Autocross u Gambetićima: Dominacija Slovenaca

Na izvrsno pripremljenoj stazi Canalli nastupilo 35 vozača iz Slovenije, Hrvatske i Italije.

Piše: Miroslav Krpan

GAMBETIĆI –  Autocross se kao specifična automobilistička disciplina još jednom potvrdio izuzetno atraktivnom i krajnje neizvjesnom manifestacijom, koja je i ovog puta, u okviru međunarodne „5. Nagrade Gambetića 2022.“, na prostore uz stazu „Canalli“ u Gambetićima, privukla veliki broj ljubitelja oktana i brzina. Uloženi trud i kontinuirano usavršavanje kompleksa staze i okoliša, u organizaciji AKORK „Skok racing 1993“ i bratskog Autokluba „Poreč Autosport“, potvrdilo se vrhunskom vožnjama u bodovanju za državna prvenstva Hrvatske i Slovenije nastupom čak 35 vozača iz tri zemlje.

Utrku je u ime pokrovitelja Općine Višnjan otvorio načelnik Angelo Mattich.

Izvrsna zemljana podloga, bez puno uobičajene prašine, čemu je pripomoglo, pored stalnog tehničkog zalijevanja i ranojutarnji pljasak uoči manifestacije, poslužila je za vrhunske utrke, prvo treninge i kvalifikacijske vožnje, a u završnici finalne, koje su u više navrata prekidane i ponavljane obzirom da je bilo prevrtanja, leta zrakom, zapaljenja, međusobnih duela, sve bez posljedica po vozače.

Uvijek su u autocrossu najatraktivniji jednosjedi, buggy vozila koja su ovog puta bila brojna i razvrstana u dvije divizije. U diviziji 3 nakon dvije najbolje kvalifikacijske vožnje i do ukupne pobjede u finalu je stigao Slovenac Robert Kociper (Buggy Seat 2.0) iz Športnog kluba Tornado. Najvećeg konkurenta, klupskog suparnika Igora Kerna (Buggy Honda 2×1000 4×4) do ciljne je linije ostavio za 646 tisućinki sekunde. Obzirom da su Slovenci i brojem i kvalitetom voznog parka, ali i vožnjom dominirali, kako ovom tako i ostalim klasama, treće je mjesto pripalo Davidu Kosirniku (Buggy Alfa 3.0) iz ASC Mustang Domžale.

Staza Canalli izdržala sve vožnje izvrsnom pripremom (snimio M. Krpan)

ATRAKTIVAN LET ZRAKOM BEZ POSLJEDICA

Maleni, zvukom snažnih zujalica, dominantni na stazi su „bolidi“ Divizije 3CC –CrossCar. U osam krugova finala, uz jednu najbolju kvalifikacijsku vožnju, do pobjede je ukupnim vremenom 4:34,006 minuta, stigao Klemen Zupan (CC Suzuki 600) iz ASC Mustang Domžale. Iako je u dvije kvalifikacijske vožnje ostvario najbolja vremena, u završnici za pobjedničko postolje Mitja Petrovčić (CC Semog Bravo MT) iz AMD Zvezda, pobjedu, ali i lidersku poziciju slovenskog prvenstva, poslije tri natjecanja, morao je prepustiti Zupanu za samo 694 tisućinke sekunde. I treći Slovenac na postolju je Boštjan Jenc (CC Yamaha 600, ASC Mustang).

Brze zujalice od 600 ccm – Divizija 3CC CrossCar (snimio M. Krpan)

Najbrojniju skupinu automobila činili su sudionici Divizije 1A-Touring AX 1600 u kojoj je dominantan bio Talijan Alberto Ferro u Finat Puntu 1.6, koji nastupa s hrvatskom licencom za AKORK Skok racing 1993. Uz dvije najbolje kvalifikacijske vožnje pobjednički je ciljem prošao s više od šest sekundi prednosti ispred Slovenca Tilena Pogačara (Seat Ibiza 1.6, ŠK Tornado). Treći, s velikim odstojanjem, bio je Jani Kosirnik (Suzuki Baleno) iz ASC Mustang.

Divizija 1 Touring AX još jedan trijumf Slovenaca, prvi Matej Lavrič (Subaru Impreza WRC), drugi Aleksandar Križman (Mitsubishi Lancer Evo VI), obojica AMK Tunjice i treći Primož Omahna (Audi 1.9 TD, ASC Mustang).

Na utrci je nastupilo osam hrvatskih vozača, a uz ukupnu pobjedu Talijana Alberta Ferra i prvo mjesto Divizije 1A za PH, vrijedi zabilježiti šesto mjesto Divizije 3A Buggy Lorisa Krbavca (AK Buzet Autosport) i peto Roberta Zdrinščaka (ASK Kastavac) u Diviziji 1, čime su polučili pobjede domaćeg prvenstva. Bodove prvoplasiranog za PH Divizije 3CC  ostvario je Dražen Krznarić (AK Ozalj), kojem je tehnički kvar tijekom finalne utrke onemogućio prolazak ciljem, a prvo mjesto Divizije 3 bodovno je za hrvatsko prvenstvo pripalo Danielu Vesiću (AKORK Skok racing 1993). Svoj prvi autocross nastup statusom najuspješnijeg juniora zaključio je Karlo Pelicar, još jednog vozača AKORK Skok racing 1993 koji je tako slavio pobjedom u ekipnoj konkurenciji ispred ASK Kastavac i AK Buzet Autosport.

Dio naših vozača imao je podosta tehničkih problema, pa pored relativno uspješnih kvalifikacija, u finalnim vožnjama su ili odustali ili nisu niti startali.

Zemlja-zrak – uspješno polijetanje i slijetanje, Vido Komatar, Slovenija (snimio M. Krpan)

Tijekom prve kvalifikacijske vožnje Divizije 3a CrossCar, na startnom pravcu, došlo je do spektakulranog leta Slovenca Vida Komatara koji je prošao po vozača bez posljedica.

Slijedeća, završna četvrta utrka sezone hrvatskog i slovenskog prvenstva na rasporedu je 9. listopada na slovenskoj stazi Moravče.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x