Svečanost Zagrebačkog automobilističkog saveza: Priznanja najboljima u ovogodišnjoj sezoni

Otvoreno prvenstvo Zagreba u automobilizmu i kartingu objedinilo čak 26 različitih natjecanja.

ZAGREBZagrebački automobilistički savez prigodnom je svečanošću „Večer ZG prvaka“ u zgradi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, u Dvorani „Kockica“, zaključio ovogodišnju, bogatu i sadržajnu sezonu automobilističkih i karting natjecanja proglasivši najuspješnije ove sezone, tijekom koje je održano 26 različitih natjecanja u Čazmi, Zagrebu, Prelogu, Virovitici, Stubičkim Toplicama, Drnju, Pilama, Oroslavju, Kumrovcu, Našicama, Lešću, Željavi i Dubravi pored Vrbovca. Otvoreno prvenstvo Zagreba, kao jedno od prvenstava regija u sustavu Hrvatskog auto i karting saveza, vozilo se i bodovalo u auto utrkama na kružnim i brdskim stazama, u auto rallyju, ocjensko-spretnosnim vožnjama, Kupu povijesnih automobila, autoslalomu i superslalomu, kronometar vožnjama i driftu, te kartingu. Uručeno je više od 110 priznanja najbolje plasiranim pojedincima i klupskim ekipama iz 20 klubova s područja Regije Sjever HAKS-a, a najuspješnijima su se pokazali članovi jednog od mlađih domaćih klubova AKK Fly with Kolman Zagreb s tri ekipna naslova prvaka i 11 vozačica i vozača na pobjedničkim postoljima u različitim disciplinama.

Ekipni prvaci Otvorenog prvenstva Zagreba u 2022.godini su: AKK Fly with Kolman Zagreb (brdske auto utrke, autoslalom i kronometar vožnje), AKK SiB Racing Osijek (kružne auto utrke), AKK Sveta Nedelja (auto rally), AK Zagorje Oroslavje (superslalom), AK Dugo Selo (ocjensko-spretnosne vožnje), AK Remetinec (Kup povijesnih automobila) i AMKK Cobra Virovitica (karting).

U auto utrkama na kružnim stazama najviše su uspjeha imali vozači AKK SiB Racing Osijek osvojivši naslove prvaka u svih pet raspisanih klasa, a to su Hrvoje Vukoje, Tomislav Jaklin, Igor Tomljanović, Nemanja Milovanović i Grega Šimunović. Uz ekipnu pobjedu osječkog kluba drugoplasirani je AKK DS Racing Prelog.

Pet se grupa automobila bodovalo u OPZ natjecanima auto utrka na brdskim stazama, a prvacima su postali: Dejan Dimitrijević (Fly with Kolman), Željko Pavičić (AMK Zanatlija Zagreb), Marino Poropat (Fly), Renato Jaketič (AKK Velika Gorica) i Florian Šalec (AK Zagorje). Pored prvaka AKK Fly with Kolman u ekipnoj su konkurenciji drugi AK Zagorje, a treći AKK Velika Gorica.

Pobjednička posada ukupnog poretka u auto rallyu preslikala je svoj naslov najboljih iz Prvenstva Republike Hrvatske i na OPZ, tako da su prvacima proglašeni Juraj Šebalj i Marijan Stublić (AKK Sveta Nedelja), ispred Nenada Lonačarića i Tajane Vojvodić Pinky (Sveta Nedelja), te mađarskog tandema Janosz SzilagyiAlexandra KatlinVaradi iz AK Delta Sport Zagreb. U klasama su pobjede ostvarili Igor Mandić-Albert Ivančić (AK Delta/AK IRT), te Szilagyi-Varadi i Šebalj-Stublić, dok je najuspješniji junior Martin Ravenščak, još jedan iz plejade vozača ekipnog prvaka AKK Sveta Nedelja, iza kojih su se u klupskoj konkurenciji plasirali AK Delta Sport i AK Delta Zagreb.  

Najuspješniji sudionici OPZ u auto i karting sportu 2022. (foto D. Mesec)

FLYOVACI TROSTRUKI EKIPNI PRVACI

Ocjensko-spretnosne vožnje su bazna disciplina, a prvakom u ukupnom poretku postao je Saša Čaklović (AKK DS Racing Prelog) ispred dva vozača AKK Zanatlija Zagreb Filipa Agića i Daria Merlića. Agić je pobjednik i jedne od klasa, dok su preostale osvojili Mario Švaljek (AK Dego Selo), Marko Palijan (AK Dubrava Zagreb) i Fran Kranjac (Zanatlija). Najuspješniji junior je Dario Merlić (Zanatlija), a vozačica Vedrana Krivec (AK Dugo Selo). Dugoselci su najuspješnija ekipa ispred zagrebačke Zanatlije i preloškog DS Racinga.

Zagrepčanin Dario Merlić (Zanatlija) ukupnim je pobjednikom autoslaloma ispred Mateja Radovanovića (AK Delta) i Igora Bogovića (SAK Samobor). Merlić je ujedno pobjednik i jedne od raspisanih grupa, kao i najbolji junior, preostala grupa pripala je Ivanu Dropučiću, a najboljom vozačicom postala je Kristina Harapin (Delta Sport). Flyovci su ukupni klupski prvaci ispred SAK Samobor i AK Delta Zagreb.

U disciplini Superslalom dominirali su vozači ekipnih prvaka Autokluba Zagorje iz Oroslavja, koji su pobjednici više raspisanih klasa. U toj su skupini Matija Žiljak, Marin Leš i Antun Franko Vrbanović, dok je Filip Pavlina najbolji junior. Najbolja vozačica je Kristina Harapin (Delta Sport), a preostale klase osvojili su: Benedikt Kukec (Sveta Nedelja), Fran Kranjac i Marijo Špehar iz AKK Fly with Kolman, te Tvrtko Radovanović (Delta). Uz vozače Zagorja ekipno postolje pripalo je AKK Fly with Kolman i AKK DS Racing Prelog.

Siniša Baksa pobjednikom je ukupnog poretka, ali i jedne od grupa u disciplini kronometar, a jedan je od zaslužnijih za ekipnu pobjedu svog AKK Fly with Kolman, uz Kristijana Fičora, pobjednika još jedne grupe. Iz redova istog kluba stiže i najbolji junior Fran Kranjac, te vozačica Ivana Robić Cavor. Pobjednik jedne od grupa je Aleksandar Radovanović (AK Delta), ujedno druplasirani ukupnog poretka ispred brata Tvrtka. Najbolji  veteran je Antun Laušin (SAK Samobor). Među ekipama uz Flyovce na postolju su stajali članovi AK Delta Zagreb i SAK Samobor.

U KARTINGU DOMINIRAJU VIROVITIČANI

Kup povijesnih automobila kategorije Točnost prvu se sezonu vozio, a najuspješnijima u Otvorenom prvenstvu Zagreba bili su Slobodan Karleuša i najuspješnija vozačica Andrea Rastowsky iz AK Remetinec, te Robert Šamec (AK Debrava). Najbolji junior je Tadej Alič (Belson Nostalgija), ekipni prvaci su AK Remetinec ispred Belson Nostalgije i AK Dubrava.

Za OPZ boduje se i drift vožnja, a trojica najuspješnijih tijekom sezone 2022.godine bili su Marko Brdek, Marko Brkljačić i Ivo Znaor. Sedam pojedinačnih plasmana među trojicu najboljih u kartingu ostvarili su članovi ekipnih prvaka AMKK Cobra Virovitica iz čijih redova dolaze i pobjednbici dvije klase Marin Mazalović i Dominik Bažant. U ekipnoj konkurenciji drugi su AKK Podravina Koprivnica, a treći KK Box 707, najmlađeg kluba u sustavu HAKS-a. Pobjednici preostale tri klase su Stanko Šafar i Timotej Filipović iz AKK Podravina Koprivnica, te Marko Turk (KK Koprivnica).

Autor: Miroslav Krpan
Foto: Dražen Mesec

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x