Carlos Sainz na VN Velike Britanije do prvog pole positiona u karijeri!

Kvalifikacijama je zaključen subotnji program na Velikoj nagradi Velike Britanije, desetoj utrci sezone Svjetskog prvenstva Formule 1. Najbrži krug na kišom natopljenoj stazi Silverstone odvozio je Carlos Sainz u Ferrariju te osvojio svoj prvi pole position u F1 karijeri.

Max Verstappen bio je najbrži u većem dijelu kvalifikacija, ali sutra će u bolidu Red Bull Racinga startati s drugog mjesta. U drugom startnom redu bit će drugi bolidi Ferrarija i Red Bulla s Charlesom Leclercom i Sergijom Perezom u njima, a u trećem Lewis Hamilton s Mercedesom i Lando Norris s McLarenom.

Ugodno iznenađenje ovih kvalifikacija bio je Nicholas Latifi, koji se s Williamsom uspio probiti u završnu rundu i osvojiti deseto mjesto.

Nakon trećeg slobodnog treninga vozači Red Bull Racinga slovili su za izrazite favorite u kvalifikacijama, a posebno je to vrijedilo za Maxa Verstappena, koji je bio uvjerljivo najbrži ispred momčadskog kolege Sergija Pereza, a tek onda je slijedila konkurencija iz Ferrarija i Mercedesa.

S posebnom pozornošću pratilo se aktivnosti na nebu, budući da su vremenske prognoze sugerirale praktično stopostotnu šansu za kišu tijekom kvalifikacija. Ovog vikenda na Silverstoneu vlada pravo englesko vrijeme s brzim promjenama sunčanih, oblačnih i kišovitih razdoblja.

Kiša je čekala do otprilike deset minuta prije paljenja zelenog svijetla na izlazu iz pit lanea, a onda se spustila i pošteno namočila stazu. Dodajte dome i dosta niske temperature od 15° Celzija u zraku i 21° na stazi. Tradicionalno, bitan faktor na ovoj stazi je i vjetar. Kakav snažniji nalet u određenom trenutku vrlo lako može pokvariti krucijalni kvalifikacijski krug nekog od vozača.

Q1 – eliminirani vozači: Albon, Magnussen, Vettel, Schumacher, Stroll

No, timovi su na kišu bili spremni i odmah formirali kolonu na izlasku iz boksa, računajući da će uvjeti možda s vremenom postati i gori. Važno je bilo što ranije postaviti konkurentno vrijeme kruga, a nekakvu drukčiju ideju imali su jedino u Alpineu, budući da su Alonso i Ocon ostali sjediti u garaži. Što se guma tiče, svi su za početak bili na intermedijima.

Kako su vozači nizali krugove, isti su bili sve brži. Krenulo se od Leclercovih 1:47, Verstappen je spustio na 1:45, a onda Leclerc odgovorio s 1:43 pa učvrstio prvo mjesto s vremenom 1:42,129. Uvjeti na stazi su se poboljšavali, a kiša usporila. Imali smo kratko na prvom mjestu Russella, no brzo ga je nadmašio Verstappen novim najbržim krugom (1:40,452), a pratili su ga Ferrarijevi Leclerc i Sainz. Max se prvi spustio ispod 100 sekundi (1:39,875), a na drugo je mjesto skočio Hamilton.

Odlučujuća je za prolazak u Q2 ipak bila završnica prve runde jer je staza bila sve brža. U toj jurnjavi najlošije su se snašli vozači Aston Martina i Haasa. Magnussen, Vettel, Schumacher, Stroll bio je poredak zadnje četvorice, a peta žrtva bio je Williamsov Albon, kojeg je za osam stotinki sekunde nadmašio momčadski kolega Latifi. Na vrhu je poredak bio Verstappen (1:39,129), Leclerc, Russell, Sainz, Hamilton.

Q2 – eliminirani vozači: Gasly, Bottas, Tsunoda, Ricciardo, Ocon

Kvalifikacije su nastavljene uz laganu kišu, tako da se i dalje vozilo na intermedijima. Temperatura je još malo pala – mjerilo se samo 14° u zraku i 20° na stazi.

Nakon prvih mjerenih krugova na vrh je opet zasjeo Verstappen s vremenom 1:41,486. Ubrzo je to popravio na 1:40,655 i činilo se da Nizozemac ima uvjerljivo najviše povjerenja u svoj bolid u tako teškim uvjetima na stazi. Šest minuta do kraja poredak iza Maxa bio je: Hamilton, Leclerc, Sainz, Russell. Loša vijest za one koje su bili pri dnu – kiša je pojačala i činilo se da će biti praktično nemoguće popraviti rezultat u preostalom vremenu.

Vozači su se počeli žaliti na aquaplaning, a ranija pretpostavka pokazala se točnom i promjena u poretku više nije bilo. Uz ranije navedenu petorku, prolaskom u Q3 osladili su se Norris, Alonso, Perez, Zhou i Latifi. Fantastičan rezultat za Kanađanina u Williamsu, koji je u zadnje vrijeme bio izložen žestokim kritikama. Da priča bude još malo intrigantnija, Latifi je ušao u deset najboljih s bolidom koji nije imao najnovije nadogradnje.

Poredak na startu utrke od 11. do 15. mjesta bit će sljedeći: Gasly, Bottas, Tsunoda, Ricciardo, Ocon. Iako su pokušali u završnici nešto napraviti, nisu se niti približili vremenima potrebnim za prolazak u posljednju rundu.

Q3 – pole position na VN Velike Britanije osvaja Carlos Sainz!

Dva bolida Red Bulla, Ferrarija i Mercedesa, po jedan McLaren, Alfa, Alpine i Williams. To je bilo društvo koje je u završnoj rundi trebalo odlučiti o rasporedu startnih pozicija od prve do desete. U odnosu na Q2, kiša je opet usporila. Na nekim dijelovima staze čak i prestala.

Verstappen je imao najbolja prolazna vremena, no onda izveo jednu piruetu u drugoj polovici svog prvog brzog kruga. Dobro je prošao u toj situaciji jer je uspio održati bolid na stazi. Najbrži je za početak bio Alonso s vremenom 1:46,227. Njegovo vrijeme nadmašili su vozači Ferrarija, a između njih ugurao se Verstappen, iako je u završnici kruga opet izašao van staze.

U svom trećem krugu Max je konačno sve odradio čisto i zasjeo na vrh više nego uvjerljivo s vremenom 1:42,996. Iz boksa su mu poručili da dolazi još kiše i da nastavi pritiskati. Tri minute do kraja kvalifikacija poredak je bio Verstappen, Hamilton, Russell, Norris, no onda je Leclerc pokvario raspoloženje Britancima, skočivši na drugu poziciju.

Uvjeti na stazi poboljšavali su se prema isteku vremena i završnica je bila totalno napeta. Kratko je vodio Leclerc, Verstappen uzvratio i onda je svima ostao samo još jedan pokušaj. Na kraju se sve posložilo na najbolji mogući način za Carlosa Sainza u Ferrariju, koji je s vremenom 1:40,983 osvojio svoj prvi pole position u karijeri!

Verstappen nije odvozio idealan krug i završio je drugi. Leclerc se izvrtio u svom posljednjem pokušaju, tako da mu ostaje treća startna pozicija, a društvo u drugom startnom redu pravit će mu Perez. Hamilton i Norris startat će iz britanskog trećeg reda, a onda slijede Alonso, Russell, Zhou i Latifi.

Utrka je na rasporedu u nedjelju u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pretplati se
Obavijesti o
44 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Molim administratore nek konačno pogledaju kakvim se riječnikom služi “West”?
Molim Vas,na što ovo sliči?
Nije vas sram da netko tako nešto ovdje čita?

west

Šta je drukaro a njegove uvrede ne vidiš ili si možda to ti pa te žulja!!!

4matic

😁😁

147 kt

A tip se kao mali lupio malo jace v glavu i ne trajne posljedice su vidljive.

theKing

West!?
Mislis na yukia i na deyu koju publiku nazivaju smecem, koji hama nazivaju brazilcem? Na njih mislis?
Sta bi bilo da ti kazem da ti je RI puna brazilaca, da ste smece? Jel to ok?
Mislim da je west samo uvrijedio majmune kao zivotinju jer ovi po ponasanju nisu izasli iz pecine!
Nemoj se molim te spustati na tu razinu. Stvarno je to dno dna bez obzira za koga navijali.

west

👍!!!

Yukihonda

što si ti drveni advokat onome sroljavcu??? Ham.. je Brazilac.. ne vidim tu nikakav problem… publika britanska jest smeće.. oni su zagadili f1 sa netrpeljivošću prema Maxu..od njih je to krenulo…

theKing

Ham brazilac kao i ti!
Cemu nekoga suditi po boji koze,dali navija za tog i tog!?
Jednostavno razmisljanje neandertalca i nize!!
Oprosti ja takve zovem kretenima (bez uvrede)!

147 kt

Vidis da je jedno duze vrijeme pod tim imenom. Pa dok sam sebi ne postane dosadan i za javnost naporan onda se bude bacio na Mika ka ka,British empire,bebac ljuiz i koliko sve nema profila. A iza svakog prodire isti nivo kulture i komunikacije. Proziran je kao prozorsko staklo.

theKing

Sta da ti kazem na to 147!? Ako ti napisem nesto onda ces vikati da si HR BRANITELJ a po nacionalnosti da si ukrainac i da se boris protiv rusa stim da si rodbini iz ukraine dao kucu na koristenje.

147 kt

I sta sad to ima veze sa ovim sto sve zive vrijeda. I te jos kak. Ti si nesto gadno pobrkao. Daj provjeri sam na sto si mislio.

147 kt

Ja Ukrajinac i branitelj. Daj mi objasni kakve to veze ima s tim sto je Torpedo zamolio admine da nest poduzmu po pitanju vrijedanja od str doticne osobe. Ne kuzim ili ti samo to kuzis. Ak te to veseli super. Debelo si pobrkao kruske i jabuke.

theKing

Ma samo kazem.reko ako bilo sta kazem odmah ces se pozivati na to. Al nema veze.
Uglavnom torpedo ima pravo!! Molim i ja admine da reagiraju sto je west uvrijedio majmune stim sto ih je usporedio sa yukiem!
Yuki, jel znas da je 99% brazilaca u IT?
Da,i to onih koji vole krpice!!

147 kt

Tebi treba nacrtat i rastumacit. Ocito drugacije ne ide. Al tebi ostavljam da prokuzis gdje si fulao. A decec fulao si cijeli nogomet jel ja fudbal ne igram i ta rijec u mom pojmu ne postoji.

Pratiteljcro

Max opet pokido po kisi. Dobar nastup za landa i alonsa.

Pratiteljcro

… u svom zadnjem krugu naletio je na zutu zastavu i tako si izbio 0.3s. Malo nesrece pred kraj ali nema veze.
Inace dominantan zavrsetak vikenda sto u petak sto u subotu a nakon monaca i bakua i dalje je u ludoj formi. Fenomenalna voznja s obzirom da su u max i perez vozili sa manje downforcea sto je po kisi dodatna jebada.

papaya

Bravo Ferrari

Odlicno Sainz

Desmosedici

Bravo El Matador!

Ferrari kralj f1

Dobre nadogradnje za Mercedes😆😆😆 Opet Ferrari!!!!

west

… pozira!!!!

B4c4

Albon dobije nadogradnje Latifi lagano u Q3, Sainz nema šanse da ostane na prvoj poziciji, eh kada bi na trećini trke pala kiša samo na 20 min.

robif

Znaci Verstappen 1. sutra….

mody

Bravo za latifija 10 mjesto willamsova zadnja pobjeda u britanijii 1997

mody

Ne vjerujem.da ce sainz dobit utrku ferrari je prokockao puno 3 utrke zaredom

Yukihonda

za sve pismene i nepismene na šta vam liči ova publika???? meni na smeće.. čestitke u prvom redu Ferrariju.. MAX mi je još više narasao u očima jer se nije dodvoravao niti isprovocirao… bitno da su molili Nizozemci da ne žvizde… smeća naslađivaćka.. i onda Brazilac kao maše publici… sutra želim svu sreću strjelama…

4matic

Strijela ili strjela?
Kako je pravilno pisati: strijela ili strjela? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o imenici ženskog roda kojom se označava vrsta naoružanja ispaljena iz luka. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati strijela, strijele, strijeli, strijelom

robif

Dobro,Modyu nije za zamjerit,u njegovim tekstovima ima svega,mozda “tipkovnica” sama ispravlja ili ne gleda kad pise

theKing

Zasto ti publika lici na smece!?

west

Zato sto kad sebe pogleda u ogledalo vidi majmuna 🤣🤣🤣!!!

Yukihonda

nekada kada si imao razumnu granicu u smislu šale digao sam ti 👍 gore… sinko nisam siguran kako bi prošao ti ili ja??? ali na takve stvari mi proradi životinjski nagon… Jel ti znaš šta majmun radi kada uhvati drugoga majmuna??? kida mu živo meso i napije mu se kr.i
zato dobro razmisli prije nego počneš nekoga vrijeđati…jer ne znaš na koga nasrćeš.. uživaj…

west

Sve sam ti gore rekao ,nemoj da se ponavljam!!!

Yukihonda

šipu…. 🖕

Deyo

Sta ces, Yuki, maloumni balavac koji ne zna sta ga moze snaci. Tako je on i meni prošle godine, zviznuo bih ga jednom, da vise ne vi znao sta ga je snaslo. A publika jeste smece, Britanci su definitivno najpdvratnija nacija u Evropi. Arogantni i pokvareni. Da nestanu, pola svetskih sukoba bi odmah prestalo.

west

Sta je tvornico dreka sta si se propeo,trazis saveznike po portalu za svoje govnarije.Sav normalan svijet spava samo tvornica dreka radi cijelu noc za nekakvu mizeriju .Jadu opancarski!!!

Yukihonda

mislim da sam bio dovoljno jasan… jest da slabo čujem.. ali ono bi gluh čuo na reakciju Maxa… samo ovo ću reći.. truli englezi… poslušaj ponovo snimku… bilo kako bilo Brazilaca su Nizozemci ispoštovali…

papaya

Yuki tko je jebeni brazilac???

Yukihonda

pa onaj koj ima smisla za krpice…

papaya

Kakve on ima veze sa brazilom

Yukihonda

dobio je dvojno državljanstvo…

theKing

Tko max!?

Gigi

Jel vi kuzite da se raspravljate sa likom koji prati F1 od pola prosle sezone?

Crnac

Pretpostavljam da su izviždali Maxa, nisam gledao interview nakon kvala. Ako je tako, onda si malo licemjeran, jer kada su prošle godine na nekoliko utrka izviždali Crnca (a Max se razmahivao publici) to ti je bilo u redu.

theKing

Da,izvizdali su ga sto je i normalno u navijackom svijetu. Isto kao kad dinamo dode na poljud i publika ih izvizda i onda su oni smece!?
Budes vidio austriju.
Sto se tice dvojnog drzaljanstva, mislim da je max prijavljan u monacu.

Yukihonda

U f1 nikada nije bilo zviždanja koliko ja znam… prošao sam par staza u vrijeme šumija.. ama baš nikada… uvijek je bilo skandiranja nebitno ko koga zaobiđe… nogomet je nešto drugo… ovo su sve započeli englezi… koliko me pamet služi kada su Maxa zgruvali u zid… poslije toga na tvu. Nizozemske prije vikenda u Zandvortu su pozvali navijače da budu pravi navijači i da poštuju modnog mačka… ovi su to napravili puno kasnije… nema tu licemjerja… nisu si dali baš truda smeće…

Related Posts
44
0
Would love your thoughts, please comment.x