Mijenja se Safety Car pravilo da se ne bi ponovio Abu Dhabi

Svjetska automobilistička federacija donijela je odluku o promjeni pravila koje se tiče perioda sigurnosnog automobila na utrkama Formule 1.

“Cirkus” koji se dogodio na posljednjoj utrci prošle sezone, Velikoj nagradi Abu Dhabija, ne bi se trebao ponoviti. S tom je namjerom u FIA-i izglasana promjena u članku pravilnika 55.13.

Vjerojatno nikoga ne treba podsjećati, na utrci u Abu Dhabiju dogodila se sporna situacija kad je direktor utrke Michael Masi prilikom perioda sigurnosnog automobila postao vrlo nesiguran što učiniti. Lewis Hamilton je vodio, iza sebe je imao petoricu vozača zaostalih za krug, a onda ljutog rivala Maxa Verstappena.

Direkcija utrke željela je završiti sezonu utrkivanjem, a ne vožnjom iza SC-a, no Masi se nećkao bi li pustio zaostale vozače da se vrate u isti krug ili ne. Još su pritisak na njega vršili šefovi momčadi, Toto Wolff i Christian Horner, u stilu vražićka i anđelka “šaputali” svaki u jednu slušalicu i zagovarali odluku koja bi njima išla u prilog. Onda je direktor odlučio pustiti samo tih pet bolida između kandidata za naslov prvaka, ostale nije. Verstappen je tako došao na rep Hamiltonu pa ga na novim gumama lakoćom obišao kad je utrka nastavljena, a po mnogima je Masi svojim potezom skrojio ishod prošlog prvenstva.

Ne može se reći da on nije poštivao pravila jer doista je postojala sloboda za direktora utrke da sam procjenjuje koga će pustiti, a koga neće. U pravilu je pisalo da se može pustiti “any lapped car”, odnosno bilo koji bolid pa se to moglo tumačiti kako kome odgovara.

Više ne jer izmjenom spomenutog članka pravila stoji: “Ako šef staze smatra da je sigurno to učiniti, poruka ‘zaostali bolidi sada mogu pretjecati’ šalje se svim natjecateljima putem službenog sustava za obavještavanje i tada će se od svih bolida koje je vodeći obišao za krug, tražiti da prođu bolide u krugu vodećeg i sigurnosni automobil.”

Novo pravilo neće provoditi Michael Masi jer je već ranije odlučeno da on više neće biti direktor F1 utrka. Na toj funkciji izmjenjivat će se Niels Wittich i Eduardo Freitas. Herbie Blash bit će im savjetnik.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x