FIA smijenila Michaela Masija

Iz Svjetske automobilističke federacije stižu očekivane vijesti. Nakon one kontroverzne završne utrke u prošloj sezoni, Michael Masi više neće biti direktor F1 utrka.

Svjetska automobilistička federacija završila je istragu događaja na prošlogodišnjoj VN Abu Dhabija, posljednjoj utrci sezone Svjetskog prvenstva Formule 1, na kojoj je u kontroverznom stilu riješeno pitanje svjetskog prvaka između Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona. Rezultati istrage predočeni su F1 Komisiji, a nismo trebali dugo čekati i na prve konkretne poteze.

Kako je bilo i za očekivati, dosadašnji direktor F1 utrka Michael Masi smijenjen je i neće obnašati tu dužnost u novoj sezoni koja kreće idućeg mjeseca u Bahreinu. FIA ga čini se ipak nije ostavila sasvim na cjedilu, već mu je ponuđena neka druga funkcija.

Počevši s predsezonskim testiranjem u Barceloni (23. – 25. veljače), FIA će na mjestu direktora mijenjati dvije osobe – Eduarda Freitasa, inače direktora utrka Svjetskog endurance prvenstva, te Nielsa Witticha, bivšeg direktora utrka u DTM-u. Asistirat će im Herbie Blash kao stalni savjetnik.

Vijest je objavljena na stranicama Svjetske automobilističke federacije u obliku obraćanja novog predsjednika FIA-e Mohammeda Ben Sulayema:

“Izvukavši zaključke iz detaljne analize događaja na posljednjoj F1 utrci u sezoni 2021., VN Abu Dhabija, predložio sam temeljitu reformu organizacije suđenja i direkcije utrke. To su jednoglasno podržali CEO Formule 1 i šefovi momčadi. Ovo je moj plan strukturnih promjena:”

“Prvo, kako bismo asistirali direktoru utrke u procesu donošenja odluka, kreirat ćemo virtualnu kontrolnu prostoriju utrke. Nešto poput VAR-a u nogometu. Bit će pozicionirana u jednom od FIA ureda izvan staze. Vezom s direktorom F1 utrka pomoći će u primjeni sportskih pravila koristeći najmodernije tehnološke alate.”

“Drugo, direktna radio komunikacija za vrijeme utrke, trenutačno izravno prenošena na TV kanalima, bit će uklonjena kako bi se zaštitilo direktora utrke od bilo kakvih pritisaka i omogućilo mu donošenje odluka u miru. I dalje će biti moguće postavljati pitanja direktoru utrke, ali u skladu s definiranim i nenametljivim procesom.”

“Treće, procedura vraćanja zaostalih vozača u isti krug tijekom perioda sigurnosnog automobila bit će ponovno procijenjena od strane Sportskog savjetodavnog vijeća F1 te prezentirana na idućem sastanku F1 Komisije prije početka sezone.”

“Završno, želim vas informirati da će biti postavljen novi tim vođenja utrke, počevši s testiranjima u Barceloni. Niels Wittich i Eduardo Freitas izmjenjivat će se na mjestu direktora utrke, a asistirat će im Herbie Blash kao stalni savjetnik. Michaelu Masiju, koji je obnašao taj vrlo izazovan posao u prošle tri godine nakon Charlieja Whitinga, bit će ponuđena nova pozicija unutar FIA-e.”

Sulayem je još naglasio kako je ovaj plan prezentiran članovima Svjetskog motorsportskog vijeća (WMSC) i Senatu, koji će istom dati podršku. Smatra da taj plan otvara jedan novi put u području suđenja na utrkama Formule 1.

Pretplati se
Obavijesti o
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Mislim da Masi nije smijenjen, pogotovo ne radi situacije u zadnjim krugovima prošle sezone..Sulayem se odlučio da uvede reda..problem je tu bio mnogo dublji i kompleksniji jer se sve to radilo dosta amaterski, a vidimo da se na dosta toga se moglo utjecati zakulisno..primjera je bezbroj u ovih proteklih godina..toleriralo se Maxovo divljanje na početku karijere, možda i zato što nijednom nije oštetio Mercedesovu momčad već uglavnom Ferrari, krađa pobjede Sebu u Montrealu, donošenje krivih odluka na utrkama koje su uglavnom išle u korist Mercedesu, da bi na kraju kulminiralo potpunim neredom na spomenutoj zadnjoj utrci prošle sezone. Drago mi… Read more »

Gorza

Dakle ipak neka posljedica one smijurije sa guranjem na silu Maxa na prvo mjesto… ajde

Race Engineer

Bilo bi dobro umjesto šta ćete mu naći drugo radno mjesto u FIA, da ste ga najurili i dali zabranu da nikad nikad više ne može radit u F1, kao Flavio Briatore.

Ljubitelj F1

Sviđa mi se što sam pročitao. Ulijeva mi povjerenje. A ovo s “VAR-om” je Formuli trebalo odavno, ali ok. Bolje ikad nego nikad. Sve u svemu, sviđa mi se taj Sulayem. Konačno čovjek od autoriteta, što Todt nikako nije bio.

Berislav

Učinjena je potrebna promjena ali je više nego nedovoljna. Ni trage od osude doslovnog komplota između Masija i Hornera. Sve greške koje je učinio Masi idu na dušu Horneru koji je doslovce diktirao Masiu ono što je išlo u prilog RB-u. Netko ovdje spominje prvi zavoj, nažalost nije jedini, pa zar te nije sram to spominjati. Sezona 2021. je bila sezona Maxovih svinjarija pa je po tome razlogu čisti egzemplar u povijesti F1. Stoga i pomalo suosječam sa Masijem koji se “ubijao” pri pokušajima da bi Maxa i njegovu vožnju doveo u red. Doslovce je prešutio Lewisovu sjeću prvog zavoja… Read more »

Ljubitelj F1

Pa da je Sulayem navijač Mercedesa kao i ti, onda bi možda tako i bilo kako si priželjkivao. Ali zato se ovdje ne radi o subjektivnom viđenju jednog fana, već objektivno i činjenično. Koliko god ti to bilo teško pojmiti.

LUTHER

kao prvo, cijela sezona je bila puna loših i čudnih odluka..kimi u imoli..kazna za tsunodu u austriji a za istu situaciju u rusiji norris nije kažnje..pa kad ćemo kod tvojih komentara, sjeti se onog pregovaranja između massija i red bulla u saud. arabiji… kad je red bullu bila “nuđena” kazna.. što se tiče prvog zavoja koji spominješ..apsolutno nije ništa loše bilo od strane maxa u tome… to se zove kasno kočenje, i to je ono što je riccardo radio godinama… niti je brzina bila kao npr u silverstoneu, gdje je upravo lewis pokupio maxa….

robif

Poslužio svrsi,sad je otkantan poput običnog pješadinca

4matic

Grinch

Nosko

Super da su ga maknuli jer je izgubio sve kredibilitete. Sviđa mi se što će više ljudi biti uključeno u odluke, i što će imati pomoć VAR-a. Nadamo se da se ove sezone neće pisat o sucima i njihovim odlukama.

Pedji2

Nije iznenadjenje. I mislim da nije radio dobar posao, ne samo u poslednjoj trci gde je napravio skandal, nego uopste. Ok, moze se reci da mu celokupan sistem nije isao na ruku, ali previse je losih i spornih odluka bilo.

North33

Nevjerojatan lobi merca.a da nije bilo ovog čovjeka, merc.bi mogao samo sanjati Abu Dabi, to je zahvala za guranje tokom čitave protekle sezone.

Pedji2

Kakav je ovde lobi merca? Da propisti samo aute izmedju hama maxa? Da I’m utera u poslednje m krugu? Da ga smene jer ih je gurao kako kazes do Abu Dabija? Merc je lobirao previse I dobijao jos vise, al ovde ne vidim smisla.

stoka

Takoje… zaboravia si i testiranje guma 2013…

Related Posts
14
0
Would love your thoughts, please comment.x