Alfa Romeo: Podizanje minimalne težine bolida nije pošteno

S novim tehničkim propisima za 2022., kako bi se prilagodila povećana težina bolida zbog promjene na 18-inčne kotače, dodanih sigurnosnih zahtjeva i težih standardnih dijelova, minimalna težina bolida s vozačem povećana je sa 792 na 795 kg za ovu sezonu.

No, timovi su se i dalje borili da ostanu ispod granice težine, a nakon testiranja pred sezonu, neke momčadi su izrazile svoje zabrinutosti FIA-i. Na kraju su sve strane postigle kompromis da dodaju još 3 kg minimalnoj težini, podižući granicu na 798 kg.

Usprkos tom dodatnom ustupku, vjeruje se da je većina momčadi još uvijek iznad nove granice. Red Bull i Mercedes predstavili su nadogradnje na Velikoj nagradi Emilije-Romagne prošlog vikenda u Imoli s ciljem smanjenja težine bolida.

Jedina momčad za koju se vjeruje da postiže brojku od 798 kg još od početka sezone je Alfa Romeo, koja je dobro startala u 2022.

Šef momčadi Alfa Romeo, Frederic Vasseur, rekao je da su druge ekipe “igrale igre” s FIA-om kako bi pokušale podići ograničenje težine, što je na neki način kaznilo njegovu momčad.

“Iskreno, ne razumijem sve te pokušaje mijenjanja, svima je cilj kod dizajna trkaćeg bolida da minimalna težina uvijek bude na prvom mjestu.”

“Nitko se ne može iznenaditi s težinom u zadnji čas, mislim da su neke momčadi izigrale FIA-u očekujući da će FIA ​​u zadnji čas povećati minimalnu težinu.”

“Ali, to je bilo potpuno nepravedno, jer smo tijekom našeg projekta donijeli neke odluke u smislu složenosti također povezane s težinom i napravili smo svoj izbor. A znate da je svijet F1 ovakav, da svi pokušavaju igrati neke igre”, rekao je Vasseur.

Fred je dodao kako postizanje neželjene težine nije posljedica strogih ograničenja za 2022. godinu, već dizajnerskih odluka svake momčadi:

“Ako neke druge momčadi nisu na granici težine, to je zato što su uzele neke druge opcije u dizajnu i konstrukciji, možda s nekim drugim prednostima, ali su sada preteški.”

Pretplati se
Obavijesti o
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Spyridon

Naravno da nije pošteno, ne bi se trebala podizati minimalna brzina. Ko može da napravi bolid i ispoštuje minimalnu brzinu svaka čast, ne treba ga kažnjavati.

Spyridon

minimalnu težinu, a ne brzinu 😀

Yukihonda

Zna se da je i ako možda naj teži na gridu Redbull .. mislim da su oni sa nadogradnjama u Imoli skinuli cca 5kg…oni su tražili dodatnu težinu i još neke momčadi… što nije uredu prema drugima…

Ferrari kralj f1

Ti koji su teži mogli su prije misliti nije u redu da se u sezoni mijenjaju pravila i prave ustupci nekima jer to i je sva poanta da netko napravi nešto bolje kako bi bio konkurentniji i nije to prvi put da se nekom pogoduje.

Desmosedici

Naravno da je nepošteno sada podizati minimalnu težinu bolida..miriše mi na ono s gumama usred sezone 2018.

Desmosedici

..vjerojatno neki moraju ugraditi dodatne stvari da im bolid ne poskače, pa im se pomaže na ovaj način.

klepesina

opet vidim da mislis na merc da se mjenja pravilo e pa ne stoji to sto tvrdis po tebi ako poskakuje treba dodat necega a to je opet dodatna tezina a kod nekih od vas ovde mada neosnovano jer nema niko podatak koliko je ko tezak postoji misljenje da je mercedes najtezi pa kud ce vise ugradjivat kolika ce max tezina biti merca 1000 kg iovako su u problemu sta dobijaju ako stave 10 kg elemenata primjer nav jos manje brzine ce imat mogu redovno uzimat 19-20 mjesto sa tim

klepesina

mozda nekom drugom to vise treba nekom na koga najmanje sumnjas i ko zna iz kojeg razloga

Desmosedici

Nisam mislio samo na Mercedes, treba to još nekima..da, takvima se sada direktno pomaže, a odmaže onima koji su napravili lakše bolide na način da se umjetno kompenzira tj. na neki način anulira ta povećana težina.. zbog tgga će i Alfa i neki drugi lagani bolidi morati dodati po nekolko kilograma što im stvara hendikep jer njima ne trebaju za ništa korisno..dakle uzalud im je bio trud i troškovi da naprave laki bolid.

klepesina

mercu je svejedno dal dodao il ne dodao dok druge probleme ne riejse mogu i prikolicu zakacit

Desmosedici

Pa nije Mercedesov bolid najlošiji na gridu..on je sada realno treći-četvrti bolid, ovisno o stazi..Russell je jako konkurentan svaku utrku.

papaya

Russell konkurentan je jedno,a russell bolje prolazi od Hamiltona je drugo

schumy

Živio “skakavac br. 1” !

schumy

Zna se tko je najveći “skakavac” na gridu, opet im se podilazi……

Related Posts
14
0
Would love your thoughts, please comment.x