Andretti i Cadillac objavili plan za ulazak u Formulu 1

Svjetsko prvenstvo Formule 1 u posljednjih šest sezona broji deset natjecateljskih timova, no u sljedećim bi se godinama u tom pogledu mogla dogoditi promjena, a sve ozbiljnije namjere za ulazak u F1 pokazuje Michael Andretti.

Još u veljači prošle godine Andretti je izjavio kako planira pokrenuti vlastiti F1 team u budućnosti, a tijekom 2022. dosta je istraživao opcije za provedbu tog plana u djelo. Priča je sad otišla korak dalje jer u četvrtak 5. siječnja 2023. tvrtke Andretti Global i General Motors objavile su plan za ulazak novog tima u Formulu 1 i to koristeći brand Cadillac.

“Nastavljamo razvijati Andretti Global i pripadajuću trkaću obitelj te uvijek gledamo prema onome što nam dolazi sljedeće. Osjećam da bismo se dobro uklopili kao nova momčad u Formuli 1 i da možemo donijeti vrijednost toj seriji i našim partnerima, a uzbuđenje fanovima. Ponosan sam što imamo GM i Cadillac pored nas u težnji ostvarenja tog cilja.”

“GM i Andretti dijele nasljeđe koje je rođeno iz ljubavi prema utrkivanju. Sada imamo priliku kombinirati strast prema motorsportu i posvećenost inovacijama kako bismo izgradili istinsku američku F1 priču”, rekao je Michael Andretti, predsjednik tvrtke Andretti Global.

Sjedište momčadi bilo bi u Indiani. Već se gradi u mjestu Fishers i trebalo bi biti u funkciji od 2025. Plan bi bio napraviti i određena postrojenja u Europi. Kad bi nova momčad doista mogla postati dio Svjetskog prvenstva za sad nije vremenski definirano i to će ovisiti o puno faktora.

“Koliko će to trajati ovisi o različitim interesima, no bit ćemo na stazi kad bude imalo smisla biti na stazi”, poručio je Andretti.

Za ulazak u F1 Andrettiju treba potpora samog vodstva natjecanja i timova koji trenutno sudjeluju. Što se pak vozača tiče, njegova bi želja bila staviti nekoga od Amerikanaca u trkaće sjedalo.

“Definitivno imamo planove s američkim vozačima. Mislim da svi znaju tko predvodi društvo u tom pogledu. Coltona (Hertu) trenutno imamo pod ugovorom u IndyCar-u. Želimo da ovo bude u potpunosti američki projekt i pobrinuti se da američki vozač sjedi u bolidu”, kaže Andretti.

A kakav je stav Formule 1? Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem otkrio je ranije ovoga tjedna kako je od svog tima zatražio početak procesa izražavanja interesa potencijalnih novih F1 timova, što je na neki način prvi korak prema povećanju broja bolida na F1 gridu. No, kao što je rečeno ranije, ne odlučuje samo FIA.

“Postoji veliki interes za F1 projekt u ovom trenutku i odvijaju se brojni razgovori koji nisu vidljivi drugima. Želimo osigurati da prvenstvo ostane vjerodostojno i stabilno, a bilo koji zahtjev novog sudionika ocijenit će se prema standardnim kriterijima, kako bi se zadovoljili ciljevi postavljeni od strane svih sudionika. Za ulazak novog tima potrebna je suglasnost i Formule 1 i FIA-e”, stoji u priopćenju Formule 1.

Dakle, koliko god Andrettijeva namjera bila ozbiljna, a sada ima i ozbiljne partnere, dalek je još put do službenog odobrenja za priključivanje nove momčadi F1 cirkusu.

Pretplati se
Obavijesti o
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
George

Iiiiiiii, odeeeee F1 u PM….. Cadillac, ufffff, bolje da stanem pisati…

Ferrari kralj f1

Šta ufffff zašto je F1 išla u k? Mogu ja za audi isto napisati uffff audi u f1 išlo je sve u PM!

George

Možeš slobodno prijatelju, ali Audi kao brand u moto sportu ima itekako težinu, dok kad se sjetiš Kadilaka, šta ti prvo padne na pamet ? Siguran sam da se Enzo okreće ko praščić na ražnju od muke, ali … možda uleti i trabant jednog dana, pa kad ti Verstappen potpiše za GELLY , ili slično, veseliti ćemo se i ti i ja 🙂
Btw, Forza Ferrari !

Yukihonda

nismo na valnoj dužini… alikoje je ovo primitivizam od razmišljanja od ovog georgea… ne mogu vjerovati..

Yukihonda

Sa kojim motorom nagađajte???

mars32

Najvjerojatnije će uzeti Hondu jer će od 2026. godine RB imati vlastite motore.

Yukihonda

vidi… Honda je u igri definitivno… ima tu i druga kvaka… moja logika mi kaže Honda će biti u Bullu poslije 2026g…bez obzira na izgradnju Bullovog motora… cijela ekipa inžinjere radi na tom projektu iz Honde… pomažući u izgradnji motora sa održivom gorivom pod drugim imenom…razlog zašto bi mogli ostati sa Hondom?? je što su u Suzuki proširili suradnju… Vidjeti će mo Hondu definitivno i u Andretiju koliko znam dugo surađuju… Što mislite zašto je pao dogovor Audi RedBull??? pa zato što su čekali odgovor Honde i ponovo registriranje Honde kao samostalni proizvođač…. to se dogodilo nedavno… tko sa Hondom… Read more »

mars32

U F1 do kad nije službeno objavljeno sve je moguće. Samo ispravak da RB i Audi nisu bili u dogovoru nego RB Porsche i to je palo prvenstveno jer je Porsche želio ulaziti u vlasničku strukturu RB-a.

Yukihonda

Ok upravu si oni su meni isto.. zna se tko im je gazda…

helgrozd

Ako je suditi po logo-u, ova ekipa bi mogla daleko dogurati. 😎

Related Posts
10
0
Would love your thoughts, please comment.x