Button: Šteta što McLaren nije ostao uz Hondu

Japanski je proizvođač u suradnji s Red Bullom došao do titule u Svjetskom prvenstvu Formule 1, a Jenson Button smatra da McLaren nije trebao onako prekinuti suradnju s Hondom na kraju 2017.

Hondin povratak dogodio se 2015. kroz suradnju s McLarenom, no umjesto bajke koja bi podsjetila na neka slavna vremena te suradnje, dogodio se totalni debakl. Suradnja je prekinuta nakon tri tmurne i rezultatski neuspješne sezone. McLaren je tada prešao na Renaultovu pogonsku jedinicu, a Honda ušla u partnerstvo prvo s Toro Rossom, a onda godinu kasnije i s Red Bullom.

Ta je priča doista imala sjajan rasplet jer je Max Verstappen s bolidom Red Bull Honde osvojio naslov prvaka svijeta u velikoj borbi protiv Lewisa Hamiltona i Mercedesa. Prva je to titula za Hondu nakon 1991. godine, kada su se za osvajanje prvenstva pobrinuli McLaren, Honda i Ayrton Senna.

Iako je Honda često ulazila i izlazila iz Svjetskog prvenstva Formule 1, Jenson Button je jedan od vozača koji ima dosta iskustva i vremena provedenog uz tu marku. Vozio je za tvorničku momčad Honde od 2006. do 2008, a bio je i u McLarenu tijekom tih neuspješnih sezona 2015. i 2016.

“S njima je započet taj projekt [V6 hibridnih motora] i nije im bilo lako. U hibridnoj su se eri mučili kad su tek došli. Bilo je očito da su nekoliko godina u zaostatku za svima ostalima i bilo je puno problema s pouzdanošću.”

“No, mislim da je šteta što McLaren nije ostao uz njih. Bilo im je vrlo lagano uperiti prstom kad nisu bili kompetitivni i uperili su u najnepouzdaniji dio, a to je bio motor. Međutim, krenuli su dalje i surađujući s momčadi kakva je Red Bull, uz njihovo iskustvo, čini se da su pronašli stvarno dobro partnerstvo.”

“Lijepo je bilo vidjeti da Honda opet pobjeđuje jer njihova zadnja pobjeda prije ere s Red Bullom bila je ona moja iz 2006. To je jako puno vremena u našem sportu”, rekao je Button.

Nažalost, pobjednička sezona s Red Bullom i Verstappenom za Hondu je opet bila i oproštajna od Formule 1. Japanci napuštaju Svjetsko prvenstvo, a Red Bull preuzima njihovo intelektualno vlasništvo i nastavlja sam raditi pogonske jedinice i motore kroz svoj novi ogranak – Red Bull Powertrains.

“Oni su tako strastveni oko utrkivanja i šteta je da opet odlaze”, komentira Button novo Hondino povlačenje iz Svjetskog prvenstva. “Na neki način imam ideju koliko troše na ovo i to je puno novca pa shvaćam zašto žele otići. Vrijeme je. No, imali su fantastičnu godinu u sportu i to je lijepo za njih jer stvarno nisu imali lagodnu vožnju na tom putovanju.”

Pretplati se
Obavijesti o
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LUTHER

Već sam jednom pisao na tu temu… prvi problem kod honde je došla, je taj, što su kad su nastupila nova hibridna pravila, čekali godinu dana da uđu u f1 (nadajući se da će im to donijeti godinu dana više testiranja….)… problem glavni je bio taj, ok, honda je imala nepouzdanost i manjak snage, brzine, međutim, problem je bio i mclarenova šasija, tj vodeći ljudi… mclaren je tražio od honde da se hondin motor prilagodi njihovoj šasiji (zero size), ne želeći šasiju prilagođavati motoru… dolaskom honde u TR i RB godinu kasnije, ta filozofija se promjenila, jer su i TR… Read more »

Pratiteljcro

dolaskom honde u TR i RB godinu kasnije, ta filozofija se promjenila, jer su i TR iRB bili i više nego spremni da svoju šasiju prilagođavaju motoru, što je dozvolilo da se honda makne od zero size koncepta”

Jesi siguran u to?

https://www.youtube.com/watch?v=gzdV5lfMl7E&ab_channel=Driver61

Sudeci po ovom liku koji govori drugacije to nije tako! Honda i dalje njeguje taj size zero koncept koji je cista suprotnost mercedesovom motoru/filozofiji.

stoka

Otira ih alonso iz McLarena…

mody

Tada su svi.govorili honda kanta vidi ih sada

Ljubitelj F1

Da, tih sezona mi se Alonso zgadio kao osoba. Ne umanjujem njegove trkačke sposobnosti i dobre rezultate koje je ostvario ove sezone, ali to kako je javno komentirao hondine pogonske jedinice je u meni izazivalo susramlje. Naravno da ke radna okolina bitna kako bi se uspjelo u poslu. Kad imaš nekog tko je javno blati svaki trkači vikend…naravno da gubiš vjeru u suradnju, počinješ sumnjati u svoje postupke i naravno da je normalno da se onda i raziđeš. Eto, McLarenu se to obilo o glavu. Šteta. Samo da su imali vjere kao RBR.

Dani

RB nije imao vjere ,već nije imao izbora. I najvažnije imao je juniorski tim rb -a koji je bio pokusni kunić .

Related Posts
6
0
Would love your thoughts, please comment.x