Wolff: Netko je masivno prekoračio budžet prošle godine

Šef Mercedesove momčadi, Toto Wolff, kaže da je sada javna tajna u paddocku Formule 1 da je prošle godine jedna momčad prilično prekoračila gornju granicu dozvoljenih troškova.

Dok su se te špekulacije fokusirale na Aston Martin i Red Bull, koji potencijalno nisu ispunili ograničenje troškova za 2021., Wolff se nije suzdržao u svojim stavovima o tome koliko je stvar ozbiljna.

Nakon što je šef momčadi Red Bull, Christian Horner, ranije tijekom dana naznačio da je prijava troškova njegove momčadi za 2021. ispod limita od oko 145 milijuna dolara, Wolff je rekao da upućeniji u paddocku pričaju drugačije:

“Smiješno je što Christian to kaže jer su prošli tjedni i mjeseci od kada su pod istragom, pa možda baš ne razgovara sa svojim financijskim direktorom.”

“Zapravo, svi smo mi bili marljivo istraženi. I koliko mi razumijemo, postoji momčad s manjim prekoračenjem, što je više proceduralno, i još jedna momčad koja je masivno prekoračila granicu i koja se još uvijek istražuje. Dakle, to je sad javna tajna u paddocku”, rekao je Wolff. 

Toto je rekao da pitanje probijanja gornje granice troškova nije nešto što bi se trebalo zanemariti jer je njegova momčad žrtvovala performanse bolida i morala izgubiti osoblje kako bi se osiguralo da je sve u skladu s ograničenjem koje je bilo na snazi. Smatra da bi bilo nepravedno kada bi se s bilo kakvim prekomjernim trošenjem postupalo blago:

“Ozbiljna je to stvar, vrlo ozbiljna. Koristimo rabljene dijelove, ne vozimo kako bismo htjeli, ne razvijamo ono što bismo mogli razvijati. Otpustili smo više od 40 ljudi koji silno nedostaju našoj organizaciji.”

“Ne znam koliko smo desetaka milijuna dolara morali restrukturirati i prenamijeniti da bismo bili ispod gornje granice. Ako netko to nije radio ili je pomicao granice, svaki milijun koji ne potrošite je veliki nedostatak.”

Dok se trenutno pitanje odnosi na potrošnju tijekom prošle sezone, FIA je izjavila da će potvrde o sukladnosti s budžetom biti izdane sljedeći tjedan. Wolff vjeruje da će posljedice biti ogromne.

Kaže da ako su u Red Bullu prošle godine pretjerali s potrošnjom, mogli bi od toga imati koristi i kroz ovu godinu i za 2023. godinu:

“Ako je istina da je Red Bull ove godine homologirao laganu šasiju, mogli bi je koristiti sljedeće godine. Dakle, to je stvarno kaskada događaja koji mogu utjecati na sva tri prvenstva.”

Pretplati se
Obavijesti o
32 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
amadeus2022

Treba vjerovati Totu, valjda čovjek zna kako se to radi! Takvim momčadima i vozačima oduzeti sve osvojeno i trajno zabraniti učestvovanje u F1.

Webmaster

Williams.

TORPEDO

Kad ne možeš na stazi onda probaš cinkanjem.
Samo što su ta dva aktera pred koju godinu zajedno cinkala Ferrari…a sad grizu i ujedaju jedni druge.
I to mi baš drago moram priznati,i savršeno mi svejedno što optužuju jedni druge,zabavlja me.

Smeta mi samo što Ferrari uvijek šuti i dozvoljava poniženja…nažalost od Enza nema osobe koja će udariti šakom u stol i reći svima…DOSTA JE BILO!!!!

nazareth

Eh Ferrari….

Webmaster

Hm..Izgleda da se ne još uvijek ne miri sa izgubljenim naslovom lani,pa pokušava na sve načine nešto iskemijati,samo koliko če imati uspjeha u tome to je druga stvar.

B4c4

Kada je MSC 97 udario Villeneuevea bez obzira što je završio drugi bio je kažnjen s time da su mu oduzeli sva postignuća te sezone bodove, pobijede i pp a mislim da je dobio i neku novčanu kaznu nisam siguran. Kada je Mclaren-Mercedes 07 bio optužen za spygate bio je kažnjen novčano a i oduzeti su im svi bodovi u konstruktorima. Tko god je kriv neka snosi posljedice MSC se sam zabio snosio je posljedice, McLaren je dokazano imao podatke i snosio je posljedice, u ovom slučaju ako se dokaže krivnja RB treba snositi posljedice ali samo RB ne i… Read more »

Gigi

Zanimljivo je kako navijaci Ferrarija odma pljuju Totta i Mercedes a ne kuze da ako je to istina Ferrari bi bio prvak ove sezone ili to nije bitno nego je bez citanja teksta odma pljuvat.

theKing

To i ja govorim ali neki izgleda nisu navijaci ferraria nego mrzitelji merca.

nazareth

Pa Ferrari je imao sveukupno najbrži bolid ove godine ali ne vidim da im to nešto znači… Poznam puno ferrarijevih navijača koji su više ljuti na vlastitu momčad nego na bilo kaj drugo.
Stvarno zanimljivo kako nisi razmislio da Mercedesu nisu od 2014-te do 2022. pogodovali pravilima, možda ne bi Ferrari imao posljednji naslov 2008, tj. vozački 2007…

theKing

Zanimljiv je napredak r.bull od belgije.

4matic

A tko je tvoj favorit? Tj.ekipa za koju ” navijaš”

nazareth

Mika, Kimi, Hamilton (prvu godinu kad je još bio normalan…), Vettel, Max a i Leclerc su mi super, Russel isto ima puno potencijala, ne navijam za ekipe. Ove godine mi je žao da je Ferrari prokockao bodove jer bi bilo zanimljivije al opet Max vozi ludo i zasluzuje naslov.

TORPEDO

Onaj tko vara mora biti kažnjen ,jedino je tako pošteno.
Samo što ne vjerujem u poštenje FIA-e dokazano prošlo desetljeće.

147 kt

Hostapler opet u akciji.

Max8

Sram ih bilo. Biti brži od Mercedesa nakon 7 godina unatoč braku Mercedesa i FIE, sramota. Diskvalificirat i RB i Ferrari. Kako se drznuse samo biti brži. Pljuc

nazareth

Nadam se da je vrijeme Totu i Hamiltonu odsviralo, od 90tih pratim F1 sve i svasta je bilo ali ovoliko javne politike, namjestanja pravila jednoj ekipi nikada nisam vidio. I onda jos on ide nekog komentirati… Radije nek gleda svoj kokosinjac i da si smiri pijetla jer mu u zadnje vrijeme dosta kukuriće a koke ne nesu jaja… kaj se mene tice oba u penziju i dati mladom Russelu svu podrsku!!

theKing

Mislim da ti imas drugi problem. Tebe ne muci ova afera nego afera iz hibridne ere. Ali pokusaj se pomiriti sa tim.bit ce ti lakse

nazareth

Mene muci varalica koja uvijek nesto spletkari koliko vidim jos je u F1 nazalost…

theKing

Bravo wolff. Bez dlake na jeziku.
Binotto,cekam tvoj komentar na sve to. Jer ako je istina prosle godine su LH ukrali prvenstvo a ove godine ferrariu.

nazareth

Hamiltonu su poklonili 6 naslova a Mercedesu 7, o cemu pricas ti. Ferrari se ove godine sam izbacio iz prvenstva…

theKing

Ferrari bi bio daleko najbrzi bolid da r.bull ajmo rec nije varao (ako je ovo istina).
Bila bi borba merca i ferr.
Pitanje kakav bi bolid sklepali ovi iz r.bulla.
Ali to je moje subjektivno razmisljanje koje moze i nemora bit istina. Kazem,samo moje razmisljanje.

nazareth

Znači Ferrari razvija bolid vec 5 godina za ovu sezonu, Red bull razvije u pola godine bolji bolid i sad su svi zakinuti, koliko je onda love Ferrari potrosio na razvitak tog bolida a koliko Red bull? Koliko je Mercedes mogao godina u miru razvijati bolid dok su imali bolid 2 sec brzi od svih ostalih?? I Toyota je prije imala ogromne budžete pa ništa nije napravila, hvala Red bullu na spasu od umjetnih prvaka i samo nek i deru!!

theKing

Ok.kako ti kazes.

papaya

Mislim da nece biti problema ako i je tako….

Race Engineer

Dio red bullovog budžeta je i otišlo na Massijevu otpremninu.

nazareth

Da, vidi se kako su ga potplatili na Silverstoneu… i u Monzi…

Race Engineer

Horner i stari bi uspijeli izgraditi hotel na poljoprivrednom zemljištu. Samo kad ih vidiš skupa znaš da nešto mutljave.

nazareth

Govorimo o namjestenim pravilima za jedan tim, od 2014-te do 2022?? Daj se poklopi radije nego kaj ovakve nebuloze tipkas…

Yukihonda

Ovo će biti zanimljivo…

Yukihonda

ovo meni zvuči pre naivno… od jedne velike momčadi kao Bull…

theKing

Bez uvrede ali mislim da si ti ispao naivan.

nazareth

Ma najbolje da diskvalificiraju sve koji su ispred Mercedesa jer to je jedino ispravno, takav nacin pobijeđivanja oni i njihovi navijači vole….

Related Posts
32
0
Would love your thoughts, please comment.x