MGU-H odbačen za nova pravila od 2026.

Sada već pomalo i zloglasni dio pogonske jedinice, MGU-H, neće se više koristiti za pogon bolida od 2026. godine.

Komplicirana tehnologija, koja generira električnu energiju iz topline ispušnog sustava, pokazala se do sada skupom i složenom za razvoj.

Budući da je Formula 1 željna privući nove proizvođače motora od 2026. godine, prisutnost MGU-H smatrana je ključnim dijelom rasprava.

Naime, Volkswagen grupa, koja je spremna ući u F1 sa svojim Audi ili Porsche markama, nije bila voljna ući ako MGU-H jedinica ostane.

Smatralo se da trošak razvoja te tehnologije, koja usput i nema baš neku primjenu u cestovnim automobilima, plus prednost koju trenutni proizvođači imaju u razumijevanju iste, nisu toliko vrijedni da Formula 1 radi toga trpi odbojnost drugim proizvođačima motora željnim ulaska u sport.

Ranije ovog ljeta, šef Mercedesove momčadi Toto Wolff, rekao je da je njemački proizvođač automobila spreman odustati od MGU-H ako se dogovore drugi elementi pravila.

“Mislim da je to korektan kompromis, ne mogu doduše govoriti u ime ostalih, ali u Mercedesu jesmo za to kako bismo olakšali ulazak Volkswagen grupe. Ali, postoji nekoliko drugih tema u kojima također treba pronaći kompromis”, rekao je Toto.

Tijekom naknadnih rasprava između sadašnjih proizvođača automobila i VW-a, dogovoreno je da bi MGU-H mogao biti odbačen ako bi se dogovorili i neki drugi elementi, kao što je primjerice ograničenje troškova koje osigurava da novi proizvođači ne započnu novi rat potrošnje novaca i resursa. U kratkom filmu ispod su opisani temelji trenutne pogonske jedinice:

FIA-ino vijeće sada potvrđuje da će u novim pogonskim jedinicama koje dolaze 2026. biti četiri središnja elementa.

Trenutni 1.6-litreni V6 motor će biti zadržan, a električna snaga će se povećati na 350 kW. MGU-H će biti odbačen i postojat će ograničenje troškova za razvoj motora.

FIA je također odobrila i okvirni koncept koji radi na 100 posto održivom gorivu, uz spomenuto povećanje snage iz električne energije.

Jedan od ključnih elemenata također je osigurati da pogonske jedinice budu privlačne i navijačima. Iz FIA-e su poručili da žele snažan pogonski agregat s velikim brojem okretaja, odlične performanse automobila, zvuk, te sposobnost vozača da se utrkuju izbjegavajući pretjeranu razliku u brzini bolida.

Pretplati se
Obavijesti o
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
bare

2026g jedino što će ostat od ove pogonske jedinice je anlaser, spojen direktno na kotače. A Greta će vam mahat sa checkered flag na cilju, uz predsjednika FIA-e Rosberga.

ZMija

samo da ovi moji udju u F1
pa cete da vidite kako se namjestaju pravila da budu po nasim potrebama
ahahhah

Desmosedici

Na tome već debelo rade Domenicali i Capito..Vjerojatno će VW u ći u F1 preko Williamsa.

Race Engineer

Vratite nam V10 i to samo motor sa unutarnjim izgaranjem bez turba i bez strujnih elemenata šta bi pojeftinilo proizvodnju. I sa neograničenim brojem korištenja pogonskih jedinica. Neka mijenja tko koliko želi kao nekad. Imat ćete i zvuk i snagu jer će ih vrtiti na 20000rpm kao nekad. Jednostavno rečeno: Umjesto Power unit, vratite nam Engine.

TORPEDO

Slažem se…želimo natrag vrisak motora i pojednostavljena pravila!

mika.KA

Ugasite nam internet da nemoramo citat ovako blesave komentare.
Ljudi kupujte novine!!

robif

Znamo svi da se to neče desiti,na žalost.”Strojevi” odlaze u ropotarnicu povijest jer da su neekonomični.Ali zato razvoj jednog,nazovimo ga “motor” košta više nego šta će V8-V10 potrošiti u “životu”,a opet čuća benzin.

Related Posts
7
0
Would love your thoughts, please comment.x