Put oko svijeta Formule 1: Austrija

Utrka za Veliku nagradu Austrije u kalendar Formule 1 vratila se 2014. godine nakon jedanaestogodišnje stanke. Utrka se održava na stazi koja nosi naziv Red Bull Ring, a ustvari se radi o unaprijeđenoj staroj stazi Österreichring, koja je svoje početke u Formuli 1 imala 1970. godina. Originalna staza Österreichring bila je duga nešto manje od šest kilometara i sadržavala je niz brzih zavoja i nagiba s malo izletnih zona. Nakon što je 1975. godine američki vozač Mark Donohue tragično izgubio život u nesreći na stazi, staza je dopunjena šikanama kako bi se usporili brzi zavoji, no staza je ostala zapanjujuće brza. Austrija je iz sigurnosnih razloga 1988. godine izbačena iz kalendara i nije se vraćala deset godina. Vratila se 1997. godine na obnovljenoj konfiguraciji s novim nazivom, A1-Ring.

Austrija 1982.; Izvor: f1.com

Poznati tvorac staza Formule 1 radio je na redizajniranju staze, zapravo, bio je to jedan od prvih velikih zahvata Hermanna Tilkea. No, sudbina nije htjela da se Austrija održi u kalendaru, te je nakon sedam izdanja opet otišla na pauzu. Ovog vikenda VN Austrije gledat ćemo na još jednom renoviranoj stazi, koja se sad naziva Red Bull Ring i dio je kalendara od 2014. godine. Vrlo popularna među ljubiteljima Formule 1, privlači veliki broj gledatelja tijekom cijelog vikenda, a nije odmarala ni za vrijeme promjenjivih kalendara tijekom pandemije. Naime, kad su svi organizatori odustajali, Austrija je otvorila sezonu 2020. godine i tako postala prva utrka Formule 1 održana bez gledatelja utrkom za Veliku nagradu Austrije i drugom utrkom sezone utrkom za Veliku nagradu Štajerske. Red Bull Ring je i 2021. godine bio domaćin dvjema utrkama, a ove godine kalendar je u standardnom formatu i na Red Bull Ringu gledat ćemo sprint format trkaćeg vikenda za Veliku nagradu Austrije.

Prošlogodišnja Velika nagrada Austrije privukla je veliki broj gledatelja iz cijele Europe. Više od 130.000 fanova pratilo je uživo trkaći vikend, uključujući i more narančastih navijača Maxa Verstappena koji iako imaju i svoju domaću utrku, rado pohode druge europske staze i bodre svog miljenika. Nije to ni neobično, s obzirom na to da se ulaznice na pojedinim tribinama, u blizini „Velikog bika“ prodaju isključivo domaćim obožavateljima Maxa Verstappena.

Izvor: Red Bull Content Pool

Austrija se ne smatra skupom utrkom za posjetiti, posebice ako ste zadovoljni ulaznicama bez osiguranog mjesta za sjedenje (general admission) i odlučite se za kampiranje uz stazu. No, ako želite utrku pratiti s nešto atraktivnijih tribina, cijene rapidno rastu. U svakom slučaju, sama organizacija utrke je fantastična, a utrka rijetko razočara, tako da je Austrija top destinacija za ljubitelje Formule 1 iz Europe. Spomenuta najjeftinija opcija podrazumijeva ulaznice bez sjedećih mjesta, kamp uz stazu i skroman džeparac i kao takva košta oko 2.500 kuna. Nešto komotnija varijanta, s trodnevnom ulaznicom na jednoj od tribina srednjeg ranga i smještaj u hotelu s tri zvjezdice u Grazu iznosi oko 5.800 kuna. Za one koji si to mogu priuštiti postoji i ekskluzivna varijanta, koja uključuje F1 Experiences paket, hotel s četiri zvjezdice u Grazu i komotan džeparac, a košta oko 25.900 kuna.

Ako se odlučite posjetiti trkaći vikend u Štajerskoj, onda svakako uzmite i nešto slobodnog vremena za razgledavanje i drugih aktivnosti osim onih na stazi. Ova austrijska regija ih svakako ima za ponuditi. Više o podneblju s neizmjernim prirodnim, povijesnim i kulturnim bogatstvima možete pročitati dalje u tekstu:

  • Austrija je republika u Europskoj uniji koju naseljava oko devet milijuna stanovnika i nalazi se u brdovitom dijelu središnje Europe i graniči se s osam drugih država, ali najveću granicu dijeli s Njemačkom, Italijom i Mađarskom. Glavni grad Austrije je prekrasni Beč, a službeni jezik u Austriji je njemački. Austrija je trinaesta najbogatija država na svijetu.
  • Austrija je članica Europske unije i dio šengenske zone u okviru koje ne postoje unutarnje granice. Građani većine zapadnih zemalja za Austriju ne trebaju posebne vize, te mogu do 90 dana slobodno boraviti u Austriji uz važeću putnu ispravu.
  • Austrija se smatra sigurnom zemljom za turiste s jednom od najnižih stopa kriminala u Europi. U svakom slučaju, zdravorazumski je voditi računa o osobnim stvarima, posebno u velikim gužvama i javnom prijevozu. Kao i bilo gdje drugo u svijetu, ni ovdje nije neobično naići na džeparoša.
  • U Austriji se kao službena valuta koristi Euro, što prilično olakšava život onima koji dolaze iz drugih dijelova Europe. Iako se radi o zemlji s vrlo visokim standardom, boravak u Austriji i ne mora biti najskuplji na svijetu. Kreditne kartice su prihvaćene na gotovo svim mjestima, a i bankomate je vrlo lako pronaći.
  • Staza Red Bull Ring nalazi se u Štajerskoj, u blizini vrlo popularnih austrijskih skijališta. Radi se o šumovitom području s dosta kiše. Od hladne, sjeverne klime štite je Alpe, pa je klima u Štajerskoj po prirodi sličnija mediteranskoj. U srpnju, kada se utrka održava, prognoza je prilično nepredvidiva, pa tako treba biti spreman na sve. Temperature se kreću između 25 i 30 stupnjeva, a nije isključen ni pljusak koji bi osvježio i gledatelje i stazu.
Izvor: Scuderia Ferrari Press Office
  • Najbliži stazi je drugi najveći grad u Austriji, Graz. Iako nije grandiozan kao Beč, i Graz ima mnogo toga za ponuditi turistima. Osim izvrsne ponude barova i restorana, svakako vrijedi prošetati starim, povijesnim dijelom grada (Altstadt von Graz) i iskoristiti vrijeme izvan staze. Na glavnom trgu, Hauptplatz, uvijek se održavaju neke vrste F1 tematskih zabava i izložbi.
  • Preporučuje se posjetiti Schlossberg brdo na kojem se nalazi Uhrturm sat kula i Eggenberg dvorac, koji je jedna od pet atrakcija koje morate posjetiti u Grazu. Svakako treba posjetiti i Kunsthaus, muzej grada Graza koji je izgrađen 2003. godine kada je Graz nosio titulu europskog središta kulture.
  • Za ljubitelje prirode, šezdesetak kilometara udaljeno od Graza je odmaralište Bad Waltersdorf sa svojim spa centrima, a preporučuje se i kušanje vina u Štajerskoj regiji, koja je poznata po svojim bijelim vinima, posebice sauvignon blanc sortom.
  • Za one koji na raspolaganju imaju nešto više vremena za boravak i turizam u Austriji, obavezno trebaju posjetiti Beč, a o tome bi trebalo napisati poseban tekst. Beč je grad koji leži na Dunavu, daleko je najveći grad Austrije i njezino političko, gospodarsko i kulturno središte. Jedna je od najstarijih metropola u srcu Europe, carski grad i mjesto miješanja različitih kultura i utjecaja, grad koji je stoljećima imao vodeću ulogu u kreiraju političke scene Europe. Jedno je od omiljenih europskih odredišta turista iz cijelog svijeta, a nosi i naziv Glazbeni glavni grad, jer su tu živjeli skladatelji poput Mozarta i Beethovena.
  • Za ozbiljan obilazak Beča potreban je i duži boravak. No, za one kraće nezaobilazna je Katedrala sv. Stjepana, Bečka opera, dvorci Schönbrunn, Hofburg i Belvedere, kao i poznati muzejski kompleks MuseumsQuartier.
Izvor: Red Bull Content Pool

U Austriji vam sigurno neće biti dosadno, a nećete biti ni gladni. Austrija je poznata po svojoj kuhinji, i slatkoj i slanoj, dobroj zabavi, povijesti i kulturi. U Austriji su rođeni mnogi slavni skladatelji, fizičari, filozofi i druge ličnosti koje su oblikovale svijet. S trkaćim vikendom ili bez njega, Austriju se svakako isplati posjetiti.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
west

AFERA-tko to ima savitljivu podnicu ? Crveni ili plavi pitanje je sad?!

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x