George Russell pobjednik brazilskog sprinta ispred Sainza i Hamiltona

Nakon odlične borbe s Maxom Verstappenom, George Russell došao je do pobjede u sprint utrci na Velikoj nagradi Sao Paula. Vidjeli smo odličan nastup Mercedesa jer je Lewis Hamilton osvojio treće mjesto, a između njih ugurao se Carlos Sainz u Ferrariju.

Kevin Magnussen u Haasu startao je s prve pozicije, ali nije se uspio održati u vrhu. Potonuo je do osmog mjesta i osvojio jedan bod. Red Bullovi vozači, Verstappen i Perez, osvojili su četvrto i peto mjesto, a bodove su još osvojili Leclerc za Ferrari i Norris za McLaren.

Nakon Imole i Red Bull Ringa ranije ove sezone, staza Interlagos treća je i posljednja stanica u ovogodišnjem F1 kalendaru na kojoj raspored trkaćeg vikenda uključuje i održavanje sprinta. Zbog toga su u petak vožene klasične kvalifikacije, začinjene promjenjivim uvjetima, a završene poprilično nevjerojatnim raspletom – s Kevinom Magnussenom u Haasu na prvoj startnoj poziciji za subotnji sprint. Pored Danca koji je jučer proslavio prvi pole u karijeri, smjestio se već okrunjeni prvak Max Verstappen u Red Bullu, dok su u drugom redu bili Britanci. George Russell u Mercedesu i Lando Norris u McLarenu.

Sprint je održan u stabilnim vremenskim uvjetima, bez kiše. Temperatura zraka prije starta je iznosila 23° Celzija, dok je temperatura staze bila 36°. Za podsjetnik, sprint ne određuje samo startne pozicije za nedjelju utrku, već donosi i bodove za Svjetsko prvenstvo – osam za pobjedu, sedam za drugo mjesto i tako dalje do jednog boda za osmu poziciju. U utrku dugu 24 kruga 18 je vozača krenulo na soft gumama, a iznimka su bili Verstappen na drugoj i Latifi na 16. startnoj poziciji. Oni su odabrali medium.

Magnussen je dobro odradio start i obranio prvu poziciju. Verstappen se našao pod pritiskom britanskih vozača iz drugog reda, no ostao je drugi. Vozači Alpinea imali su manji kontakt, pri kojem je bolid Fernanda Alonsa zadobio određena oštećenja. Osim toga, prvi je krug prošao relativno čisto i bez većih incidenata.

Russell je u ranoj fazi utrke pokušavao napasti Verstappena, no Nizozemac se dobro obranio, a onda u trećem krugu prestigao Magnussena i dočepao se vodstva. Magnussen se nije uspio održati pri vrhu, brzo ga je prošao i Russell.

Iza leđa vodeće trojke, Sainz je uspio proći ispred bivšeg momčadskog kolege Norrisa, malo kasnije i Magnussena, a nastavljena je bitka Alpineovih vozača koji su imali još jedan (pre)bliski kontakt i tu je Alonsov sprint totalno uništen. Ubrzo je pao na začelje, a i Ocon je gubio pozicije u narednim krugovima.

Dobro je vozio Hamilton i nanizao pretjecanja Ocona, Norrisa i Magnussena te stigao do četvrte pozicije. Njegov napredak pratio je i Perez pa se probio do petog mjesta. Leclerc nije bio tako uspješan, već se nešto duže zadržao iza Magnussena i Norrisa. Stigla je obavijest kako su Hamilton, Ricciardo i Zhou pod istragom zbog kršenja predstartne procedure, odnosno pogrešnog postavljanja bolida unutar startnoga mjesta. Odluka će biti donesena naknadno.

Žestoku bitku vodili su vozači Aston Martina, na rubu ulaska u Top 10, a Stroll je bio pretjerano agresivan prema svom momčadskom kolegi Vettelu i nekorektno ga blokirao. Još jedan predmet za sudačku istragu, a ista je rezultirala kaznom od deset sekundi za Kanađanina zbog opasne vožnje.

Bitka za vrh nije bila gotova, oživjela je u 12. krugu kad je Russell krenuo u ozbiljan napad na vodećeg Verstappena, no nije uspio doći do prve pozicije, čak niti uz pomoć DRS-a. Idući krug, opet fantastična borba Verstappena i Russella – s identičnim ishodom. Russellov napad bio je jako dobar, ali Nizozemac je opet nekako zadržao prvu poziciju.

Prvo odustajanje zabilježeno je u 13. krugu kad smo ostali bez Williamsa Alexa Albona. U tim trenucima prvih osam pozicija držali su Verstappen, Russell, Sainz, Hamilton, Perez, Magnussen, Leclerc i Norris.

Treća sreća za Georgea Russella i Mercedes. U 15. krugu Britanac je konačno uspio iskoristiti dobar tempo i DRS pa proći Verstappena za vodstvo u sprintu. U isto vrijeme Hamilton se značajno približio Sainzu i krenula je borba za treće mjesto. Sedmerostruki prvak došao je u DRS zonu, no Španjolac je odbio prvi napad.

Verstappen je u nekoliko krugova značajno zaostao za Russellom i dostigli su ga Sainz i Hamilton pa je započeo troboj za drugu poziciju. Sainz nije gubio vrijeme i odmah je krenuo u dosta riskantni napad. Došlo je i do dodira, posljedično i do oštećenja na prednjem krilu Red Bullovog bolida. Sainz je prošao na drugu poziciju u 19. krugu, a Hamilton je odmah pritisnuo Verstappena i prestigao ga krug kasnije. Red Bull se odjednom našao na četvrtom i petom mjestu, a na šesto je napredovao Leclerc. Norris je preuzeo sedmo mjesto od Magnussena tri kruga prije kraja sprinta.

Perez je počeo stizati Verstappena pa je pitao svoju momčad hoće li mu Max prepustiti poziciju, budući da je Meksikancu potreban svaki bod u borbi za drugo mjesto u ukupnom poretku. Ipak, ništa se u završnici nije promijenilo. Poredak prvih osam bio je Russell, Sainz, Hamilton, Verstappen, Perez, Leclerc, Norris i Magnussen. Važno je napomenuti da Sainz od ranije ima kaznu od pet mjesta na gridu, tako da bi Mercedes mogao imati prvi red za sebe, ne dobije li Hamilton kaznu zbog kršenja startne procedure.

Deveto mjesto osvojio je Vettel, deseto Gasly. Iza njih su završili Ricciardo i Schumacher koji se lijepo probio sa začelja. Najveći gubitnici utrke definitivno su vozači Alpinea, koji su osvojili tek 15. i 18. mjesto, nakon što su startali u prvih 10.

Utrka je u nedjelju u 19 sati u hrvatskom vremenu.

Pretplati se
Obavijesti o
69 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
korina2019

Dali zna tko, zasto je Verstt tako drasticno usporio ,znam za prednje krilo ali neznam dali je neki komad Alonsovog bolida nesto pokvarilo na RB bolidu(nesto sam nacuo)?

Lewis8F

U dogovoru sa LGBT vladarima svijeta da se pusti Lewisa naprijed.

Gigi

Kaze Stroll da je ostavio dosta mjesta Vettelu. Bilo je cak 20 cm do ograde.

west

💋 !

Leclerc16

Leclerc je sinoć imao obećavajući tempo. Nadam se da može danas šta više napraviti.

papaya

Za početak kornjača se izvukla iz pijeska…sutra u top 4 i dan uspješan

papaya

Netko je jučer posprdno nazva russella kornajcom,tj mercedesov bolid..pa evo malo ironije…
Uglavno oba mercedesa ocekujem u top 4 i vikend uspješan

west

Gledam jučer u Ferrarijevu boxu se slikaju dva asa Barrichello i Massa a kraj njih četiri ampera puna vode 🤣🤣🤣!!!

amadeus2022

Stvarno mi je žao Leclerca, čime je on ovo zaslužio, po meni jedan od najboljih mladih vozača umjesto da se danas bori za titulu njemu su sve manje šanse da dobije i osrednjeg Pereza. Svi koji prate F1 znaju kakve su vožnje Leclerca bile u F2, kakve je tamo nevjerojatne utrke imao tako da njegov talenat i znanje nisu upitni. Pravo je pitanje zašto se jedna momčad s takvim bolidima i vozačima danas bori za “drugo” mjesto?

F-one

Vozači odlični, bolid odličan, brand Ferarri ne treba ni spominjati, a vodstvo tima očito na nekim drogama… Ili ih Red Bull plaća da budu glupi, treća opcija za kiks ove sezone… Neznam

mody

ope t ce max dobiti red bull premocan

Lewis8F

Ne razvijaju više bolid. Možda neće dobiti.

ZMija

nemaju ga sta vise razvijati razvijen je ko svarceneger
i ovo je sramota koliko im je bolid dominantan
ali sta ces sta je tu je
prosla su vremena kad je u nekoliko trka bilo dasu svi pobjednici bili razliciti

Race Engineer

Odlicna vožnja George vidi se da ima dobrog mentora. Sergio bi da mu Max pomogne u skupljanju bodova?..očito nije gledao intervju tate Josa koji kaže da žele da Max potuće sve rekorde ćim prije.

North33

Max jeste trebao pustiti Pereza i to bi bilo korektno, ali nisam siguran da bi to mogli izvesti sigurno, Perez je tek dva kruga do kraja bio u dometu Maxa, ali iza ga je pratio Lecler, tako da je tu moglo biti svega, posebno jer je Maxu bio oštećen bolid, ne samo krilo.

Webmaster

Nadam se da če se i danas nastaviti šamaranje bahatog Mad Maxa.

Race Engineer

Max brazilski zet, a svi tamo navijaju za Lewisa

west

Jel to njemu šogor onaj mali glavni glumac iz Singapura 2008-kakva medalja!!!

Max8

Istina, prejaka je lgbt zajednica u Brazilu..

theKing

Otkud znas? 🤔

Max8

Pa ocigledno, Navijaju za Ljuiza..

Lewis8F

Takvi se boje da je sve javno. Zabranjeno voće je najslađe 😉

korina2019

Rekao mu tvoj decko

korina2019

DOBRO IM SE UVUKAO SA KACIGAMA(SENNA,BRAZILSKA ZASTAVA I BOJE STALNO NA KACIGAMA+INTERVJUI NAJ ZEMLJA,NAJVOZAC SENNA UZOR,NAJBOLJA PUBLIKA KAO I ON STALNO NA SUNCU)

theKing

Od kud si sad ti izletio!?

lando

Mečke ne izgledaju loše zadnje vrijeme ali max je jucer ovo zgubio samo radi nestvarno loše odluke RB sa medim gumama.
Danas ce bit druga prica i max ce maestralnom izvedbom u stilu sene sa tek drugim najdominantnijim bolidom u povjesti, nadljudskim naporom bez problema pobjedit.

ZMija

i nikoi ne prokomentarisa ovaj tvoj navod
bas cudno

F-one

Ne spominji ime tog tatinog kmečavca u isyoj rečenici sa Sennom, molim te ako imalo poštuješ i pratiš ovaj sport

lando

Oprost🙏!

schumy

Junak je ipak za moj gušt Magnusen potpomognut Schumaherom. U ovakvim kantama biti 8 i 12, to je pravi mirakul…. Častitke i Russellu na pole-u! Sutra će biti bar malo borbe a ne Mexico-uspavanka!!! Sada se vidi karakter Maxa – samo je grablje zadužio od alata, fuj!! Lani mu je Perez donio titulu!!! Analizirajte malo (bez strasti) ovu današnju trku? Max na mediumu kao i Lattifi (!?), svi ostali na softu?? Test (!) ili je genijalac A.N. donio krivu stratešku odluku (2) ili isprobava strategiju za sutra (3), budući je ipak prvenstvo riješeno a kolateralna žrtva je ipak Perez (4)… Read more »

amadeus2022

Nadam se da čemo bar na kraju gledat nekakvu borbu za pobjedu, bio bi to dobar uvod za sljedeću sezonu. Jasno mi je da je Verstapen bio na mediumu ali se nadam da Merc neće opet ići s onom neshvatljivom taktikom s gumama kao u Meksiku.

North33

Odlična sprint utrka, startni poredak za poželjeti, bit će interesantno sutra, moja prognoza je da Max pobjeđuje, mada osobno me zanima duel Rasela i Luisa kako će to izgledati.

robif

A ekipa iz Alpina? WTF?

Bobo2411

ne kužim zakaj Max nije pomogao Perezu..rekao je da se bori za drugo mjesto u porettku…jbg očigledno bahati Max ne popušta…a Perez mu tolko pomogao do sad..RB sutra nadmoćan..oni na midiumu bez drs-a brzi skoro ko ostali na softu sa drs-om…..na ravnom…

robif

Newey zna sta radi…

ZMija

vec vidjeno
prvi vozac juri statistiku a drugi samo pomaze prvom

korina2019

Pa ne odlucuje on tupane

robif

Reakcija publike u Brazilu sve govori….kao i lani jedina sprint utrka koja je bolja i od nekih normalnih

theKing

Gdje su yuki i baba nestali!? Psihijatrija ili ?
Danas max dobio tri šamarčine 😂
I to jos od one kante mercedesa i lh koji je kak bi rekli za penziju.

ZMija

zec je jos u sumi

Lewis8F

A Maxov kiks kad se vraćao iza Sainza i slomio si prednje krilo.

Max8

Dosad si se vec morao naucit da se trka vozi u nedjelju..btw, nesto sam propustio? Ljuiz je prvak postao ili? Hahahah! Ali svejedno, lijepo je vidjet nakon nasamarane sezone koliko se veselite revijalnim pobjedama..suosjećam s vama..

Max8

Prvo ne vozim japanc, drugo, uopce nemam auto, nemam potrebe kupovat posto imam sluzbeni 0-24, trenutno jedna njemacka krstarica 150ks da previse ne reklamiram, ali sasvim soldan auto. Drugo, Yuki ima pravo navijat za koga navija kao i ja. Tvrdim sad i tvrdit cu do smrti: NIKOM se nikad nije gledalo kroz prste ko umjetnoj tvorevini Ljuizu, zadnji primjer jucer krivo pozicioniranje na startu. Pisete o nekim najdominantnijim autima? Mecka je lani sa zadnjeg do prvog mjesta dosla za koliko? 10-11 krugova? Nemam blage veze o formuli? Ok, ajde barem ti ocigledno imas. I da, jos jednom od srca cestitam… Read more »

west

Dobro se izguštaj na službenom jer to ti je vjerovatno najbolji auto koji ćeš ikad vozit,sretno!!!

korina2019

Slazem se, bravo na pobjedi kao da su prvaci…necega?

Yukihonda

Vidi vi ste se za ovu godinu naprimali šamarčina… 🤪🤪🤪🤪
mislim da je ovo vaš teren… nisu ni moji sveci a bome ni tvoji…
danas će mo ti ja svjedočiti jednoj drugačijoj trci…
neko mi je obrosao kom… na ovo tvoje… ovaj puta moram biti pristojan…

korina2019

Koje samarcine 4 sa slorijim gumama,razbijenim krilom i pokvarenim bolidom…kako si kak bi rekli pglu

Emil

Dobar dan za Hass! Magnussen je kralj sprint utrka sa začelja. Na svim ovogodišnjim sprintovima ubo bodove a kolega mu napredovao 8 mjesta naprijed, ohoho! Steiner dobiva bonus 100%.
Jel treba nešto napisat za Strolla? NETREBA. On sam potpisuje a tata plača.
Poredak za sutra je interesantan. Volim ovo!

dekisha

Redbull na srednjim gumama za dlaku sporiji od Mercedesa sa DRS-om na soft gumama. Max lagano uzima sutra, mercedes sigurno na podiumu.

west

Čini mi se da bi iduće godine mogao opet bit gorki pelinkovac!!!

theKing

Bome u mercu rade savrsen posao. Pocetak sezobe su ih derali za krug a sada uzimaju vec drugi pole.
Mislim da sljedece sezone bude merc vs ferr borba.

west

Zato i kažem ono gore!

Lewis8F

A nema smisla da mijenjam nickname 🙂

ZMija

suti lujo kad god si se raskokodakao bilo je hladan tus
mada lijepo zvuci

west

Nipošto 👍!

robif

Bravo…nadam se da ces imat i dvoznamenkasti 👍👍👍👍👍

Max8

Ljuiz d’6 se rspjevao nešto 😉 ajde veseli se. Šamaranje je već prestalo biti zabavno.. Želim vam bar 5-6 pobjeda u nizu da vas opet šamaramo sa guštom, ovako je to šamaranje mrtvaca.a to nije zabavno..

korina2019

Ili wiski redbull

zjurina

Bravo Russel – krasno utrkivanje.

Al bojim se da sutra to Max riješava u svoju korist – danas je bio na Medium gumama.

theKing

Najbolje jucerasnje kvale,najbolja sprint utrka!!
Svaka cast sainzu sto je onom pulenu u konzervi pokazao zube!!!!
Prvi startni red…oho…
Baba i yuki na aparatima 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Yukihonda

upravo sam na dobroj slavljeničkoj rakiici po rođenju unućice…
na aparatima mogu samo biti ako se obloćem🍻🍻… ali nikako zbog vas..
ova god…je zaključena ako se ne varam…
možda se i sutra još malo veseliš… ali neće dugo trajati..
mada niste moja ekipa čestitam za Rusella…

Max8

Na zalost sve aparate ste pokupovali kad smo osvojili duplu titulu.. nista nije ostalo za pve revijalne trke..Russel pomeo pod sa Ljuizom.. Ljuiz ilegalno startao i oprostena mu kazna..Lobi Vukića počinje.. Nedjeljom se zbrajau prezivjeli, zar ne? 😉

amadeus2022

Budimo realni, i prosječnim pratiteljima F1 je jasno zašto je poredak takav (ja bih volio da je neki drugi razlog a ne gume). Mene više brine Ferari. Čim nema nikakvih izjava iz tabora RB bojim se da imaju sve pod kontrolom mada je bilo lijepo vidjeti ove jučerašnje borbe.

safeth

Sutra bi moglo biti “veselo” od samog starta…Čestitke svima na izuzetnoj borbi..Ipak prvih šest je klasa za sebe..!!!

DriverF1

Istina, ali velika steta za Magnussena, ali to je realnost.

ZMija

smanji malo broj puno ti ih je u toj klasi

ZMija

e sutra ce biti zanimljivo
kada budu svi imaliiste gume a max bude lovac a ne lovina
prvi red mercedesi drugi red bulovi treci lek
ohohhoh
da sad vidimo kako red bul radi kad je iza

DriverF1

Upravo tako. Dajem se kladiti da Max sutra pobjeduje uvjerljivo. Ali koliko mu je Perez pomogao dosada, sad kad je sve rijeseno, steta da nije vratio uslugu. To mu zamjeram iako sam Maxov fan. Ali da, sutra Max je lovac pa da vidimo.

Yukihonda

pa nije li Max već bio lovac???

Related Posts
69
0
Would love your thoughts, please comment.x