FIA dopušta natjecanje ruskim vozačima pod ‘neutralnom’ zastavom

Svjetsko motorsportsko vijeće (WMSC) održalo je u utorak izvanrednu sjednicu, na kojoj je odlučivalo o statusu ruskih i bjeloruskih vozača.

Zbog agresije koju Ruska Federacija vrši nad Ukrajinom, mnogi su međunarodni sportski savezi odlučili zabraniti nastupe ruskih sportaša. Primjerice, FIFA i UEFA suspendirale su iz svih međunarodnih natjecanja reprezentaciju Rusije, kao i klubove iz te zemlje.

Međunarodni olimpijski odbor uputio je prijedlog da se ruskim sportašima do daljnjega zabrani nastupanje na međunarodnim natjecanjima, a često su u “istom paketu” i bjeloruski, budući da je Bjelorusija veliki saveznik Rusije i također značajan faktor u ratnim zbivanjima u Ukrajini.

Stoga, pokrenulo se pitanje prava na natjecanje ruskih i bjeloruskih vozača u međunarodnim natjecanjima pod ingerencijom Svjetske automobilističke federacije. U utorak je Svjetsko motorsportsko vijeće održalo izvanrednu sjednicu pa odlučilo protiv takvog radikalnog stava prema vozačima iz Rusije i Bjelorusije.

Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem: “FIA prati razvoj situacije u Ukrajini sa žaljenjem i u šoku, a nadamo se brzom i mirnom rješenju trenutne situacije. Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu i naše su misli s onima koji pate zbog tih događaja u Ukrajini.”

Ipak, FIA nije u potpunosti zabranila natjecanje ruskim i bjeloruskim vozačima, već je donijela sljedeće mjere:

  • Nema međunarodnih ili zonskih natjecanja u Rusiji i Bjelorusiji, do daljnjega
  • Nema simbola ili himne Rusije i Bjelorusije na međunarodnim i zonskim natjecanjima, do daljnjega
  • Ruski i bjeloruski nacionalni timovi ne smiju nastupati na međunarodnim i zonskim natjecanjima (primjerice na FIA motorsportskim igrama), do daljnjega
  • Ruski i bjeloruski vozači, individualni natjecatelji i službene osobe mogu sudjelovati na međunarodnim i zonskim natjecanjima jedino sa statusom neutralnosti i pod zastavom FIA-e, u skladu sa specifičnom predanošću FIA-inim principima mira i političke neutralnosti
  • Zabranjuje se isticanje ruskih i bjeloruskih nacionalnih simbola, boja, zastava na uniformama, opremi i automobilima, kao i puštanje himne na međunarodnim i zonskim natjecanjima
  • Predstavnici Rusije i Bjelorusije u tijelima FIA-e privremeno moraju odstupiti sa svojih dužnosti u uredima i komisijama
  • Ruski i bjeloruski savezi do daljnjega neće moći sudjelovati u FIA Grant programu, niti će biti financirani iz tog programa
  • Prema prijedlogu vlasnika komercijalnih prava na Formulu 1, otkazuje se Velika nagrada Rusije 2022

“Želim zahvaliti članovima Vijeća na njihovoj brzoj reakciji pri odlučivanju o ovim mjerama, koje su u interesu sporta i mira. Izražavamo solidarnost s Leonidom Kostyuchenkom, predsjednikom Ukrajinskog automobilističkog saveza (FAU) i širom obitelji FIA-e u toj zemlji. Danas poduzete mjere prepoznaju autoritet FAU-a u Ukrajini i idu ruku pod ruku s prijedlozima Međunarodnog olimpijskog odbora. U aktivnim smo razgovorima s našim članovima i nastavljamo širiti naše suosjećanje i podršku. Iskreno se nadamo mirnom rješenju ovih nepodnošljivih teškoća”, izjavio je Ben Sulayem.

Reakcije su podijeljene. S jedne strane dolaze komentari kako je to dobra odluka jer vozači nisu krivi za ponašanje vlasti u svojoj zemlji, dok s druge strane mnogi zazivaju još oštriji stav prema Rusiji i svemu ruskom dok se ne prekine agresija na Ukrajinu. Na kraju krajeva, neki od vozača izgradili su svoje karijere novcem kompanija i ruskih bogataša koji i dalje stoje uz Vladimira Putina.

Putem svog profila na društvenim mrežama, oglasio se Daniil Kvjat, koji smatra da je kažnjavanje ruskih sportaša zabranom nastupa bilo nepravedno.

Bivši F1 vozač izrazio je nadu u mirno rješenje trenutne situacije u Ukrajini, a sportskim savezima diljem svijeta poručio: “Sport bi trebao ostati izvan politike, a zabrana natjecanja ruskim sportašima i timovima na međunarodnim natjecanjima nepravedno je rješenje i ide protiv onoga što nas sport uči u svojim principima – jedinstvu i miru. Tko će drugi, ako nećemo mi sportaši, pomoći sa zbližavanjem nacija u nadolazećem vremenu?”

Što se Formule 1 tiče, ova odluka znači da se Nikita Mazepin i dalje može natjecati, naravno pod uvjetom odbacivanja svih ruskih simbola. Ostaje tek vidjeti kakva će biti konačna odluka momčadi Haas. Glavni sponzor te momčadi bio je ruski Uralkali, koji je i financirao Mazepinovo vozačko mjesto, a čim je prošlog tjedna krenuo napad na Ukrajinu, Haas je uklonio ruska i Uralkalijeva obilježja sa svog bolida. Najavljeno je da će ovoga tjedna biti odlučeno kojim će putem ta momčad krenuti.

Nikita Mazepin, Haas (Photo by Carl Bingham / LAT Images)
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x