Russell: Formula 1 treba imati jednog direktora utrka

Nažalost, kad je utrkivanje u Formuli 1 u pitanju, posljednjih su dana u prvi plan opet iskočili direktori, suci i ostali službenici…

Situacija sa suđenjem i vođenjem F1 utrka nikako da se smiri. Još su svježe uspomene na kontroverznu završnicu prošle sezone, koju je otkazom platio tadašnji direktor utrka Michael Masi. Za novu sezonu FIA je odredila dvojicu direktora utrka, koji se trebaju izmjenjivati na toj dužnosti – Nielsa Witticha i Eduarda Freitasa, no očito je da ni taj koncept ne funkcionira.

Iz utrke u utrku ponovno dolazi do brojnih diskutabilnih situacija kad je u pitanju suđenje, kažnjavanje vozača i općenito provođenje pravila prilikom utrkivanja. Nedostaje konzistentnosti prilikom donošenja takvih odluka, a o tome je progovorio George Russell, direktor udruženja vozača.

Na pitanje je li rotiranje direktora utrka problem, ovako je odgovorio: “Da, slažem se s time da bismo se trebali držati jednog direktora. Trebamo imati nešto više konzistentnosti u suđenju. Dolazimo na sljedeću utrku, a često se događa da dužnosnici s prošle utrke nisu tamo. Onda nema odgovornosti, nema objašnjavanja odluka.”

“Mi postavljamo pitanja, a na njih je teško dobiti odgovore i onda ispada kao da se krivnja svaljuje na ljude koji uopće nisu tamo. To je nezgodno kad svatko ima svoju interpretaciju pravila.”

FIA-ina analiza zbivanja na VN Abu Dhabija 2021. pokazala je da Masi nije dosljedno provodio napisano u sportskom pravilniku, a onda je donesena odluka o izmjenjivanju Witticha i Freitasa u ulozi direktora utrka. Također, osmišljena je virtualna kontrolna soba, nešto poput VAR-a u nogometu, koja je trebala pomagati sucima prilikom donošenja odluka o kažnjavanju prekršaja vozača. U akciju je vraćen i Herbie Blash, nekad zamjenik Charlieja Whitinga, kako bi u ulozi savjetnika pomogao novim dužnosnicima.

Međutim, skoro na polovici sezone, može se reći kako promjene nisu donijele pozitivan pomak. Vozači se često žale na nedosljednost sudaca i ponavljaju se primjeri u kojima je jedan vozač za nešto kažnjen, dok neki drugi za istu stvar nije.

U petak je na Red Bull Ringu zaiskrilo prilikom održavanja sastanka s vozačima. Raspravljalo se upravo o primjeni pravila i suđenju, a Sebastian Vettel bio je toliko iziritiran da je napustio sastanak. FIA ga je uvjetno kaznila s 25 tisuća eura, objašnjavajući kako “vozači ne smiju napustiti sastanak kad oni to žele, već trebaju biti primjer svim vozačima diljem svijeta.”

Vettel je kasnije imao sastanak s direktorom utrke i ispričao se zbog svog ponašanja, a kaznu će morati platiti jedino ako ponovi nešto slično u nastavku godine.

Pretplati se
Obavijesti o
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

F1 se pogubila odavno

west

“Vratite nam Masia”!!!

robif

Bivsi ministar Marić je slobodan,sad ce on u F1🤣🤣🤣

papaya

Prošle godine se vozač redbulla borio kao nikad,da bi mu na kraju prvenstvo bilo poklonjeno ka na pijaci,a vjerojatno da se njega pita on bi to rađe posteno odradia na stazi,ne za stolom….
E moj Masi srao si tad gaće

P.s.i naravno ka i u svemu jedan gazda i ista pravila za sve

Webmaster

Puno babica kilava djeca.

theKing

FIA-ina analiza zbivanja na VN Abu Dhabija 2021. pokazala je da Masi nije dosljedno provodio napisano u sportskom pravilniku

B4c4

Zašto je isti pravilnik promijenjen???

Related Posts
7
0
Would love your thoughts, please comment.x