Počinje predsezonsko testiranje u Bahreinu: Otkrivaju li se karte?

Još je tjedan dana ostalo do prvog Grand Prixa u novoj sezoni Svjetskog prvenstva Formule 1, no timovi i vozači odradit će prije toga trodnevno testiranje na stazi Sakhir u Bahreinu.

Nakon što su prije dva tjedna većinom uspješno izdržali trodnevni Shakedown u Barceloni, novi F1 bolidi sada će biti podvrgnuti završnom testu prije početka nove sezone.

Drugi dio predsezonskih testiranja odvija se na stazi Sakhir u Bahreinu od četvrtka 10. ožujka do subote 12. ožujka. Dakle, na istoj lokaciji na kojoj će idućeg vikenda krenuti novo prvenstvo Velikom nagradom Bahreina. Svakog dana testiranja timovi i vozači ponovno će na raspolaganju imati dvije četverosatne sesije. Po hrvatskom vremenu testiranje kreće u 8 sati ujutro, pauza za ručak je u podne, a drugi dio programa odvija se od 13 do 17 sati.

Koliko znamo nakon prvog “testa”?

Ključnih stvari s testiranja u Barceloni možete se prisjetiti na linku iznad, no realno je ta trodnevna akcija služila za upoznavanje novih bolida i guma, testiranje svih sustava te “igranje” s postavkama. Na temelju postavljenih vremena ne treba donositi konkretne zaključke jer su timovi ionako još puno toga željeli sakriti od konkurenata, a u svojim izjavama svi bježe od uloge favorita.

George Russell, Mercedes

Predsezonski test u Bahreinu ipak bi trebao biti drukčiji u tom pogledu. Momčadi će sigurno donijeti određene nadogradnje na svojim bolidima, a morat će i otkriti karte, barem djelomično. Bolidi koje ćemo vidjeti od četvrtka do subote na testiranju, s možda nekim manjim izmjenama, stajat će i na startu VN Bahreina 20. ožujka. Stoga, možemo očekivati da će vozači u nekom dijelu testiranja ipak tražiti granice i pokazati za što su njihovi strojevi doista sposobni.

S najviše problema u Bahrein stiže Haas. Američka je momčad u Barceloni izgubila jako puno dragocjenog vremena na stazi, a od tada ostala bez jednog vozača i glavnog sponzora. Jasno, riječ je o Nikiti Mazepinu i Uralkaliju zbog ruske agresije na Ukrajinu. Na testiranju će sudjelovati Mick Schumacher, testni vozač Pietro Fittipaldi, a u srijedu je potvrđeno da će Mazepina zamijeniti povratnik Kevin Magnussen. Ako problema nije bilo dovoljno, zbog problema s transportom Haas će propustiti jutarnji program u četvrtak.

Alfa Romeo također dolazi u Bahrein sa strepnjom. Puno je problema bilo s bolidom C42 u Barceloni, tako da Valtteri Bottas i Guanyu Zhou nisu vozili onoliko koliko su željeli i planirali. Zbog toga Alfa kasni za konkurentima. Posljednjeg dana u Barceloni kvarove su doživjeli Alpine i Aston Martin, no oni su prije toga ipak odvozili respektabilnu kilometražu.

Naravno, posebno će se pratiti Mercedes i Red Bull, prošlogodišnje konkurente u borbi za naslov prvaka. Mercedes je završio program u Barceloni ukupno najboljim vremenima, no to ne znači previše. Očekuje se da će i Mercedes i Red Bull u Bahrein doći sa značajnim nadogradnjama na svojim bolidima.

Sergio Perez, Red Bull Racing (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)

Dobar su dojam prije dva tjedna ostavili McLaren i Ferrari, prije svega pouzdanošću svojih bolida, a vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati za njih i hoće li doista biti kandidati za sami vrh u novoj sezoni. Ferrarijev bolid F1-75 odradio je najviše krugova u Barceloni, a povremeno su Charles Leclerc i Carlos Sainz bili i na vrhu liste najbržih krugova.

Timovi i na bahreinskom testiranju koriste samo jedan bolid, tako da vozači moraju dijeliti vrijeme za volanom. Ponovno su neki timovi odlučili povjeriti cijeli dan testiranja istom vozaču, dok neki mijenjaju vozača između jutarnje i poslijepodnevne sesije. Prvog će dana u akciju po ovom rasporedu:

Mercedes – Lewis Hamilton ujutro / George Russell poslijepodne
Red Bull – Sergio Perez
Ferrari – Charles Leclerc / Carlos Sainz
McLaren – Lando Norris
AlphaTauri – Pierre Gasly
Alpine – Esteban Ocon / Fernando Alonso
Aston Martin – Sebastian Vettel / Lance Stroll
Williams – Alexander Albon
Alfa Romeo – Guanyu Zhou / Valtteri Bottas
Haas – Pietro Fittipaldi (poslijepodne)

Staza Sakhir definitivno će staviti nove bolide, a posebno nove gume, pod značajno opterećenje. Temperaturne će vrijednosti biti veće nego u Barceloni, na stazi uvijek ima i pijeska, a često je vrlo vjetrovito. Stoga, trebao bi to biti ultimativni test za novu aerodinamiku i nove 18-inčne gume.

Tijekom svakog dana testiranja na stranici GP1.hr možete čitati izvještaje s ključnim događajima.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x