FIA poduzima korake oko sprječavanja poskakivanja bolida

Nakon prošlotjednog trkaćeg vikenda u Bakuu na kojem je ponovo do izražaja došlo poskakivanje bolida kao i sam utjecaj takvog ponašanja bolida na fizičko stanje vozača tijekom i nakon utrke, FIA je iz sigurnosnih razloga odlučila da je ipak potrebno intervenirati u ovom slučaju.

FIA će zahtijevati potrebne prilagodbe momčadi kako bi se ova pojava smanjila ili otklonila.

Izdana je tehnička direktiva koja timovima daje smjernice o mjerama koje FIA ​​namjerava poduzeti za rješavanje ovog problema.

To uključuje:

  1. Detaljniji pregled kontaktnih dijelova podnice, kako u smislu njihovog dizajna, tako i u pogledu utvrđenog trošenja.
  2. Definicija metrike koja će se temeljiti na vertikalnom ubrzanju automobila i dati mjerljivo ograničenje za prihvatljivu razinu vertikalnih oscilacija. FIA još uvijek analizira točnu matematičku formulu za ovu metriku, a timovi Formule 1 pozvani su da sudjeluju u ovom procesu.

Osim ovih kratkoročnih mjera, FIA će sazvati tehnički sastanak s momčadima kako bi identificirala mjere koje će barem do kraja sezone smanjiti sklonost bolida takvim pojavama.

FIA je nakon konzultacija sa svojim liječnicima odlučila intervenirati u interesu sigurnosti vozača. U sportu u kojem natjecatelji redovito voze brzinama većim od 300 km/h, smatra se da sva vozačeva koncentracija mora biti usmjerena na taj zadatak, a ne na pretjerani umor ili bol koju osjeća vozač, što naravno smanjuje koncentraciju.

Osim toga, FIA je zabrinuta zbog izravnog fizičkog utjecaja na zdravlje vozača, jer su mnogi vozači prijavili bolove u leđima nakon nedavnih utrka.

Pretplati se
Obavijesti o
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Nevezano sad uz to skakutanje FIA umjesto da dozvoli da je bolid u stanju ici i po stropu,radi upravo suprotno.Nabijanjem tezine,limitiranom potrosnjom goriva,okretaja(daj do 20000rpm)itd.Ipak je F1 vrhunac automoto sporta (mozda nije vise)

marinx

dobro kažeš. možda vise nije

marinx

znaci FIA poduzima korake da ugodi najboljemu od najboljih.
pošto je mercedes (crni) u bodovnom zaostatku neka im i DAS ponovo dozvole, al samo njima.
mišljenja sam da se Vuk mnogo kita napušio da si ugodi svome cnom dečku

LUTHER

slažem se definitivno da se to poskakivanje mora riješiti, ajmo biti realni, ipak je zdravlje vozača i njihova sigurnost na prvom mjestu….. e sad, tu ima nekoliko pitanja…. što je red bull napravio da na njih ne utječe toliko? koji je točan mercedesov problem.? naime, ako se to može riješiti podizanjem visine bolida… onda mercedes mora smisliti druge načine kako da podizanjem visine ne izgube brzinu i downforce… (to je ipak onda njihov problem)..

klepesina

podic bolid za par mm i odvrnut otkljucat potencijal mercedesa i to je to ima tu snage u mercu al ne smiju da koriste upravo zbog poskakivanja koje je veliko upravo zbog spustenosti bolida sad podic i oslobodit konje

Desmosedici

..da sam ja zlurad kao neki kad ja nešto napišem, sada bih ti rekao da se javiš u Brackley i da im riješiš problem..ali to ne ide tako jednostavno..slažem se da je Mercedesov pogon moćan..na tome su gradili uspjeh svih ovih hybrid sezona..zbog stoga su i pravili bolide sa mnogo downforcea koji su stvarali i veće otpore, ali je to jaki pogon sve anulirao..ja sam mislio da će Mercedes u Bakuu biti najbrži na onom velikom pravcu, budući ima jaki pogon a sada i aerodinamiku koja stvara vrlo male otpore, ali nije bilo tako..ne znam jeli problem samo u poskakivanju,… Read more »

F1 fan

Hamiltončića bole pleća

theKing

Misli ti sta hoces ali ono poskakivanje vozaca ne izgleda dobro.

amadeus2022

Mišljenja sam da to moraju riješit momčadi jer je očito da nemaju svi tih problema , npr. Alpine ne poskakuje a bio je jedan od najbržih na pravcu. Znači sada i Alpine mora prilagođavadi svoj bolid novim pravilima jer problem imaju npr. Ferari i Merc! Oni bi se trebali držati pravila, podići bolide a to što će onda izgubiti na performansama moraće rješavati naknadno.

schumy

Slažem se – u pola sezone spriječiti FIU da se uopće upliće u bilo kakve “PREINAKE” pravila – zna se kome idu na ruku, kao i svih ovih godina!

schumy

Kako svima tako i Mercu – zašto sada usred sezone opet pogodovati Mercu i da FIA riješ iproblem poskakivanja! Svi poskakuju, vidi Ferrari kada se snima iz kokpita bollida, pusti ih neka se svi ravnopravno bore do kraja sezone, dosta mi je više pogodovanja Mercu i “stop racizm” dečku. Svaka utrka najviše “join in conversation” imamo sa “najboljim”, sve pita, tko je gdje, koje gume ima “xy”, auto me ne sluša, bole me leđa, itd…… Ja bih ukinuo: 1.-radio konverzaciju sa boxom, vratimo se tabelama sa šturim objašnjenjima na stazi 2.-poluautomatske mjenjače, ručno ti meni braco mijenjaj kao Senna u… Read more »

Related Posts
11
0
Would love your thoughts, please comment.x