Mohammed Ben Sulayem izabran za novog predsjednika FIA-e

Nakon 12 godina predsjedavanja Jeana Todta, Svjetska automobilistička federacija u petak je dobila novog čelnog čovjeka.

Na generalnoj skupštini Svjetske automobilističke federacije za nasljednika Jeana Todta izabran je Mohammed Ben Sulayem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je na izborima pobijedio Britanca Grahama Stokera, koji je bio Todtov zamjenik, omjerom glasova 61,6% – 36,6% (otprilike 1,8% nevažećih).

Mohammed Ben Sulayem rođen je u Dubaiju 1961. godine, a imao je i zapaženu vozačku karijeru, posebno u reliju. Čak je 14. puta osvojio naslov reli prvaka Bliskog Istoka, prije nego se otisnuo u političke vode. Bio je prvi čovjek iz arapskog svijeta koji je postao član FIA-inog motorsportskog vijeća (WMSC), a obnašao je i funkciju potpredsjednika FIA-e za sport.

Sada postaje i prvi neeuropski predsjednik FIA-e, a mogu se očekivati značajne promjene u funkcioniranju krovnog automobilističkog tijela. Ono što je zanimljivo, Sulayemova kampanja ‘FIA for Members’ dobila je podršku čak i britanske automobilističke asocijacije, usprkos činjenici da je njegov protukandidat bio Britanac Stoker.

Sulayem je više puta naglašavao kako mu je velika želja i namjera učiniti automobilizam dostupnijim svima, s velikim naglaskom na djecu i mlade iz siromašnijih područja svijeta. Također, isticao je kako želi širiti i jačati regionalna prvenstva te općenito raditi na razvoju motorsporta.

“Počašćen sam jer sam izabran za predsjednika FIA-e na godišnjoj generalnoj skupštini u Parizu. Zahvaljujem svim savezima članovima na njihovom uvažavanju i povjerenju. Čestitam Grahamu na njegovoj kampanji i angažmanu u federaciji. Želim izraziti moju beskonačnu zahvalnost Jeanu Todtu u ime FIA-e i svih članova, na svemu što je ostvareno u posljednjih 12 godina. Ja sam posvećen obavljanju važnog posla kako bismo i u segmentu sporta i u segmentu mobilnosti napravili korak naprijed.”

Mohammed Ben Sulayem, predsjednik FIA-e

Jean Todt vodio je Svjetsku automobilističku federaciju od 2009. godine: “Poglavlje je došlo svome kraju. Kolektivno možemo biti zadovoljni našim postignućima u motorsportu te sigurnoj i održivoj mobilnosti tijekom prošlih 12 godina. Želio bih zahvaliti mojem timu, administraciji i svim savezima na njihovoj nepokolebljivoj predanosti, entuzijazmu i otpornosti. Čestitam Mohammedu na njegovom izboru na mjesto predsjednika FIA-e i želim njemu, njegovom timu i Federaciji najveće uspjehe u godinama koje dolaze.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
BMWjac

Probao je čovjek voziti i F1 bolid, ali je ostao na onome, probao. https://www.youtube.com/watch?v=PUAnq4LnkbY

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x