Vozači su frustrirani s kaznama zbog prelaska preko granica staze na Red Bull Ringu

Novi direktori F1 utrka, Niels Wittich i Eduardo Freitas, odlučili su trenirati strogoću kako se ne bi ponovila prošlogodišnja utrka s problemima oko kažnjavanja zbog prelaska granica staze. Zbog njihove strogoće zabilježena su čak 43 različita kršenja granica staze. Nevjerojatan podatak s obzirom na to da su to najbrži vozači današnjice koji ponekad testiraju i vlastite granice, ali i to da svaki izlazak preko granica staze ne znači da je vozač dobio na vremenu, već upravo suprotno.

S obzirom na to da su tri izlaska preko granica staze bila tolerirana, odnosno dobivana su samo upozorenja, čak četiri vozača su uspjela zaraditi kaznu od pet sekundi koju su odradili za vrijeme promjena guma u boksu ili im je to vrijeme nadodano na kraju utrke. Kažnjeni su Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Lando Norris i Zhou Guanyu.

„Debata oko granica staze ovaj vikend je bila pomalo smiješna, ne samo u F1, nego i u F2 i F3. Lako je to reći ljudima izvana, ali treba ostati unutar bijelih linija. Zvuči jako lagano, ali nije jer kad idete toliko brzo kroz zavoj, a neki zavoji su pomalo slijepi, imate malo više podupravljanja, gume su istrošene i lako je onda prijeći preko bijele linije“, započeo je Verstappen.

„Ali dobivate li zapravo na vremenu? Možda da, možda ne. Da budem iskren, postoje samo dva ili tri zavoja u kojima možete ići malo šire. Ne mislim da bi trebali to imati, ako prijeđeš jedan milimetar onda je to kazna ili štogod. Radije samo dodajte zid ili vratite šljunak“, poručio je trenutno vodeći u ukupnom poretku.

Također, smatra kako nije dobro za sport da se kažnjavaju takve stvari gdje su vozači prirodno kažnjeni kada odu preširoko. Teško se ne složiti s Maxom jer cilj je da budu brži, bolidi za ovu sezonu su konstruirani tako da lakše prate bolid ispred kako bi bilo više pretjecanja pa tražiti od njih da idu sporije je kontradiktorno. Najbolje rješenje za takve stvari je postaviti šljunak na izlazu iz zavoja i vozači će automatski biti kažnjeni ako odu preširoko.

Zavoji devet i deset su bili najčešći u kojima su vozači išli preširoko i u tim zavojima se skupio najveći broj upozorenja i kazni, ali nisu jedini. Zavoj broj jedan je “uzeo“ neke žrtve. Jedna od njih bio je Lando Norris. On se u potpunosti slaže i razumije zbog čega su vozači kažnjavani za posljednja dva zavoja, ali mu nikako nije jasno zašto su kažnjavani zbog zavoja broj jedan u kojemu su tako i tako gubili vrijeme.

„Imao sam jedan širi izlazak u prvom zavoju ili gdjegod je bila moja kazna, prvi zavoj, jednostavno sam blokirao prednje kotače i pogodio rubnik. Izgubio sam otprilike sekundu na uzbrdici i dobio sam upozorenje zbog toga. Dovoljno sam kažnjen jer sam izgubio sekundu. Pomalo je glupo, neki od njih. I to je život, isto je za sve i želimo dosljednost i tako dalje.“

„Raspravljali smo o tome, također smo rekli da želimo da bude strože nego prošle godine i želimo da bude isto svake godine. Mi vozači stalno želimo nešto drugačije i nešto bolje i tako dalje pa ćemo vidjeti. Teška je staza na kojoj se tako precizno procjenjuju granice“, rekao je Norris.

Iako je teško shvatiti zbog čega bi vozač bio kažnjen ako je zbog podupravljanja ili blokiranja prednjih kotača izašao van granica staze, vozači i navijači mogu biti zadovoljni što je isti tretman vrijedio za sve. Nešto što je bio veliki problem proteklih godina, ali koji i dalje nije u potpunosti riješen pa je i ove godine bilo nekih nezadovoljstava određenim odlukama.

Mick Schumacher je još jedan vozač koji se oglasio o spomenutom problemu. Priznao je kako je to bio veliki problem za vrijeme dok je vozio u F2 i smatra kako su potrebni razgovori o tome nakon VN Austrije kako bi se stvari poboljšale.

„Izgleda pomalo glupo ako zbog izlaska preko granica staze za jedan centimetar dobiješ kaznu od pet sekundi. A najčešće kada izađeš preko granica staze ne dobiješ na vremenu što je još gore. To je nešto o čemu treba raspravljati, nešto za što moramo vidjeti možemo li popraviti za iduću utrku jer mislim da će na Paul Ricardu pogotovo to biti veliki problem“, zaključio je Schumi.

Nakon utrke, FIA je poslala podsjetnik kako je korištenje bijele linije kao rub staze „implementirano nakon razgovora s vozačima i momčadima kako bi se poboljšala konzistentnost i jasnoća za natjecatelje i navijače“ i dodala da je „broj kazni danas proporcionalan broju prekršaja članka 33.3 Sportskog pravilnika, koji vozačima “dopušta“ dva prekršaja za prelazak preko bijele linije sa sva četiri kotača, nakon čega slijedi crno bijela zastava za treći prekršaj i upućivanje sucima za svaki idući prekršaj“.

Pretplati se
Obavijesti o
24 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
B4c4

Mislim da su oni svi od malih nogu naučili šta su to granice staze. I prošle godine se vozilo na istoj stazi i to 2 puta za redom pa nije bilo nikakvih problema sa tim granicama, ta staza ima 10 zavoja a ne 100, i od tih 10 samo 1 ili 2 su kritična. Sudci su na samom početku sezone jasno naglasili da su bijele linije granice staze i toga se barem do sada drže cijelu sezonu. Neki red se na stazi mora znati, tako da se ti tome moraš samo prilagoditi.

White Lion

Ja sam vise frustriran ponasanjem gledatelja uz stazu I zadnje sto zelim je da F1 postane nesto slicno Nascaru gdje se okupljaju doslovno idioti koji ispoljavaju negativne emocije pa cak I mrznju prema neistomisljenicima.
Ako je amerikancima cilj takva publika za mnoge poput mene je vrijeme da odustanemo od pracenja F1.
Ne postavljam se iznad nikog sa moralnim frazama, ali vrijedjanje zena I onih koji dijele drugacije sexualne vizije ne smiju nikad biti dio F1 jer je to poseban sport kao niti jedan drugi

TORPEDO

Predložit ćemo tebe kao redara,pa onda osobno izbacuj one koji se tako ponašaju.
F1 se vozi zbog publike,a ako ona nije sa nečim zadovoljna onda to i ispolji.
Ti ćeš raditi reda…nemoj me nasmijavat!

Lewis8F

Sebe ćeš staviti za redara u Silverstoneu?

4matic

Legenda, kako samo pikneš temu 😄😄😄, hahaha

schumy

Nije on ni za prodavača “kokica” a kamoli za redara, ne tepaj mu !

schumy

Ti si ipak malo “taknjen”, F1 pratim puno, puno godina i ono što ju je izdvajalo od “primitivnih” sportova (nogometa, npr.) je upravo tolerancija i uljuđeno ponašanje publike u toku trke, prije i iza nje – nikada nisam vidio da se netko potukao, da se bacila boca, petarda na i oko staze, dapače na tribinama sjedi publika sa različitim kapama ia majicama jedan do drugoga, navija se za svoje ali na kraju trke ako pobijedi protivnik svi mu plješću….. Izgleda da se u novije vrijeme sastav ove “stare” publike mijenja, dolaze i ovamo horde divljaka koji su mrzilački raspoloženi i… Read more »

TORPEDO

Ti ćeš mi reći što je uobičajeno na trkama F1.
Gledao sam ih davno prije nego si se trodio.
Što su navijači u F1 neki posebni ljudi,visokoobrazovani,svi sa diplomama i doktoratima.
Ne baljezgaj bez veze…jesi ikad u životu bi na ijednom sportskom događaju?
Nogomet,rukomet,vaterpolo,auto-moto sport?
Nisi,jer onda ne bi govorio hrpu gluposti.
I nemojte svi valjati ove fore o zaštiti ljudskih prava..to je sad popularno i o tome govore na svim novinskim člancima.
Ljudi se napiju,potuku,svašta se dogodi…viču,psuju vrijeđaju…i što sad…to je jednostano folklor na svim velikim takmičenjima.

Berislav

Ovaj komentar je egzemplar, zaista “bolesnog” pokušaja opravdanja huliganskog ponašanja na svim sportskim događanjima, pa tako i u F1.
…….I F1 nije počela poradi gledalaca nego poradi međusobne kompeticije
konstruktora.

TORPEDO

Živimo u demokraciji gdje je zajamčena sloboda govora ili nije??
Ako tebe ili nekog vrijeđa što vrijeđaju bilo koga ili bilo zbog čega imaš pravo tužbe ili tim koji rade nered stani na put i osobno ih upozori.
Ne pale one fore…što to netko ne spriječi?
Što se tiče vrijeđanja…i ti si mene uvrijedio kad si napisao da sam “bolestan”…zar nisi?
I što bih sad ja trebao,zvati institucije,tebe fizički napasti ili što?
Ne budi ti i takvi kao ti licemjeri!!!

Berislav

Pretpostavljam da si zaboravijo što znaći kada se neka riječ. ili izraz stave pod navodnike. Još si nešto zaboravijo….. da je demokracija samo jedan, gotovo beznačajno mali korak uddaljena od anarhije, huliganizma itd.

Yukihonda

slažem se donekle sa tobom … onaj ko nije bio cjeli vikend na f1… ne može ni znati kako se ponašaju navijači… ono što mediji plasiraju su namjerno plasirani pojedini slučajevi… bome danas više mediji idu samo za senzacijonalnim naslovima i napuhavanje stvari… znači ovoko… davne 2000g.. vrijeme Hakinena i Šumahera kada sam bio sa prijateljima u mađi… bili smo u boksu sa Austrijancima a pored su bili Finci… znaći bar 80% navijača jednih i drugih su bili nalkolizirani… a o sadržaju da ne i pričam… striptizete kurve dobacivanja itd.. 24h oko staze dernek… onda se mi kao čudimo… ja… Read more »

schumy

Potpisujem sa 300% !!!!!

bare

Sjećam se stare igrice GP2,3,4.., kad bi presjekao zavoj, automatski bi mi oduzelo snagu na par sekundi.. Ok, možda to nije rješenje za pravu F1, ali mogli bi uvest pravilo da umjesto kazne od 5sec moraju jedan zavoj na stazi proć širom putanjom. Za to je dovoljno malo piture na stazi i sudac koji će to kontrolirat.

Webmaster

To več imaš u Moto Gp,long lap penalty,več viđeno.

Yukihonda

lakrdija od kazni i sudaca…

Desmosedici

Red Bull ring je ogledni primjerak kako je nestručno prepravljena iliti ištećena stara staza Oestereich ring..imamo..zavoji su sada slijepi i imaju neprirodne oštre apexe koji se ne mogu pratiti pri većim brzinama..tada se jednostavno mora sjeći apexe, ići preko pasica i izvan gabarita staze.

theKing

Onda smanjis brzinu i prodes zavoj. Vrlo jednostavno

Desmosedici

Ne shvaćaš bit ali lupetaš..valjda samo zato što sam ja to napisao..apexi bez krivulje, doslovno slomljeni na kut 90 se ne mogu nikako pratiti već se moraju sjeći..posljedično toga se izlijeće preko pasice sa suprotne strane..tako je na većini Tilkedroma..

TORPEDO

Sjećam se 80-tih kad je izletio jedan vozač tima Minardi Motori Moderni na Oestereich-ringu doslovno među kukuruze.
I nama sa Kvarnera je bila najbliža…još je moj stari i društvo tamo obitavao ranih 70-tih.

Lewis8F

A vi s Kvarnera ste blizu Italije zato navijate za Ferrari. Aahhahahaa

Sad je slika o tebi jasnija. Sve što je pri ruci to voliš. Proširimo vidike nikad.

4matic

Badava “kvarner” ono odakle si došo u ” kvarner” je ostalo u tebi😄😄

TORPEDO

Moje prezime potiče iz oklice Kastva i početak prezimena seže iz sredine 1700-tih godina.
Čakavac sam po ocu i majci….
A odakle si ti…Srbija,Bosna,Albanija?

schumy

Potpisujem 300%, vrijeme je da škrti Austrijanci mali moderniziraju stazu, sjećam se Zeltwega (stari naziv za istu stazu) sa puno duljim krugom i ljepšim zavojima kroz borovu šumu kada nije bilo ovakvih eskapada, suci kažnjavaju SVE, što treba i ne treba, a ovo sa “prijestupima” u izlascima iz zavoja je pravi “šlag” od glupih odluka koji ubijaju F1 i ovaj sport !

Related Posts
24
0
Would love your thoughts, please comment.x