Organizatori VN Meksika vjeruju da ima mjesta za još jednu utrku u Amerikama

Jasno je kako Formula 1 raste u globalni sport sve više i više. Iako je kalendar F1 oduvijek posjećivao nekoliko kontinenata, sport nikada nije bio globalniji, a tome svjedoči činjenica kako vidimo sve manje europskih utrka koje bivaju zamijenjene s azijskim ili američkim utrkama.

Posljednja dva vikenda gledali smo utrke u SAD-u i Meksiku, a obje utrke oborile su vlastite rekorde posjećenosti tijekom jednog GP vikenda. Autodromo Hermanos Rodriguez vidio je posjećenost od 397 tisuća ljudi tijekom tri dana, što ju čini jednu od najposjećenijih utrka u ovoj sezoni.

Direktor tvrtke koja organizira Veliku Nagradu Meksika, Alejandro Soberon, smatra da se u Amerikama komotno može dodati još jedna utrka.

“Volimo konkurenciju. To je dobro, održava te oštrim i na oprezu. Tri utrke u SAD-u prije bi bile nezamislive. Danas, to se čak čini i razumnim.”

“Mislim da će Miami biti ogroman uspjeh. Vidjeli ste publiku u Austinu, puno je bolje nego prijašnjih godina, to je sada snažnija utrka. Prodaja karata u Vegasu ide preko krova.”

“Sve je to vrlo dobro za regiju, za vremensku zonu, to je veoma dobro.”

Alejandro Soberon, izvršni direktor CIE-a.

Čak sedam utrka u Amerikama?!

Ove smo godine svjedočili VN Miamija, a sljedeće godine SAD dobiva i treću utrku koja će se održavati u Las Vegasu. Sve to znači da će samo SAD održavati tri utrke, a po jednu imaju Kanada, Meksiko i Brazil. F1 želi održati i utrku u Kolumbiji, a Soberon vjeruje da se može ubaciti još jedna američka utrka u kalendar.

Međutim, Soberon ističe kako se ne treba maknuti jedna američka utrka iz kalendara, već da neko drugo tržište može izgubiti jednu utrku. Sve to samo potiče konkurenciju između europskog, američkog i azijskog tržišta u Formuli 1, a izgleda da Liberty Media i F1 idu – tamo gdje je najveći profit.

“Dakle, s Kanadom, tri utrke u SAD-u, Meksikom i Brazilom, pitanje je ima li mjesta za još jednu? Moje je mišljenje da ima prostora za još jednu, ali to ne treba biti zamjena za drugu utrku u istoj vremenskoj zoni.”

“Može biti umjesto utrke u drugoj vremenskoj zoni. Tko bi onda bio u riziku, koliko je kompetitivna ta ponuda? Bit će vrlo zanimljivo.”

Alejandro Soberon

Sergio Perez veliki je razlog zašto je VN Meksika sve popularniji događaj. Meksikanac se 2021. godine pridružio Red Bullu, a osvojio je dva uzastopna postolja na domaćoj utrci u Ciudadu de Mexico.

“Vole Checa [Pereza], ono što on postiže. To je odličan show i prilika da se Meksiko kvalitetno predstavi svijetu. Danas, sve više i više gradova dobivaju mjesto u kalendaru. To praktički znači da svatko treba raditi brže, da moraju sklopiti zajedničke interese jer se F1 nalazi u odličnoj poziciji danas.”

Alejandro Soberon
Pretplati se
Obavijesti o
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Volio bi da se vrati indianapolis bolje americke staze nego azijske

theKing

Bolje amerika nego japan i okolica.
Rade gledam utrku u 8 navecer kao nekad talijansku ligu nego u 8 ujutro.

mody

Tocno jedine jutarnje samo.suzuka ok ili melburn

schumy

Suzuka/Honda a i Fuji/Toyota se staze u Japanu. Trenutno se vozi na Suzuki. Ta staza je za 6 kopalja polja od Miamia i Las Vegasa koje su tipične “amery-utrke” po gradskim ulicama! FUJ!!! Austin/USA je jedina staza od svih staza na Sjevernoameričkom kontinentu koja je pristoja i odgovara mjerilima pravih ljubitelja F1. U taj “šrot” se može ubrojiti i VN Mexika, jako loša i nedovoljno dinamična staza! Suzuka je prekrasna staza, na njoj su se rješavale mnoge bitke za prvaka u F1. Zato glasam za Suzuku a tebi ako se ne gleda utrka u 8h ujutro, možeš ju i prespavati!… Read more »

schumy

Da, slažem se samo što će Bliski istok ostati, narasti će “Amerike” a na*ebati će Europa –
već se spominje da će skoro sigurno otpasti SPA/Belgija-najljepša staza na svijetu, Hochenheim i Nurburring/Njemačka su odavno otpali, prijete se Monzi/Italija – to je kolijevka auto-moto sporta iz davne 1920 kada je sagrađena, neizvjesno je i s Francuskom…..
Ameri, gdje god dođu, tu “trava ne raste” a kote se ulične staze kao puding koje ja – prezirem!!!
Samo tako naprijed – FIA + Vlasnici F1 tako da nam sve userete i totalno amerikanizirate F1!!??

mody

Vn njemacke ne zeli utrke jos od 2015 nece da plate koliko.fia trazi amerika ima publiku kina dogodine nece biti sada cekaju portugal.turska kyalami.sepang paul
ricard ne vjerujem.da ce vn njemacke upast

Max8

Stari Hockenheim😢😢😭

schumy

Prva liga!!!

robif

Argentina pod obavzno,sve je bolje nego bliski istok

mody

Slazem.se i ja bi volio argentin u sumnjam 2024 spominje se vn kolumbije argentina treba modernizirati stazu

Related Posts
10
0
Would love your thoughts, please comment.x