Svečanost u Osijeku: Proglašeni najbolji u utrkama ubrzanja

Osijek ugostio najuspješnije sudionike međunarodnih natjecanja utrka ubrzanja znanih kao street-race za sezone 2020. i 2021.

OSIJEK – Iako izvan trkaćih staza, ovog puta u zimskim danima, ali u svečanoj atmosferi dvorane u Staroj pekari, Osijek je ponovo bio u središtu pozornosti ljubitelja auto moto svijeta. U organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza, kao nacionalne sportske automobilističke asocijacije i domaćina Autokluba Slavonija, održana je svečanost dodjele priznanja najuspješnijim sudionicima u disciplini utrka ubrzanja, poznatijoj u širokim masama kao „street race“. Uručeno je 60-tak priznanja za dvije natjecateljske sezone, 2020. i 2021. godinu,  koje su na određen način obilježile sveprisutne i brojne epidemiološke mjere, ali su natjecanja, kako u domaćoj konkurenciji HAKS Kupa, tako i međunarodnoj Šampionata BiH, Regionalnog kupa i Street Legal Kupa uspješno održana i time doprinijela da se u ovim novim okolnostima mogu proglasiti najbolji.

Osijek se posljednjih godina, zahvaljujući prvenstveno trudu i zalaganju sportskih djelatnika Autokluba Slavonija,  prometnuo u svojevrsni centar street race utrka, a nizom je godina domaćinom dviju značajnih manifestacija.

“Proteklih smo 15 godina, od amaterskog stigli praktično do profesionalnog obilježja ovih automobilističkih natjecanja, pa nam je tim draže da je upravo Osijek odabran za domaćina ove značajne svečanosti. Zahvalni smo svima koji nas podržavaju u nastojanju održavanja kontinuiteta, ali i širenju misije sudjelovanja u ovoj zahtjevnoj, atraktivnoj i privlačnoj automobilističkoj disciplini”, kazao je Rudolf Kalkan, predsjednik AK Slavonija i sportski direktor HAKS-a za utrke ubrzanja.

Svečanoj dodjeli prisustvovali su predstavnici Grada Osijeka i Osiječko-baranjske županije potvrđujući tako važnost motorsporta u Slavoniji i Baranji. Među uzvanicima našli su se Dubravko Ižaković, predstavnik Osiječko-baranjske županije, Dragan Vulin, zamjenik osiječkog gradonačelnika, Robert Seligman, tajnik Odsjeka za sport Grada Osijeka i Siniša Maurus iz osiječke Turističke zajednice.

“Osijek nije slučajno izabran za domaćina ove svečanosti, jednog od separatnih proglašenja po disciplinama hrvatskog autosporta kojima smo prionuli kao rješenje u ovim izazovnim i neuobičajenim vremenima izazvanim pandemijom. Vidljiv je napredak i trud kojeg ulažu sportski entuzijasti osiječkog kluba, ali i napori koje čine druge slavonske sredine poput Virovitice u kartingu. Stoga nam je zadaća pokušati auto i karting sport ovih prostora objediniti u zasebnu, slavonsku regiju u okvirima nacionalnog saveza. U godini znakovitog jubileja 115 godina automobilizma u Hrvatskoj, održali smo više od 70 različitih utrka, što je izuzetno, tim više u kojim okolnostima posljednje dvije godine djelujemo kao društvo” kazao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvtskog auto i karting saveza.

Uz njega je na svečanosti bio i direktor discipline A10 (street race) pri Sportskom auto i moto savezu Bosne i Hercegovine.

Dario Konopek primio je priznanje iz ruku Davorina Štetnera

Među dobitnicima priznanja vrijedi istaknuti dva istinska asa. Dario Konopek (AK Slavonija) novi je nacionalni rekorder vremenom 7,9 sekundi na 402 metra, dok je Zlatna kaciga Šampionata BiH za naslove prvaka 2018., 2019. i 2021.godine pripala Edinu Kanliću.

U 2021. godini održana su po dva natjecanja u Osijeku i Mostaru, te jedno u Živnicama. Prva trojica ukupnog poretka Regionalnog kupa su Goran Krešić i Igor Vučković iz Bosne i Hercegovine, te Teo Perica iz Hrvatske, dok su pobjedničko postolje „generalke“ HAKS Kupa osvojili Suad Mešetović (AK Zebec), Josip Pirkl (AK Slavonija) i Teo Perica (AMK 600+). Pobjednici po klasama HAKS Kupa su Hrvoje Riđan (AK Zebec) u klasi P1 Pro FWD, Almin Gredić (AK Zebec) u klasi P2 Pro RWD, Davor Rajić (AMK 600+) u klasi P3 Pro AWD i Danijel Koren (AK Zebec) u klasi D Pro Diesel. Pobjednička klupska ekipa je Autokluba Zebec Zagreb, ispred AMK 600+ (Zagreb) i trećeplasiranog AK Slavonija.

Priznja su stigla u prave ruke, a sad predstoji završna priprema za novu ovogodišnju sezonu za koju mnogi vjeruju da će privući pažnju još većeg broja sudionika, ali i uz dionice utrka privući one nekad znane mase ljubitelja oktana i brzina. Jer, utrke ubrzanja imaju svoju specifičnost i draž.

Autor: Miroslav Krpan

Najuspješnije ekipe HAKS Kupa 2020.
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x