Zak Brown priznaje da nisu postigli željene ciljeve s novim bolidom

Druga najuspješnija momčad u povijesti Formule 1 pokušava napraviti korak naprijed tijekom ove sezone, no nakon prva dva dana testiranja bolida MCL60, momčad iz Wokinga našla se u problemima.

McLaren se suočava s izazovima u razvoju svog bolida za 2023. godinu, nakon neuspješnih početnih testiranja u Bahreinu. Momčad čija je baza u Wokingu morala je rješavati nekoliko problema tijekom testiranja, uključujući i potrebu za ojačanjem nekih dijelova bolida kako bi se izbjegla nepotrebna zaustavljanja, što je uzrokovalo oskudnim vremenom provedenim na stazi.

Osim toga, vozači Lando Norris i Oscar Piastri nisu pokazali impresivne performanse na stazi. Međutim, to nije iznenađenje jer McLaren nije bio potpuno zadovoljan svojim bolidom nakon lansiranja, što je i potvrdio sam voditelj momčadi Andrea Stella. Ipak, postoji nada da će nadogradnje koje se očekuju oko Velike nagrade Azerbajdžana pomoći u rješavanju nekih od nedostataka.

Govoreći o testiranjima u Bahreinu, glavni izvršni direktor Zak Brown priznao je da McLaren nije postigao ono što je želio, ali i da još uvijek nema jasne slike o tome gdje stoji u odnosu na konkurenciju.

”Znamo da smo postavili neke ciljeve za razvoj koje nismo ostvarili, i smatramo da je bolje biti iskren u vezi s time. Kao i svi ostali, imamo puno nadogradnji koje dolaze. Ohrabreni smo onime što vidimo u bliskoj budućnosti. Mislim da ćemo ući u prvu utrku ispod naših projiciranih ciljeva, ali stvarno je teško znati na kojoj ćemo startnoj poziciji biti.”

Zak Brown o rezultatima testiranja

Brown je rekao da je McLaren zaostao za svojim razvojnim ciljevima, ali je optimističan zbog budućnosti i razvoja koji dolazi. Novi vozač McLarena, Oscar Piastri, sugerirao je da MCL60 nije donio dramatičan pomak u odnosu na MCL36 iz 2022. godine, koji je isprobao na postsezonskom testu u Abu Dhabiju.

“Rekao bih da je to mali korak unaprijed od prošle godine. Znamo da imamo nekoliko stvari u pripremi, nadamo se da će biti dostupne tijekom sezone. Ali do sada, mislim da je slično onome čega se sjećam iz svojeg ograničenog prijašnjeg iskustva s bolidom koji koristi efekt tla”, rekao je Australac.

Ipak, McLaren je svjestan da su njegove dugoročne ambicije približavanja vrhu poretka ovisne o pokretanju najsuvremenije infrastrukture. Novi zračni tunel i simulator trebali bi biti završeni kasnije ove godine, što bi moglo pomoći McLarenu u njegovom razvoju.

“Naše ambicije su vratiti se na vrh. Znamo da će nam to oduzeti malo više vremena. Sva tehnološka infrastruktura je već gotova ili će biti gotova tijekom ove godine. To je prilično uzbudljivo. Imamo nekoliko dobrih nadogradnji koje dolaze, ali također ima ih i svaka druga momčad u Formuli 1. Moramo ubrzati tempo”, dodao je Zak Brown.

Unatoč nekim teškoćama na predsezonskim testiranjima, McLaren se nada da će se približiti vrhu poretka u bližoj budućnosti. U međuvremenu, ostaje za vidjeti kako će se momčad nositi s izazovima i kako će se njihov bolid razvijati tijekom sezone.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mars32

Nije dobro, lako bi se mogli naći u borbi za prolazak u Q2 jer skoro svi djeluju ozbiljnije, neki po brzini, a neki po pouzdanosti
RB djeuje dominantno, nadam se da će ih Ferrari i Mercedes biti u stanju izazvati.
Jasno to je trenutni privid, tek nakon prve utrke će biti jasne početne pozicije i zaostaci.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x