Valtteri Bottas: Osjećam veliku odgovornost

Alfa Romeo Racing Orlen će u nadolazećoj sezoni imati potpuno novu vozačku postavu. U garažama ove švicarske momčadi će se naći prvi Kinez u povijesti koji sjeda za volan nekog F1 tima, Guanyu Zhou, te dobro nam poznati Valtteri Bottas. Nakon godina skupljana iskustva u Williamsu i Mercedesu, Bottas svoju jubilarnu desetu sezonu utrkivanja dočekuje s velikom odgovornošću.

Budući da je Mercedes za sezonu 2022. Lewisu Hamiltonu pridružio Georgea Russella, Bottas je svoje mjesto za iduću sezonu pronašao u momčadi Alfa Romeo u kojoj će zamijeniti svog sunarodnjaka Kimija Raikkonena.

Ovaj 32-godišnji Finac kaže da uzbuđen zbog toga što će prvi put u svojoj karijeri biti iskusniji vozač u momčadi.

„Alfa Romeo ima bogato nasljeđe u automobilskoj industriji i utrkama Formule1, stoga je vožnja za taj tim velika odgovornost. Ovo je ujedno i prvi put u mojoj karijeri da ću biti iskusniji vozač u vozačkom dvojcu. Budući da ulazim u svoju desetu sezonu, rekao bih da je krajnje vrijeme da se to dogodi. Definitivno osjećam odgovornost da moram voditi tim; pomoći i dati mu sve što imam“, poručuje Bottas.

Valtteri Bottas (Photo: Sebastian Kawka)

Iako poznat po svojim izvrsnim objektima u švicarskom Hinwilu, Alfa Romeo je znatno manja momčad nego gigantski Mercedes koji je Bottas ostavio iza sebe. Na upit Autosporta da usporedi te dvije tvornice, Bottas je rekao da je u početku bio iznenađen manjim brojem osoblja u Alfa Romeu, no primjećuje da i takva veličina tima ima svoje prednosti.

„Vidio sam da imaju dobre i velike kapacitete, očito iz vremena kada se momčad zvala BMW. Mislim da su njihova poveća ulaganja u tvornicu učinila postrojenja još boljima.“

„Bilo je malo iznenađujuće vidjeti da je u tvornici bilo dosta manje ljudi u odnosu na Mercedes. Bilo je manje posla, manje ljudstva u svim odjelima tvornice. Osjećam da bi takva raspodjela mogla dati prednost u smislu brzine reagiranja na različite stvari. Ne morate prolaziti kroz deset ljudi, samo odete do jedne osobe i kažete joj što treba učiniti. Lijepo je“, pojašnjava Bottas.

Jedna od stvari koje Alfa Romeo želi poboljšati je njihov potpuno novi simulator za vozače. Simulator je nabavljen 2019. godine, no zbog operativnih kašnjenja povezanih s pandemijom se počeo koristiti tijekom sezone 2021.

Alfino pojačanje ističe da se na simulatoru treba dodatno poraditi kako bi se ostvarila što realnija preslika stvarnog svijeta.

„Na simulatoru smo obavili velik dio posla, no postoji još toga za obaviti. Naši pokušaji su bili usmjereni na to da, umjesto stvarnog testiranja novog bolida, razvijemo simulator.

„Posao koji smo obavili sa novim bolidom jest samo procjena, budući da ga još nisam vozio po suhim uvjetima.“

„Nakon predsezonskog testiranja ćemo se vratiti u tvornicu i pokušati dobivene podatke prenijeti na simulator. Hardver i softver su sve što je potrebno za dobar simulator, no još uvijek ga treba fino podešavati“, dodaje Valtteri Bottas.

Trodnevno predsezonsko testiranje u Barceloni na stazi Catalunya započinje sutra, a Alfa Romeo je jedina momčad na gridu koja tek treba obznaniti izgled njihovog bolida za sezonu 2022.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x