FIA ponovno mijenja sistem dodjele bodova za nedovršene utrke

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) ponovno će promijeniti sistem bodovanja za utrke koje nisu završene u cijelosti. Tu je odluku ponajviše izazvala prošlogodišnja Velika Nagrada Japana, u kojoj je Max Verstappen u, malo rečeno, neobičnim okolnostima osigurao drugu titulu svjetskog prvaka.

Prijelomna je točka bila VN Belgije 2021. godine. Nakon fijaska od utrke, FIA je odlučila pojasniti sive zone u pravilniku i uvesti nekoliko novih smjernica za buduće situacije.

Tako bi, primjerice, pobjednik dobio šest bodova u utrci u kojoj su završena najmanje dva kruga, ali manje od 25 posto ukupne utrke. U utrci u kojoj je završeno najmanje 25 posto ukupne udaljenosti, ali manje od 50 posto, pobjednik bi dobio 13 bodova.

Zatim, u utrkama u kojima je završeno najmanje 50 posto utrke, ali ne 75 posto, pobjednik bi osvojio 19 bodova. U slučaju da je završeno najmanje 75 posto ukupne udaljenosti utrke, pobjednik bi dobio standardnih 25 bodova.

U prošlogodišnjoj VN Japana završeno je 52 posto ukupne udaljenosti utrke i isprve se činilo da će Verstappen osvojiti samo 19 bodova za pobjedu, Sergio Perez 14 za drugo mjesto, a kažnjeni Charles Leclerc 12 za treće.

Međutim, nova siva zona u FIA-inom pravilniku sugerira da se u slučaju VN Japana zapravo dodjeljuju puni bodovi. Zašto je to tako?

SUZUKA, JAPAN – OCTOBER 09: Getty Images / Red Bull Content Pool only

Predsjednik FIA-e “želi poštenje”

Po novom pravilniku, bodovi se umanjuju jedino u utrkama koje su suspendirane, ali nisu restartane. VN Japana završena je pod crno-bijelom zastavicom i iz tog je razloga Verstappen dobio 25 bodova za pobjedu.

Ističe se i situacija s prošlogodišnje FIA-ine svečane dodjele nagrada u Italiji. Predsjednik FIA-e, Mohammed Ben Sulayem, imao je neugodan trenutak sa šefom Red Bulla, Christianom Hornerom.

“Rekli ste da je Japan bio kontroverzan. Ne, krivi se FIA-u za bodove, ali nije FIA izmislila to pravilo. Ekipe su dogovorile to pravilo, a mi ga implementiramo.”

Mohammed Ben Sulayem na pozornici na FIA-inoj dodjeli nagrada
President of the FIA Mohammed bin Sulayem

Poglavar FIA-e potvrdio je da će se spomenuto pravilo ponovno promijeniti uoči nove sezone Formule 1.

“Da, pravilo se mijenja. Steve, koji je sad sportski direktor, poboljšat će pravilo.

“Osvrnimo se malo na Japan. Prije svega, imali smo kompletno izvješće događaja na web stranici FIA-e. Nikad to nismo učinili.”

“U vezi bodova, tko je to birao? Ekipe. Tko je to odobrio? Ekipe. Mi smo to morali samo implementirati. I tko je dobio cijelu krivnju? Mi. Iskreno, gdje je tu poštenje? Recite mi. To me frustrira.”

Mohammed Ben Sulayem za Motorsport.com
Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
schumy

“Lijepo”, baš lijepo… Last train to last train to clarksville – pjevali su davo The Monkees, a vrijedi i za ove “vlasnike F1” koji posthumno nešto određuju, petljaju, ni sami ne znaju što i kako!!?? Šteta je učinjena lani, iako su imali JASNA PRAVILA u slučaju nezavršenih trka i sistem podjele bodova oni su ih SVJESNO “prekrojili” i presudili kako nije trebalo… Ne polemiziram tko je tu oštećen a tko nagrađen, polemiziram o (NE) kriteriju koji ne vodi u dobrom smjeru…. Mislim da F1 polako, ali i sve brže “ide strmoglavo” “uništa” pa je Alka već promašena tko zna koliko… Read more »

johhan peacedohan

Jako su zakomplikovali. Prije svega, s obzirom na broj bolida, mislim da se previše dijeli bodova, čak pola startnog grida završi u bodovima na to je na kraju utrke i 2/3. Cijenim da bi samo prvih 7 trebali biti osvajači bodova i razgraničiti pojam šta je čista trka a šta restartovanje i sl.

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x