Put oko svijeta Formule 1: Bahrein

Zimska pauza je završena i sve je spremno za novu sezonu utrkivanja bolida Formule 1. Još jednom sezonu otvaramo na stazi Bahrain International, još poznatoj pod nazivom Sakhir, koja je ujedno i prva staza koja je ugostila bolide Formule 1 na Bliskom istoku. Staza Sakhir, čija je izgradnja koštala oko 150 milijuna američkih dolara, izgrađena je za samo 16 mjeseci. Dizajnirao ju je svijetu Formule 1 dobro poznati Hermann Tilke, a prva utrka je vožena 2004. godine. Osim standardne konfiguracije staze, 2020. godine vožena je utrka pod nazivom VN Sakhira, na po kraćoj i bržoj vanjskoj konfiguraciji stazi, što možda i nije bila svačiji cup of tea.

Pod spektakularnim svjetlima staze Sakhir utrku može pratiti oko 45.000 gledatelja, uključujući i 10.500 gledatelja na tribini uz startno-ciljnu ravninu. Staza ima i osam specifičnih tornjeva za gledatelje s VIP propusnicama, a prema tijekom vikenda na što boljem ugođaju tijekom utrke za gledatelje radi skoro 5.000 zaposlenim uključujući 1.800 policajaca i osiguravajućeg osoblja, 600 sudaca i 25 liječnika.

Start VN Bahreina 2021.

Za posjetiti VN Bahreina bilo bi potrebno poprilično odriješiti kesu, pa se tako za čitav vikend uz stazu treba izdvojiti oko 5.000 kuna za ugođaj srednje klase. Takav ugođaj podrazumijevao bi ulaznice na tribini uz prvu krivinu, hotel srednje klase i ne baš komotan džeparac. Treba voditi računa da se u Bahreinu komunalna voda ne smatra sigurnom za piće, no za kupovinu je voda dostupna i jeftina, dok je s druge strane alkohol prilično skup iako dostupan, i ne baš uklopiv u ovaj stisnuti džeparac. Dakle, za nešto opušteniji ugođaj u Bahreinu, trebalo bi izdvojiti dosta više novaca. Ovaj iznos ne podrazumijeva i troškove leta ili drugačijeg prijevoza do Bahreina, troškove viza i drugih potrebnih dokumenata za ulazak u zemlju. No, kako svaka zemlja i svaka staza imaju svoje ljepote i svoje prednosti, svakako bi se isplatilo otići na VN Bahreina, svakome kome se pruži prilika. Ovom prilikom dajemo nekoliko razloga zašto posjetiti Bahrein, veliku nagradu i stazu Sakhir i što od takvog putovanja možete očekivati.

-> Bahrein je zemlja s niskom stopom kriminala i smatra se jednim od najsigurnijih mjesta za putovanja. Unatoč tome, zabilježeni su slučajevi sitnih krađa i provala, stoga je potrebno voditi računa, što se podrazumijeva na bilo kakvom putovanju. Klimatski uvjeti u Bahreinu su vreli i sušni, no ožujak je idealan mjesec za posjetu ove pustinjske zemlje, obzirom da tad vreline još nisu počele. Tijekom trkaćeg vikenda temperature se kreću oko 25°C, da bi prema sredini godine otišle na 40-50°C u srpnju i kolovozu. Sve tribine na Sakhir stazi su natkrivene, a utrka se odvija u smiraj dana kad dnevne temperature počinju opadati. Najniže noćne temperature u ožujku u Bahreinu se kreću oko 18°C, a šanse za kišu su minimalne.

-> Pomjeranjem termina utrke na večernji otvorila se prilika lokalnom stanovništvu da prisustvuju utrci bez izostajanja s posla, čime se povećala posjećenost, a samim tim i atmosfera uz stazu. Osim toga, dobra atmosfera se ne završava s prolaskom kroz cilj, dobra zabava se nastavlja na koncertima nakon utrke. Kroz godine su gledatelji utrka imali priliku uživati i u nastupima Enrique Iglesiasa, DJ Kygo, Martin Garrix, Khalid, a ovaj vikend gledatelje će zabavljati Afrojack i Don Diablo.

-> Uz stazu je za sve gledatelje dostupan radio prijenos utrke na arapskom i engleskom, a uz stazu postoje i WiFI točke za pristup internetu. Unos hrane i pića na stazu je strogo zabranjen i gotovo ih je nemoguće prošvercati, pregledi prije ulaska su prilično temeljiti i strogi. Pristup stazi je komotan, postoji mnogo parking mjesta uz stazu za one s automobilima, a niz hotela nudi autobuski prijevoz do staze, neki čak i besplatan.

-> Ove godine se u Bahreinu održava premijera sezone, a onda kad nije prva, onda je dio prvog čina sezone, te se u Bahreinu polako stavljaju karte na stol i možemo vidjeti kako su se momčadi pripremile za novu sezonu. Ožujski termin je redovan za utrku na Sakhiru, osim izleta na kraj sezone 2020. godine, kad su održane dvije utrke, a kad je i sama sezona započela sredinom godine. U Bahreinu ne manjka uzbuđenja uz stazu, kroz godine smo mogli vidjeti niz zanimljivih trenutaka. Zasigurno će najupamćeniji ostati Grosjeanov bijeg iz vatre iz 2020. godine, no svi se nadamo kako se takvo nešto više nikad neće ponoviti.

-> Aktivnosti izvan staze moguće je popuniti bogatom kulturom Bahreina, koja u dobroj mjeri podsjeća na priče iz 1001 noći. Bogata kultura i povijest su prekrasno prikazane u Nacionalnom muzeju u kojem se nalaze artefakti stari i 5000 godina. Ulaznice za muzej su prilično jeftine, a muzej je otvoren skoro cijeli dan, tako da se i uz popunjen raspored uz stazu može naći mjesta i za malo razbibrige i kulturnog uzdizanja. Osim toga, vrijedi posjetiti i ostatke Qal’at al-Bahrain utvrde, portugalske utvrde iz 16. stoljeće koja predstavlja spomenik kulture UNESCO-a. Ulazak je besplatan, a uz spomenik je dostupan i muzej.

-> Javne plaže u Bahreinu nisu baš posebne, no za ugodan boravak na pijesku preporučuje se plaža Al Jessayah, kao najljepša javna plaža. Svakako, hoteli i klubovi raspolažu mnogo ljepše i sadržajima bogatije privatne plaže, kojima je pristup omogućen za goste hotela/kluba ili uz određenu naknadu za ulazak. Također, osam minutnom vožnjom od grada udaljen je Al Dar otok, koji sadrži komplekse plaža sa smještajnim kapacitetima, mjestima za šoping, restoranima i kompleksima za vodene sportove. Za posjetu Al Dar otoku neophodno je sa sobom nositi putovnicu. Osvježiti se još može u Wahooo vodenom parku, koji sadrži i otvorene i zatvorene kapacitet, a dio je ogromnog City Centre trgovačkog centra. Na ulicama Bahreina se na svakom uglu mogu pronaći štandovi sa začinima, domaćom hranom i suvenirima, no za potpun ugođaj potrebno je posjetiti pijacu, pravu malu oazu arapske kulture smještenu među modernim neboderima Bahreina.

Sve u svemu, Bahrein, kao i druge zemlje, ima svoje prednosti i mane. Kako i svako drugo putovanje, a posebno ono koje uključuje i trkaći vikend, iziskuje značajniju sumu novca za realizaciju, ali ako se nekome pruži prilika, ni u kom slučaju ne treba ga propustiti.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x