Formula Driver ponovno u punom sjaju

Na poznatoj stazi, u više bodovnih konkurencija, najavljuje se pravi oktanski spektakl, uvod u novu sezonu najmasovnije domaće automobilističke discipline.

BUZET – Ovogodišnji kalendar Formule Driver, najpropulzivnije hrvatske automobilističke discipline, sastoji se od pet već znanih natjecanja, a prvo je na rasporedu ovog vikenda, mjesec dana ranije od proteklih sezona uobičajenog lipanjskog termina. Autoklub Buzet Autosport, ujedno i nositelj HAKS Kupa Formule Driver, organizator je “8. Signum Max formula driver – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar”, natjecanja koje je posvećeno sjećanju na nekadašnje vrsne buzetske automobiliste, koji su nas prerano napustili, brojem sudionika dostiglo je prethodna izdanja.

Vikend 21. i 22. svibnja u cijelosti je ispunjen bogatim i sadržajnim automobilističkim programom. Na dijelu najpoznatije domaće brdskestaze u Buzetu (duljina 4.400 metara), osmi će se puta okupiti sudionici još uvijek najmlađe domaće automobilističke discipline. Svojevrsna kombinacija brdskih utrka i autoslaloma, preslikana je od Talijana, a očekuje se nastup 170 vozačica i vozača iz četiri zemlje. U bodovanju međunarodnog HAKS Kupa je 79 vozačica i vozača iz 23 hrvatska kluba, među kojima i četiri Slovenca, tri Talijana i jedan Austrijanac. Ostalih 90 nastupa za Nagradu organizatora. Ujedno se boduju i Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a, te Auto i karting saveza Istre.

Subotnji dan, uz već uobičajeni prijem vozača i vozila na prostorima Parkirališta obližnjeg Cimosa (od 15 do 18 sati), upotpunjen je s tri dodatna sadržaja. Na dijelu velikog parkirališta Mašimova Škuja već će od 9 sati početi okupljanje sudionika prateće promo manifestacije “Gymkhana” u kojoj na posebnom poligonu paralelno nastupaju po dva automobila. Slobodni treninzi su od 10 do 13 sati, kvalifikacijske vožnje od 13 do 17, a finalne od 18 do 19 sati. U međuvremenu, od 17 sati na istom će se mjestu upriličiti, drugu godinu za redom, ceremonijalna dodjela prvih stalnih deset brojeva najboljim sudionicima prošlogodišnjeg HAKS Kupa koje će nositi čitavu sezonu. Vozači i njihova vozila predstavit će se ljubiteljima brzina, a svi će oni, uz ostali dio dobitnika priznanja za sezonu 2021.godine biti sudionicima svečanosti koju upriličuju AK Buzet Autosport, Auto karting savez Istre i Hrvatski auto i karting savez u Hotelu Fontana s početkom u 20 sati. Uz najbolje međunarodnog kupa dodijelit će se i priznanja najuspješnijima u Prvenstvu AKSI-ja i Prvenstvu Istarske rivijere.

Franco Giacomazzi u Buzetu (snimio M. Krpan)

Nedjeljni je dan natjecateljski. Treninzi su od 8,30 sati, a prva od dvije bodovne utrke starta u 11,15 sati. Svečanost otvorenja, na Mostu, sada ambijentalno sasvim drugačijem obzirom da je u tijeku izgradnja novog poslovnog objekta, bit će uvod u prvi „driver“ spektakl sezone.

Na startu se očekuju svi najbolji, prošlogodišnji prvak Talijan Franco Giacomazzi (Lancia Delta Evo Proto), njegov sunarodnjak Marco Tessari (Fiat 500 Proto), pobjednik iz 2019.godine, Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa HVR),  potom vrsni hrvatski asovi, dosadašnji dugogodišnji član AK Buzet Autosport Vjekoslav Čičko i novi član buzetskog kluba Marino Poropat, Nenad Damarija i Hrvoje Belinić iz AK Pula-Rovinj, te Aleksandar Radovanović (AK Ina Delta Zagreb), prošle godine prvak Hrvatske u kronometru. Zanimljiv će biti i ogled najbolje tri dame prošlogodišnje prvakinje Slovenke Sanje Paradiž, višegodišnje pobjednice FD Kupa Talijanke Romine Bressan, vozačice AK Buzet Autosport, te najtrofejnije hrvatske automobilistkinje Ive Damarija (AK Pula-Rovinj). Među 14 juniora za pobjedničko se postolje tipuje na prošle sezone najbolju trojku Karla Pelicara (AKORK Skok racing 1993), Mateja Radovanovića (AK Ina Delta Zagreb i Renata Herca (AK RI autosport). A konkurencija klubova, jednostavno „svemirska“ i krajnje neizvjesna.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x