U Poljskoj Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Hrvatski vozači zadržali pozicije

Trojica hrvatskih automobilističkih asova uspješnim nastupima i novim bodovima učvrstili pozicije, a vremenske (ne)prilike režirale dio redoslijeda.

Piše: Miroslav Krpan

RIJEKA – Na poljskoj stazi Stara Wies-Ostra, dugoj 5.493 metra, 50-tak kilometara jugoistočno od Krakova, uz promjenjive vremenske uvjete održana je  „13.Limanowa 2022.“, šesto natjecanje ovogodišnjeg FIA European Hill Climb Championship Prvenstva Europe na brdskim stazama. Među više od stotinu vozača, iz 15-tak zemalja, od kojih 43 u europskoj konkurenciji, našla su se i trojica hrvatskih automobilističkih asova, višestrukih državnih prvaka u različitim konkurencijama.

Tijekom vikenda vremenske prilike bilo su izuzetno različite, od ljetnog i sunčanog, do gotovo jesenskog, prohladnog i kišnog dana. Upravo je kiša i mokra staza, gotovo u završnici manifestacije, u drugom dijelu druge bodovne vožnje, uzrokovala ponavljanje vožnje dijelu i određenoj skupini grupa, te cijeloj Kategoriji II, pa se vozilo na kišnim gumama. Odrazilo se to dijelom i na rezultate, a hrvatski su vozači završili utrku među pet najboljih u svojim grupama, te s novim bodovima zadržali i učvrstili svoje pozicije u ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

Najbolji plasman, u konačnici 14.mjestom ukupno, odnosno 11. u Kategoriji I, ostvario je Zagrepčanin Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX),  osvojivši ujedno četvrto mjesto FIA Grupe 1 u kojoj je pobijedio Poljak Sebastien Stec (Ford Fiesta). Poljaci kao domaćini bili su brojem, ali i rezultatski dominantni na svom terenu, pa je tako iznenađujuće pobjedu FIA Grupe 2 ostvario Karel Krupa (Škoda Fabia CT) u kojoj je naš Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer Evo IX) bio četvrti. Još je veće iznenađenje, ali zahvaljujući „suhoj“ vožnji, Krupa ostvario trećim mjestom ukupne generalke pobijedivši ujedno u Kategoriji I turističkih automobila. Prošlogodišnji europski prvak Kategorije I Talijan Antonino Migliuolo (Mitsubishi Lancer Evo IX) pobjednik je FIA Grupe 3 u kojoj je mladi Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S 2000) osvojio peto mjesto.

Ukupni pobjednik utrke, ujedno najbolji Kategorije II (formule i prototipovi), šesti puta ove sezone, bio je trostruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA30) odvezavši i najbolje vrijeme utrke 1:54,790 minuta uz prosjek 172,3 km/sat, ipak pet sekundi slabije od apsolutnog rekorda čiji je vlasnik. Drugi je bio Čeh Petr Trnka (Norma M20 FC), uz 4,322 sekunde slabije zbirno vrijeme dviju vožnji.

Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer EVO IX RS) drugim je mjestom FIA Grupe 4 zadržao lidersku poziciju i u grupi i ukupnom poretku Kategorije I, dok su naši u svojim grupama automobila i dalje izvrsni: Muhvić prvi, Pereković drugi, a Jurišić treći. Za tri tjedna čeka ih novi europski ogled u Švicarskoj.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x