Mazepin pokreće zakladu i poručuje: Ljudima u Haasu više ne vjerujem

Nakon što je ostao bez vozačkog mjesta u momčadi Haas, Nikita Mazepin požalio se na to kako je tretiran te najavio pokretanje zaklade za pomoć sportašima kojima je natjecanje uskraćeno zbog političkih razloga.

Nikita Mazepin prvi se put obratio javnosti, nakon što mu je krajem prošlog tjedna raskinut ugovor s Haasom. Američka F1 momčad reagirala je na agresiju Ruske Federacije spram Ukrajine raskidom suradnje s glavnim sponzorom, tvrtkom Uralkali, a onda i s ruskim vozačem.

Iako je FIA donijela odluku kako se ruski vozači mogu i dalje natjecati istaknu li svoju neutralnost i pristanu nastupati pod zastavom Svjetske automobilističke federacije, Haas je odlučio uručiti otkaz Mazepinu. Evo što Nikita kaže o tom činu sad već bivše momčadi.

“Jako cijenim odnose. Vjerujem da je F1 jedinstven sport jer se velikim dijelom svodi na snagu tima. Ostao sam jako razočaran zbog toga kako je ovo odrađeno. Bio sam zabrinut za svoju budućnost čim sam otišao iz Barcelone, ali rečeno mi je da se neće ništa poduzimati kako bi me se izbacilo iz momčadi, ako će mi FIA dopustiti natjecanje po njihovim pravilima.”

“Ranije u odnosu s Guentherom, koji sam smatrao vrlo dobrim i njega sam respektirao kao čovjeka, vjerovao sam njegovim riječima 101 posto. On je šef momčadi i ako on nešto kaže, to se i dogodi. Međutim, nisam dobio nikakve informacije iz momčadi otkad se ovo dogodilo. Doznao sam o otkazu u isto vrijeme kad je to objavljeno medijima.”

“Volim misliti da sam mlad čovjek s 23 godine i nisam bio spreman na ovo. Nisam dobio nikakvo upozorenje o odluci koja je donesena, samo da budem spreman na to. Dobio sam puno poruka od ljudi i doznao na isti način kao i svi vi.”

Nikita Mazepin, Haas (Photo by Carl Bingham / LAT Images)

I dok je Uralkali već najavio da će pravnim putem zaštititi svoje interese te tražiti povrat sponzorstva koje je već uplatio Haasu za 2022. godinu, Nikita zasad neće tim putem, iako kaže da želi ostaviti sve opcije otvorene.

“Rekao bih da je dobro zadržati sve opcije otvorenima, ali definitivno ne želim ići natrag na mjesto gdje nisam poželjan. Kao što znate, F1 je opasan sport. Morate se osloniti na momčad i vjerovati ljudima s kojima radite. To je pitanje sigurnosti, a pošteno je reći da ja više nemam povjerenja u njih.”

“Što se tiče podrške momčadi, osjećam da sam trebao dobiti više jer nije bilo pravne osnove za raskid mog ugovora. Objasnio sam da sam osjetio olakšanje kad sam vidio da FIA dopušta natjecanje pod neutralnom zastavom i nadao sam se da ću moći nastaviti s natjecanjem, no 5. ožujka stvari su se promijenile. Izgubio sam moj san, na kojem sam radio 18 godina mog života.”

Najavio je i konkretne poteze – pokretanje zaklade ‘We compete as one’, koja će biti financirana novcem Uralkalija. Istim onim koji je bio namijenjen Haasu. Cilj zaklade je pružanje pomoći sportašima kojima je zabranjeno natjecanje zbog političkih razloga.

“Svi znamo za slučajeve kad se jedna zemlja ne želi natjecati s drugom na Olimpijskim igrama zbog političkih neslaganja. Vidjeli smo u 1980-ima kako su generacije sportaša izgubile svoje snove jer su zemlje bojkotirale jedna drugu. Zar je to ono što želimo za sport? Ili je sport put prema povezivanju ljudi, čak i u najtežim vremenima?”

“Znamo da su karijere sportaša kratke, a zahtijevaju intenzivno žrtvovanje zbog nastupa na najvišoj razini. Kad se ta konačna nagrada oduzme, to je poražavajuće. Nitko ne razmišlja što se onda događa s tim sportašima, ali zaklada će se time baviti.”

Nikita Mazepin, Haas VF-22

Nikita je još poručio da Formula 1 za njega nije završena priča te da planira ostati u formi pa čekati eventualnu novu priliku. Također, naglasio je da se u ovom trenutku neće natjecati u nekoj od drugih trkaćih serija.

U svom medijskom nastupu rekao je da Haas nije imao razloga uručiti mu otkaz, no kasnije se i to zapravo promijenilo. Naime, Nikita je rekao da on i njegov otac ne podliježu sankcijama, ali vijeće Europske Unije objavilo je u srijedu da su i Nikita i Dmitri Mazepin dodani na listu ruskih državljana kojima su nametnute sankcije. U objašnjenju stoji da Mazepin Senior financira vladu Ruske Federacije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine. Također, navedeno je da se uz 36 drugih biznismena Mazepin našao s Vladimirom Putinom na sastanku 24. veljače kad je počela invazija na Ukrajinu.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Tako je. Objasni ti nama kako je to.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x