Red Bull i Honda nastavljaju tehničku suradnju do kraja 2025.!

Prije nekoliko minuta na službenoj stranici Red Bull Powertrainsa (RBPT) objavljeno je kako je navedeni odjel za pogonske jedinice momčadi Red Bull i Honda nastaviti tehničku suradnju po pitanju pogonskih jedinica do kraja 2025., to jest do zadnje godine trenutnog tehničkog pravilnika.

Prisjetimo se, Honda se odlučila službeno povući iz Formule 1 krajem prošle sezone. Zbog toga su s Red Bullom dogovorili da im prodaju svoj odjel za razvoj pogonskih jedinica. Kao rezultat toga je osnivanje odjela Red Bull Powertrains u sklopu Red Bullove ekipe, a u pripremi svega im suradnjom pomaže Hondin trkaći odjel HRC (Honda Racing Corporation). Ta je suradnja sad službeno produžena do kraja 2025., dokad je na snazi trenutni pravilnik o pogonskim jedinicama. Nakon toga će RBPT samostalno opremati Red Bull i AlphaTauri pogonskim jedinicama po novom tehničkom pravilniku koji će biti na snazi od 2026. godine.

“Zahvaljujemo Hondi za njihov pozitivan odgovor po pitanju suradnje. Uzbuđeni smo što nastavljamo partnerstvo do kraja 2025. godine s Hondinim pogonskim jedinicama. Dosad smo imali uspješno partnerstvo, osvojili smo vozačko prvenstvo prošle sezone, a trenutno vodimo u oba prvenstva, i cilj nam je osvajanje obje titule ove sezone,” rekao je Helmut Marko.

Na suradnji se zahvalio i Christian Horner.

“Suradnja Red Bulla i Honde se pokazala vrlo uspješna i s velikim zadovoljstvom tu suradnju nastavljamo do kraja 2025. pod trenutnim FIA-inim tehničkim pravilnikom,” izjavio je Horner.

Izjavu je dao i predsjednik HRC-a Koji Watanabe.

“Pristali smo nastaviti partnerstvo između HRC-a i Red Bull Powertrainsa u Formuli 1, nakon što smo dobili službenu molbu za produljenje istog od strane Red Bulla. HRC ima kapacitete za nastavak partnerstva i cilj nam je nastaviti biti u vrhu motorsporta te razvijati nove tehnologije,” rekao je Watanabe.

Pretplati se
Obavijesti o
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubitelj F1

Zanima me kako će Porsche reagirati na ovo? Mislim, jasno mi je da ne treba mijenjati konja koji pobjeđuje, ali ok. Ne navijam za RBR pa pretpostavljam da će se naći netko tko će mi to pojasniti. Ne da mi se guglat😅

Deyo

Porsche je u najavi od 2026. Valjda produžuju ugovor do tada da se obezbede. A ona prica od kupovine 50% Red Bulla od strane Porsche-a, cisto sumnjam. Helmut Marko i oni bili bi kao rogovi u vreci.

Ljubitelj F1

Na koji način da se osiguraju? Kao konstruktor ili dobavljač motora? Taj dio mi nije jasan. Isto kao i taj koji si napomenuo (kupovina 50%), ako se zna da 2026. dolaze kao samostalna ekipa. Moram priznat da me ovo sve zbunjuje. Ko tu koga?

mars32

Glasine: Porsche ulazi u partnerstvo s Red Bullom od 2026., kupuje 50% momčadi i preuzima ulogu proizvođača motora, ali ta objava je naknadno negirana. Alpha Tauri navodno nije dio tog dogovora. Audi bi ušao kao ekipa i proizvođač motora. Vjerojatno će se raditi o zajedničkom Porsche-Audi razvoju motora koji će biti različito brendiran. Audi je probao kupiti McLaren za 800 milijuna dolara ali je dobio odbijenicu. Sad su se navodno okrenuli Sauberu koji još dvije godine ima ugovor s Alfom Romeo. Alfe Romeo nije vlasnik ekipe nego je toliko jak sponzor Saubera da im je prepušten naziv momčadi. U Alfi… Read more »

Yukihonda

Tko sa HONDOM posla ima uvijek može računati na najbolju pogonsku jedinicu…

mars32

Nisu se iskazali u McLarenu kad su došli, štoviše bili su katastrofa, ali nisi u krivu ako tvoju izjavu dopnummo s “ipak će na kraju” imati najbolju pogonsku jedinicu.
Do 2026 će se vratiti natpis HONDA na RB bolide.

Ljubitelj F1

Nisu se iskazali, po mojemu mišljenju, zbog toga što su od McLarena bili pod pritiskom non-stop. Ni Renault koji je pogonio RBR nije bio pouzdan, ali nisu toliko pljuvali po njemu kao Alonso po Hondi. Teško je isporučiti motor. Za to je potrebno strpljenja, a kad si pod pristiskom, veće su šanse za fail🤷🏻‍♂️

mars32

Možda je i postojao pritisak, ali u tom partnerstvu Honda je donosila 100 milijuna u budžet ekipe i menadžment Honde je imao tih 100 milijuna argumenata da se otrese pritiska i razvija motor u miru. Naravno da RBR nije toliko kritizirao Renaultov motor jer je u to vrijeme bio puno bolji od Hondinog. A u Hondi su imali najveći pritisak pred prošlu sezonu jer su znali da na kraju sezone izlaze iz sporta, ali su ipak napravili najpouzdaniji motor koji je ujedno bio kompaktniji od motora za Mclarenov “size zero” koncept. Honda je napravila određene pogleške u početku razvoja i… Read more »

LUTHER

mislim da u mclarenu mnogi lupaju glavom u zid…

robif

Čisto sumnjam…ima i Alpha Tauri Hondu,kao i Williams Mercedesa ispod “haube”

mars32

Teško, Da je McLaren još prole sezone bio s Hondom ove sezone bi tražili nogov dobavljača motora. RB je uložio puno truda i novaca u RBPT da bi pao dogovor s Hondom o isporuci motora za ovu sezonu. To je nešto što si McLaren ne bi bio u mogućnosti priuštiti.

Related Posts
11
0
Would love your thoughts, please comment.x