti gdje možemo istisnuti svaki gram. Tako da, povijest se ponavlja. Vidjet ćete da bolid ima dijelove gdje je sirova boja karbonskog vlakna, dok su neki dijelovi ofarbani u mat crnu.”

“Naravno, naš je glavni cilj 2020. bio podržati raznolikost i jednakost, što je uvijek blizu našeg srca. Crna boja tada je postala dio našeg DNK, tako da smo zadovoljni što joj se vraćamo.”

Toto Wolff na predstavljanju W14

Gornji dio prednjeg nosa i poklopac za motor obojeni su u crnu ‘mat’ boju, ali krila i niži elementi bolida nisu ofarbani. Podsjetimo, obavezna minimalna težina F1 bolida iznosi 798 kilograma, a većina konstruktora prošle godine nije uspjela doći blizu toj brojci.

FIA i konstruktori Formule 1 čak su pregovarali o spuštanju obavezne minimalne težine F1 bolida na 796 kilograma, ali ti su razgovori propali.

Pretplati se
Obavijesti o
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Treba im sponzor – proizvođač šmirgl papira. Tvornice boja i lakova, zatvorite se!

Webmaster

Kopiraju Williams sa manje livreje,a isto tako je Williams kopirao lanjski dizajn Merca 🙂 :;).

B4c4

Zamisli 1 kg crne boje je lakši od 1 kg sive boje!!!

lando

Da, i?

theKing

Vecina je od carbona.zato je crn!

lando

Svi su od karbona ali ga merc nije farbao da bude lakši….

B4c4

Gornji dio prednjeg nosa i poklopac za motor obojeni su u crnu ‘mat’ boju, ali krila i niži elementi bolida nisu ofarbani.
Hoćeš reći da ovi elementi nisu mogli biti obojani u sivo jer je crna boja lakša od sive?
Isto je bilo i prošle god, gore je sve bilo sivo a donji dio od karbona nije obojan, priče za malu djecu.

theKing

Nisam ga vidio uzivo a vjerujem clanku jer je sigurno odnekud izvucen.
Ovo je samo tvoja prepostavka sa namjerom pa sve zivo popljujes sto se tice mercedesa.

B4c4

Gornji dio prednjeg nosa i poklopac za motor obojeni su u crnu ‘mat’ boju, ali krila i niži elementi bolida nisu ofarbani.
Pa ovo ti je iz članka, pročitaj pažljivo.

west

Halo, piše ti da većina bolida uopće nije ofarbana već se radi o sirovom karbonskom vlaknu!!!

B4c4

Mislim da bi netko trebao uzeti naočale i ponovo pažljivo s razumijevanjem pročitati članak pa tek onda možemo ući u raspravu.
Gornji dio prednjeg nosa i poklopac za motor obojeni su u crnu ‘mat’ boju, ali krila i niži elementi bolida nisu ofarbani (inače ovo ti je iz članka nisam ja izmislio).

Related Posts
11
0
Would love your thoughts, please comment.x