Wolff najavio novi Mercedes iduće godine: ‘DNK bolida će biti drugačiji’

Vladavina Mercedesa u konstruktorskom prvenstvu i službeno je završila na Velikoj Nagradi SAD-a. Red Bull je nakon osam uzastopnih titula Srebrnih strijela osvojio prvo konstruktorsko prvenstvo nakon 2013. godine, a Mercedes se još uvijek nalazi u borbi za drugo mjesto s Ferrarijem.

Predvođeni Lewisom Hamiltonom, Mercedes je do ove godine bio konstruktorski prvak u svakoj sezoni tijekom turbo-hibridne ere. Sada je Mercedes u nešto drugačijoj ulozi, s 53 boda zaostatka za Ferrarijem u borbi za konstruktorskog doprvaka.

Ekipa Mercedesa zasigurno je i razočarana što u aktualnoj sezoni nisu pobijedili ni na jednoj utrci. Jedini pole position ove sezone uzeo je George Russell u Mađarskoj, a Lewis Hamilton bio je blizu pobjedi u Velikoj Britaniji i prošli vikend u Teksasu.

Šef ekipe, Toto Wolff, poručuje kako će identitet idućeg bolida biti drugačiji u odnosu na ovogodišnji W13.

“DNK našeg bolida iduće će godine biti drugačiji, to je jasno. To nužno ne znači da će izgled našeg bolida biti veoma drugačiji.”

“Međutim, sigurno ono što je dio DNK bolida, arhitektura bolida, to će biti drugačije iduće godine.”

Toto Wolff

Deficit na ravnicama

U prošloj utrci na stazi COTA blizu Austina, Verstappen je uspio stići Hamiltona nakon pogreške mehaničara u boksu i uzeti trinaestu pobjedu u sezoni. Britanac je ponajviše razočaran velikim deficitom kojeg Mercedes ima na ravnicama u usporedbi s Red Bullom.

“Mislim da su s DRS-om brži od nas oko 35 kilometara na sat. Ako smo iza njih, onda smo mi brži nekih 22 km/h, to je s DRS-om. On je došao daleko, daleko od iza.”

“Čak i bez DRS-a mislim da su nekih 8 km/h brži od nas, tako da imamo puno vremena na pravcu za nadoknaditi, vjerojatno najmanje četiri desetinke po krugu. Tako da moramo napraviti neka poboljšanja za idući bolid.”

Hamilton je šesti u poretku vozača sa 198 bodova, četiri manje od petoplasiranog Carlosa Sainza.

Pretplati se
Obavijesti o
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Medimurec013

Nije problem DNK bolida, nego vozača…
Imam osjećaj da bi Alonso u Mečki ove godine razbilo Ferrarije samostalno.
Hamiltonu je vrijeme da promijeni sredinu, možda u Haas malo 😂…
Iduće godine sumnjam da će Red Bull ponoviti uspjehe, Ditricha više nema, tko zna što ih čeka… Možda ih Andretti kupi… Tko zna…?!

mars32

Ne vjerujem da je ekipa Red Bulla u opasnosti od prodaje jer se radi o uspješnom projektu s puno sponzora, i koji je vrlo vjerojatno profitabilan tako da ne vidim tko bi pametan išao tako nešto prodavati. Eventualno bi možda Alpha Tauri mogao završiti na prodaji.

Max8

A gle, vjerujem da raznorazni lobiji (uključujući one koji vole da muški nose rozno, izgulajte LH u rozi) forsaju “lažnog najvećeg” i očigledno mora voziti i mora mu se sve podređivati, pravila se moraju mijenjati u korist merc. itd.. Ali dobro, sami sebi skaču u želudac…

Yukihonda

Što se mene tiče ova kornjača više nikada ne treba imati dominaciju… dosta je bilo ere pogodovanja Mercedesu… Sada vrjeme da drugi dođu na red…
nadam se da će Reno i Meklaren proraditi..nikada mi nitko nije ogadio f1 kao Toto i “Mećka”…
a ti Toto možeš riješiti bolid ali motor bome teško…

Max8

Kad se sjetim samo “DAS” sustava i kolikih ostalih sranja..majke mi čudo da FIA nije bannala Ferarri i RB ove sezone samo da Mečka može i dalje “dominirat”. Ne pamtim kada je netko imao 1.5-2.5 sekundi brži auto po krugu. Ono što je Merc imao na onom Brazilu je necuveno. Primjerice Max izvuce 4 desetinke po krugu vise od momcadskog kolege koji je SPORIJI od Merca i Ferarrija i s tim autom satere Lh ko beba zvecku.. majstoraka vožnja! A ekipica svrsava na kakti “brzinu na pravcu” od RB od citavih 7km/h razlike🙈🙈 samo naprijed Max, ovim temom ides do… Read more »

papaya

Tudum

mars32

Naravno da treba spomenuti brzinu RB na kraju ravnine. Spominje ju i Ferrari i Mercdes jer su nju, a ne Maxa prepoznali kao razlog zašto gube utrke od Red Bulla. U njoj su prepoznali razlog teške obrane pozicije i teškog osvajanja pozicije od strane Red Bulla. Pretpostavljam da smatraš da su oni u zabludi, da nisu u stanju shvatiti pravi razlog gubitka utrka, a da je taj razlog zapravo superiorni Max, ali ja nekako ipak više vjerujem njima. Svaka čast na tome da navijaš za Maxa i drago mi je zbog tebe da imaš privlilegiju uživati u njegovim trenutnim uspjesima.… Read more »

Pratiteljcro

Tako je. Sto se tice razlike u snazi motora i RB i Fer su unutar 1% sto je DO 10ks. Izvor:

https://www.youtube.com/watch?v=IxVjFYel8yw&ab_channel=Driver61

Rb je brz jer mu je bolid tako dizajniran, vise se fokusiraju na DF ispod bolida a u isto vrijeme smanjuju drag na zadnjem krilu sve vise i vise. Ocito vjeruju da je to pravi smijer, u nabrijavanju ground efekta koji je sam po sebi ovogodisnja novotarija i sigurno tu ima dosta lufta za napradak.

schumy

I drugi neće stati Vučko, svi će ove jeseni/zime “zasukati” rukave pa na proljeće “ko živ ko mrtav”……nadam se da se naće nastaviti unisona vladavina Mercedesa u turbo-eri jer je to i samim navijačima “srebrnih srtrijela” bilo pomalo uspavano/čudno!! Volio bih da u proljeće “proradi” 3-4 ekipe pa da konačno gledamo UTRKE a ne 5 s za ovo, oduzimanje bodova za ono a OVO i ONO se razlikuju ko nebo i zemlja – ova FIA je zrela za “SUNSET boulevard”, paradiranje i ništa konkretno, vidi se da nitko od njih nikada nije sjeo u bolid koji juri 300 i više… Read more »

North33

Mercedes je na početku sezone izgledao očajno, poskakivanje, brzina, sigurnost, sve je bilo upitno, malo po malo pred kraj sezone već su došli na razinu Ferarija, veliki napredak za kratko vrijeme, tako da je za očekivati da će iduću sezonu napredovati još više, mercedes je mercedes, tako da ovo što Toto izjavljuje ima osnove.

papaya

Najave su jedno,realnost drugo

Daj Bože…međutim redbull ima znanje i sve vaše inžinjere i to je nas najveći kiks…

zendo21

Vidis to ti je isto priča da je redbull pokupio sve najbolje od njih, ali i rb je izgubio neke kao npr pat fry i mozda ce sad i aston uzivati plodove toga, ironicno zbog njegove i jos nekih otpremnina su promašili buđet i tako.
Zato treba gledati cijeli sliku iz informacije iz vise izvora i misliti glavom
Isto tako te sve “muke” koje su prosli, mogu biti korisne sljedece sezone jer su mozda vidjeli neke pojave koje ce drugi tek spoznati, ali opet ne moraju, vidjet cemo

zendo21

ispravak *Dan Fallowsa

Related Posts
13
0
Would love your thoughts, please comment.x