Norris: Potencijalno, vozač će moći činiti veću razliku

McLaren je u petak navečer predstavio svoj novi bolid MCL36, bolid s kojim će Lando Norris pokušati nadmašiti postignuća iz, za njega jako dobre, 2021. godine.

Britanac rodom iz Bristola lani je osvojio čak 160 bodova u Svjetskom prvenstvu Formule 1, što ga je u konačnom plasmanu smjestilo na šesto mjesto. U završnom dijelu sezone pratili su ga neki pehovi pa je zapravo pokvario svoju situaciju, no u prvoj polovici 2021. bio je izvrstan, povremeno držao čak treće mjesto poretka vozača. Tijekom sezone četiri je puta bio na postolju, triput na trećoj i jednom na drugoj stepenici.

Bila je to Landu Norrisu treća sezona u Formuli 1, ujedno i najbolja do sada, a McLaren ga je već nagradio novim ugovorom, kojim je vezan za Woking sve do kraja 2025. godine.

Nova sezona kreće vrlo brzo, a McLaren je u petak predstavio svoj bolid MCL36. S obzirom na to da su bolidi ove godine dizajnirani u skladu s novim tehničkim pravilima, nitko ne zna kakav će biti odnos snaga kad utrkivanje doista krene, no Lando vjeruje u novi korak naprijed u svojoj karijeri.

“To je definitivno velika prilika. Kao vozač, osobno, imat ću veliku priliku, a započeti sezonu jako uvijek je dobra stvar, posebno kad, ili ako, će trebati mijenjati stil vožnje i tome slično. Potencijalno, vjerojatno možete činiti veću razliku nego što je to bio slučaj u prošlim godinama, ako razumijete kako voziti bolid. Zato je to velika prilika za nas vozače, a ne da je isključivo bolid prilika za nas ako izvučemo najbolje od njega”, rekao je Norris na predstavljanju bolida.

Lando Norris, vozač McLarena

Susreo se s pitanjem hoće li mu novi bolid i stil vožnje tog bolida odgovarati, s obzirom da je naglasak stavljen na generiranje potisne sile takozvanim ‘ground effectom’.

“To je pitanje na koje još ne znam odgovor. Imamo neke ideje preko simulatora, ali dok ne izađemo na stazu i vidimo kako je, na to pitanje ne mogu odgovoriti. Nadam se da će odgovarati mom stilu vožnje, ali definitivno će biti i stvari na koje ću se morati prilagoditi. Mislim da isti slučaj čeka i ostale vozače, no naravno, bit će tu prilika za mene kako bih nastavio napredak iz prošle godine i pokušat ću napraviti taj sljedeći korak”, najavljuje Lando.

Prošle je godine osvojio svoj prvi pole position na Velikoj nagradi Rusije, a imao i veliku šansu doći do prve pobjede dan kasnije, međutim pogrešna strateška odluka pokvarila je tu nedjelju u Sočiju. Zato McLarenov vozač sada ističe da u novoj sezoni želi maksimalno iskoristiti svaku priliku koja će se pojaviti.

“Osnovna je stvar poboljšati konzistentnost još malo. Mislim da sam napravio vrlo dobar iskorak u periodu od prije dvije godine pa do prošle sezone, samo da još nije bilo tih nekih malih pogrešaka, koje su bile skupe. Neke su me stvari dovele do toga da ne osvojim bodove koje sam trebao. Iako mislim da se to dogodilo u samo dva navrata ili tako nešto, kad sam možda bio osmi, a trebao sam završiti peti ili šesti, što bi nam donijelo više bodova.”

“Tako da, konzistentnost. Moram se pobrinuti da sam u Q3 kad imam priliku ući u Q3… I biti na razini kad je najvažnije. Nadam se da ću nastaviti onako kako sam vozio prošle godine. Siguran sam u sebe, siguran u svoju vožnju i osjećam da mogu voditi momčad. Osjećam da se mogu osloniti na momčad kad oni trebaju pomoći meni, ali i da ja mogu pomoći momčadi ako oni to trebaju”, kaže 22-godišnji Norris.

Prvu vožnju s novim bolidom MCL36 imat će u Barceloni. McLaren će tamo prvo odraditi svoj ‘shakedown’, prije nego 23. veljače počnu predsezonska testiranja.

McLaren MCL36
Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
r.u.m.

“potencijalno” možda da a možda i ne

svakako

Ako će svi voziti yugo 45 ili golfa dvojku onda da, vozač će definitivno moći činiti veću razliku. Ali pošto neće voziti yuga ili golfa teško da ćemo vidjeti da netko iz npr. Alfe ili Wiliamsa završi ispred npr. Mercedesa ili Red bulla zbog iznimnog vozačkog umijeća. Jedinu u slučaju neke kišurine ili neke druge iznimne situacije ali to nije relevantno ni mjerodavno.

klepesina

pricamo o unutar momcadskim omjerima borbama itd uvjek je jedan vise izvlacio od drugog pa sta god da vozi

klepesina

uvjek je vozac i pravio razliku moj lando

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x