Ford otkrio zašto se vraća u F1: Nismo u F1 samo zbog marketinga

Mercedes i Ferrari, to su jedini proizvođači motora s uspješnijom pozadinom u Formuli 1 od Forda. Iako su u novijoj povijesti ispali iz fokusa F1, američki div automobilske industrije uvijek prati novosti s budno otvorenim očima.

A sad je došlo vrijeme za povratak. Ford je jučer najavio povratak u sport od 2026. kao tehnološki partner Red Bulla u izradi pogonske jedinice. Ford se može pohvaliti s 10 konstruktorskih i 13 vozačkih titula te čak 174 pobjeda.

Amerikanci ne skrivaju ambicije i razlog povratka u sport. Globalni direktor Forda, Mark Rushbrook, otkrio je Motorsportu da razlog njihovog povratka leži u inovativnim postavkama pogonske jedinice od 2026.

“Mislim da se ne bi vratili bez takve prilike, za nas bi to bio korak unazad. Sto posto, tako je nešto bilo potrebno za naš povratak.”

“Ford se ne utrkuje isključivo radi marketinga. Posebno u Formuli 1, s obzirom na to kolika je pozornica, nama je stvarno bila potrebna prilika za tehnološko učenje.”

Mark Rushbrook
NEW YORK, NEW YORK – FEBRUARY 03: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Jim Farley, CEO of Ford talk on stage / FIA / Getty Images / Red Bull Content Pool

Novi motori na električnom pogonu

Ford je debitirao u F1 1967. s legendarnim DFV motorom. Riječ je o najuspješnijem motoru u povijesti F1 koji je između 1967. i 1983. pobijedio na 155 utrka u rukama sjajnih vozača, od Jim Clarka do Kekea Rosberga.

Iako je Ford uključen u drugim motosport kategorijama, F1 su napustili 2004. kada su prodali Jaguar koji je, spletom okolnosti, postao današnji Red Bull. Sad su čak šesti prijavljeni dobavljač motora od 2026.

Motori F1 ovisit će više od električnoj snazi i održivim gorivima od 2026. godine, a to privlači mnoge automobilske kompanije. Nove pogonske jedinice imat će električnu snagu od 350kW, trostruko više nego danas.

Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Mislim da bi trebalo napomenuti, za one koji to ne znaju, da je “legendarni DFV motor” ustvari motor poznatiji pod imenom Ford Cosworth. Naziv DFV je skraćenica od Double Four Valve, a motor je V8 razvijen od ranijeg četverocilindričnog FVA, koji je imao četiri ventila po cilindru. Naziv Coswort je također kombinacija od prezimena njegovih tvoraca Mike Costina i Keitha Duckwortha.

Desmosedici

P.S.Ovaj bi/jedan je uporan sa svojim minusom kada god nešto želim podijeliti sa vama u dobroj namjeri..eto, kada želim nešto kazati što možda netko ne zna..dakle bez namjere da nekome dociram ili da nekoga omalovažavam.. a ono kada se navijački “podbadamo”, ne smetaju mi minusi..dapače, to mi je drago, jer značii da sam pogodio ono što ne žele čuti ti iz suprotnog navijačkog tabora.

Zlibro

Čim ti pišeš o minusima, znači da ti to para oči 😉

mars32

Ne se nervirati zbog takvih minusa, nisu bitni.
Uvijek ima ljudi koji u svemu vide nešto negativno, a neki minusi su jeka iz prošlosti i kao takvi potpuno nebitni.

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x