Mercedes ulaže žalbu FIA-i zbog restarta VN Abu Dhabija

Mercedes će uložiti protest FIA-i zbog kontroverzne završnice utrke za VN Abu Dhabija i kasnog izlaska sigurnosnog automobila.

Lewis Hamilton je izgubio naslov prvaka nakon što ga je u zadnjem krugu prestigao Max Verstappen. Do toga je došlo zbog odluke Michaela Masija da se sigurnosni automobil povuče sa staze krajem predzadnjeg kruga. Napomenimo, sigurnosni automobil je izašao na stazu zbog izlijetanja Nicholasa Latifija u zadnjem sektoru.

Najprije Masi nije htio dopustiti vozačima zaostalim za krug da vrate krug zaostatka, a potom je u predzadnjem krugu, kada se sigurnosni automobil trebao povući, donio odluku da pet vozača zaostalih za krug, a koji su bili između Hamiltona i Verstappena, mogu vratiti taj krug zaostatka. Tim potezom je Max bio odmah iza Lewisa te zahvaljujući prelasku na meke gume pod sigurnosnim automobilom je imao bolji tempo i prestigao je Lewisa za pobjedu i naslov prvaka.

Jedan protest se odnosi na Članak 48.8 Pravilnika koji kaže:

“Vozač ne smije prestići drugog vozača na stazi, uključujući sigurnosni automobil, prije nego prijeđe [startnu] liniju (vidjeti Članak 5.3) nakon što se sigurnosni automobil vrati u bokseve.”

Drugi protest se odnosi na Članak 48.12., koji kaže:

“Svi vozači zaostali za krug moraju prestići vozače s krugom više plus sigurnosni automobil.”

Oba protesta su naknadno odbijena, a iz Mercedesa su poručili da će se žaliti na takvu odluku.

Njihova namjera žalbe sada znači da imaju 96 sati da odluče hoće li i službeno uložiti žalbu, što bi moglo dovesti do odluke o prvenstvu na Međunarodnom žalbenom sudu FIA-e.

Pretplati se
Obavijesti o
98 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Swan

Kada su već znali da se utrka nastavlja u zadnjem krugu, kako nitko nije javio Bottasu da se zabije u zid pod SC.
Ili da je imalo inteligentan bi to sam napravio.

F1 fan

Da sigurno bi to napravio bas si pametan. Znaš šta bi slijedilo iza toga. Isto kao u singapuru. Sa druge strane je perez mogao nešto napraviti , bliska i fer borba kotač uz kotač lako dođe do kontakta. Ham je pokušavao sa vanjske strane proći kad je vidio da ne može vraćao se iza pereza u trenutku kočenja na trkaču liniju, e to je jako blizu i oboje koje, a perez je mogao samo malo više pipnut kočnicu i ode hamiltonu krilo. Ili kad ga je ham prestigao mogao je malo cimnut volan u stranu i ode guma

Swan

Ma o čemu ti pišeš??
Gdje sam ja napisao da se Bottas trebao zabiti u Maxa?
Probati ću ti ovako objasniti.
Dok je bio SC Bottas je mogao prijaviti problem i stati na sred staze i SC bi bio još jedan krug. Jasnije?

mody

Haha ovaj lik prati f1 od jucer kao ne bi se vidjeli jeli kvar ili nije prihvati poraz

Swan

Pa svi vide da je FIA napravila to šta je pa nikome ništa.
Za mene poraza nema. Lewis je odvozio zadnje utrke kao pravi šampion. Utrkivao se s pravim protivnikom i usput ga izbjegavao na stazi da ga ovaj ne izbaci.

amic79

Kakav orkestar cvilidreta, u jednom trenutku sam mislio da Toto tuce Massija. Samo zbog tog cviljenja i utjecaja na suce mi je drago vidjet placipic*** kako je izgubio prvenstvo i place za volanom, majke ti nema tko ga nije dosao tjesiti, i to je neki goat, prije curica. Mogao je vratiti prednost, otici po gume pa bi onda bio malo ozbiljnije shvacen. Previse su se kockali danas i sad su krivi svi ostali, bitch please. Vise srece sljedece godine Lulu.

Dani

Sumnjam da Hamilton želi takav naslov. Poklonjen od FIA-e. Ima ih 7. Maxu je pak ovo prvi pa je logično da prihvaća sve poklone. Razumna odluka mercedesa da se žali. Ne zbog maxa ili rb-a već zbog masija i fia-e . Neka odgovaraju za dirigirano prvenstvo. Neka maxu ostane naslov, ali neka fia snosi posljedice, pa ako treba i na međunarodnom sportskom sudu.

MikiRi

Najveći problem su staze. Staze treba rekonstruirati tako da nema presjecanja zavoja odnosno ubaciti ležeće policajce ili napraviti alternativnu cestu koja će usporiti vozača koji sječe zavoj tako da ako sječe zavoj on izgubi puno više vremena nego ako ide po stazi. Ovako je presjecanje zavoja siva zona i onaj tko ima jači lobi on odlučuje. Da je staza dobro konstruirana…..ne bi bilo sive zone za odlučivanje. I još da nema onih glupih prelazaka preko linije koji se kažnjavaju.

Dani

Treba vratiti piješćane klopke pa ne bi bilo izgurivanja rivala sa staze ili uletavanja kao sivonja u putanju. Ima dosta mjesta za napredak.

Nosko

Tako je, i neka se vrati stari dobri pjesak, pa ne prelazi tko hoće.

markedjani99

End of mercedes bar se nadam

dansla

Znači taj završni i odlučujući dio utrke prekrojili su pravila kako su htjeli i režirali konačni rezultat !

MikiRi

Jel govoriš o prvom krugu kad je Hamilton presjekao zavoj a glupi Max vozio po stazi. Ja tu stvarno ne vidim problem. Prije tjedan dana se za nešto tako dodjelila kazna od 5 sekundi ali to je bilo prije tjedan dana. U međuvremenu je Toto Wolf uložio žalbu i tražio dozvolu za slobodno presjecanje zavoja i taj propis je promijenjen, baš kao što je Wolf još tražio zabranu sudara u zadnjoj utrci……i to je također potvrđeno. Tako da je Hamilton uradio sve po propisu…..ne znam zašto se žalite? Hamilton je uradio sve po propisu koji vrijedi samo za ovu utrku.… Read more »

dansla

Ma šta prvi krug , pa tu je bilo evidentno Maxovo guranje , što su i suci procijenili . Kao i u Saudijskoj Arabiji (uz presijecanje zavoja). A kakve besplatne promjene guma spominješ , ne radi se uopće o tome , već o onome na što se Mercedes žali! Znači , prema pravilu trebaju proći pod SC-om svi vozači koji zaostaju cijeli krug , a oni su dozvolili samo onima između Lewisa i Maxa. U tom slučaju bi utrka završila pod SC-om, tj. pobjedom Hamiltona. Na taj način su postupili protiv pravila i direktno promjenili ishod utrke , a ujedno… Read more »

MikiRi

Ja pišem samo istinu za razliku od tebe. O kakvom ti guranju pričaš????????? Guranje uopće NE POSTOJI…..ali vi Hamiltonovci znate samo lagati. I Britanski komentator Martin Brundle je odmah nakon incidenta u prijenosu rekao da Hamilton mora vratiti poziciju jer je Max ušao ispred njega u unutrašnju stranu zavoja i LEGALNO prošao zavoj dok tvoj idol je presjekao zavoj. I rekao je da se nisu uopće dodirnuli na stazi da bi se uopće mogla potegnuti rasprava da li je bilo sudara ili guranja. KONTAKTA NIJE BILO i Max je legalno prošao zavoj a Hamilton je presjekao zavoj i stekao prednost. Za takve… Read more »

dansla

Ma pa naravno da vama Maxovim navijačima on nije kriv , da li je on ikada bio kriv ?! Bitno da on ima uvijek pravo koristiti cijelu širinu staze , a svi ostali trebaju se maknuti što dalje. Daj čovjeće , vidi se iz aviona , kao i u Saudijskoj Arabiji , da nije uopće “ciljao” zavoj , već ide ravno na Hamiltona ! Pa lobirali su i jedni , da . Ne znam zašto onda optužuješ Mercedes , kad je to i RB radio. A što se tiče sudaca , on bi trebali biti nepristrani i oglušiti se na… Read more »

MikiRi

Četiri suca koji su donosili odluke na utrci u Abu Dabiju su: Jedan je standardno domaćin: Mohammed Alhashmi, član vlade Abu Dhabija u odsjeku za sigurnost cesta. Drugi je Felix Holter – Nijemac koji je stalni član i predsjednik sudačke postave u DTM seriji. Treći je Derek Warwick, bivši vozač F1 poznat po svojoj izjavi na grid-walku prije Velike nagrade Malezije 2016. godine (gdje je bio sudac) kad je Martinu Brundleu rekao da želi da “njihov dečko Lewis pobijedi”. Četvrti je Garry Connelly, za kojeg je Verstappen već ranije komentirao kako ga “ima na piku”, a poznata je anegdota kad je na… Read more »

Nosko

Badava se trudiš i pišeš.

MikiRi

A vidim da nema smisla. Hamiltonovci vide samo pravo kao kad konjima staviš blinkerse na oči. Pravi su dokaz da za Hamiltona navijaju samo oni koji su loši gubitnici odnosno večina njih uopće ne prati i ne razumije motosport. To su ili balavci ili osobe koje su u životu neuspješne i onda izaberu navijati za nekoga tko je šampion da bi se mogli kurčiti sa tuđim uspjehom. Na ovom portalu po načinu komentiranja mogu ostvariti zdravu komunikaciju samo sa navijačima Mclarena ili Ferrarija dok nisam vidio puno pravih Red Bullovaca. Međutim da sutra Mclaren osvoji titulu, 90% ovih Hamiltonovaca bi… Read more »

Nosko

Sad vidiš kako je to. Glupo…jel da?

sladjan87

Jbt pokusavaju na sve nacine , ulazu zalbu i idu na apelacijski sud . Sad su mi se smucili …

mody

Koji restart 1 krug prije kraja ajde toto zacepi

markedjani99

Hamilton Verstapen je prvi

F1 fan

Majki, majki, hahah

madgalico

Okaci macku o rep.. 😉

Gigi

Na prvu sam procitao “okaci mecku o rep” 🤣🤣

madgalico

hehe

Dani

Lots of people up and down the pitlane have got questions about how the FIA have handled this race.

I have spoken to people who think if it had not been a world championship decider it probably would have ended behind a safety car.

Where the rules followed correctly?

Was the way things were dealt with by FIA race director Michael Masi appropriate?

All these issues need to be discussed.

The creditability of the sport has been brought into question this weekend and I think a lot of people will have serious questions about what has happened.

Dani

Dobili smo završnicu sezone u stilu 94. Sljedećih mjeseci će biti političkih igri i natezanja, a bojim se i prijetnji odlaskom.

mika.KA

I treba..jer ovo je cirkus. Mislim ovo je samo secer na kraju gledajuci cijelu sezonu.

svakako

Pa Mercedes bi davno otišao,odnosno ne bi ni ušao u Formulu kao konstruktor da mu nije zajamčeno sve 2014-2020.

Dajte shvatite već jednom kako ovo funkcionira, bit će vam lakše.
To je ono što je meni zgadilo Formulu.

Dani

Sve 5 samo ti tvoja iluzija gubi smisao kada se zna da je mercedes u f1 od 2010.. Tako da teorije zavjere i urote predstavi na forumu predviđenom za to.

west 044

Ovo ide u Pariz sigurno,ponovno direktno uplitanje Massija u ishod utrke !!!

mika.KA

I neka, treba tome stati na kraj!

sovari

Looseri.

MikiRi

Hahahaha…..ipak sam sam se prevario…..nisi mogao dostojanstveno tugovati već i ti kukuričeš kao i svi Hamiltonovci. Pozdravi Lewisa8 kad ga vidiš.

lilydugorepec@gmail.com

Vlastodršci & MM na kavi ćakulaju: “Miljarde $ vise, kad pada gledanost”. (Zato iz petnih žila): “Muljaj-laži-varaj-maži”!!. (Puk je ionako naivan. Daj mu samo “kruha i igara” i sve bu: o-ke.!).

given2drive

I druga odbijena….max ostaje svjetski prvak….

Dani

Nažalost nije gotovo. Nakon protesta mercedes je upravo predao žalbu. Rekao sam ti . Ide to do suda.

given2drive

Vidjet cemo…..ja sam neutralna….vise-manje….znas i sam da za mene vozaci dolaze i odlaze….samo objavljujem sto je novo😉😉✌🏻

west 044

Eto nisam vidio tvoj komentar ali to je jedino logično!!!

mody

West dani lewis 900 kmeeee buaaa

kilecvt

Pravedno je završilo ako se uzme u obzir ona lakrdija u Silverstoneu…
Čestitke RB-u i čestitke Maxu makar je pakšu….al opet ko nije u tom koruptivnom svijetu F1…Mercedes ako je kupio pola F1,trebao je naći i par milja za jadnog Latifija kojemu je očito RB ipak ponudio više da im ostvari SC 6krugova prije kraja.
Žalosno je to na kraju svega što se vodi veća utrka u politici,korupciji i lobiranju na relaciji klubova i same FIA-e,nego samih vozača i bolida.Nekada su vozači sa večim mudima bili prvaci,a danas na žalost sudci odlučuju.

Splinter.-

Cirkus… Ništa drugo. Amerikanizacija je počela i u F1. FIA i sudci žele bit u centru više od vozača. Još jednom cijela sezona sa njihovim odlukama a pogotovo u zadnje dvije utrke je najobičniji cirkus.

ZMija

ma nista od zalbe onda bi cijelu sezonu morali ponovo pregledati da li je sve bilo po pravilniku
nekad odgovara jednoj nekad drugoj nekad trecoj strani
i noris se osjeca zakinuto
tek bi bilo upitno sad promijeniti odluku posle svega

mody

Mervedesovi kmecavci ne shvacaju da su sami krivi

Swan

Po čemu su sami krivi? Da se maFIA držala pravila utrka bi završila pod SC.

mody

Kakva bi to bila utrka safety onda je to sramota ne lupetaj staza je bila cista

amadeus2022

Zašto se Lewis ne žali, pa on je ostao bez titule? Više mi izgleda da se sad Toto vadi sa ovom žalbom za katastrofalnu strategiju. Toto majstore, ti i samo ti si krivac za ovo danas, i ne samo danas, ima toga ……..

Dani

Trebao je na polovici sezone dati nogu Bottasu i uzeti Russella. Naslov bi odavno bio u vitrini. Koliko je samo poklonio mjesta rb-u svojom kukavičom vožnjom.

mody

Kme kme

amadeus2022

A prvi zavoj i izlijetanje Lewisa je po pravilima? Ako se žališ žali se na sve! Tatinim sinovima oduzeti sve bodove i imamo novog svjetskog prvaka!

mika.KA

Nebitno sta ce ispasti iz ovoga ALI samo potvrda da se fia gubi pod pritiskom šefova. Ono totalni cirkus!!

4matic

mody, gdje si kučo stara da malopročakulamo

mody

Evo me tu sam

sladjan87

A sto cemo s prvim krugom u utrci ?

4matic

ništa, ja te zguram s ceste , zoveš Hak

Pratiteljcro
4matic

kaj ti je to ?

Pratiteljcro

To ti je promisljeno izguravanje pod “aurom” “neznam ja nista to je sve slucajno” 🙂

4matic

jesi ti sladjan ili slađan :)?

sladjan87

@SLADJAN87PROFILRegistered: prije 9 years . Zadovoljan ?

mars32

Definitivno je Hamilton morao vratiti poziciju. Odluka da ne mora vratiti je po meni donesena ishitreno i na temelju iskustva i reputacije koju si je Max napravio u zadnjih par utrka. Ovaj put je bio unutar granica uzrkivanja. Ham se mogao pravdati da nije znao koliko će duboko van staze otići Max, ali pravila au jasna i pozicija je trebala biti vraćena. Direkcija utrke se zaletjela s odlukom iz želje da nema kontroverzi, a napravili su suprotno. Ova Mercedesova žalba da se svi moraju vratiti u isti krug mi ima smisla ako tako piše u pravilima ali ishod žalbe nemože… Read more »

Dani

Hamilton očito želi na odmor i pripreme za novu sezonu. Vjerujem da je motiviran. Mercedes bi mogao ići na sportski sud. Tek toliko da daju do znanja fia-i da neće lako proći sa ovakvim dirigiranim prvenstvom.

F-red

Ako su Maxu dozvolili zamjenu guma pod SC i povratak na svoju poziciju trebali su to omoguciti i Hamiltonu.Kada je pitao box moze li promjeniti gume rekli su mu ne jer nemoze zadrzati p1. Ko koga ovdje j…e..

Holden91

Krivo si shvatio. Da je Hamilton otišao po svježe gume Verstapen bi ostao na stazi i preuzeo vodeće mjesto.

Pedji2

I utrka verovatno zavrsila pod SC 🙂

White Lion

Oduzeli su Hamiltonu sansu da se brani i to je jedina cinjenica ovdje, jednostavno sramotno

rolu

Prvo i konačno povraća mi se od jednog i drugog…ko mala djeca….Oba tatica tješi i Luisa koji danas plače u njegovom naručju i Max kojeg tata čuva tj. drži za rukicu svaku utrku….I jedni i drugi varaju u svemu….a pogotovo mi se gadi dogovor sa sudom F1 …..citiram iz….KAŽE VELI SUD EJ MERC JEL VAM PAŠE OVA PRESUDA ….I IZ ROGIĆA DOGOVARAJU SA ČASNIM SUDOM O PRESUDI VEĆ U TIJEKU UTRKE A OVE JADNIKE OSTALE KO JEB….O KIMIJU DANAS I RIJEČI ….KIMI LEGENDOOOO…..NIKAD SE NEMOJ MJENJATI…..

rolu

ZABORAVIH NAPISATI ON JE DANAS ISTO TREBAO BITI BAR NA POSTOLJU DA MU VOZAČI I TIMOVI ČESTITAJU I TO JAVNO….

mika.KA

Vidis da je fia priredila cirkus koji jos nije gotov 🙂

Desmosedici

FIA ..lobiji..Nagodbe..a sada ti kmee..kmee..a meni si se rugao..Hahahaha!

ZX10R

Kmeeeeeeee kmeeeeee kmeeeeeeeee kmeeeee 🖕

Senna 1

Ajmo sad … FIA po starom

North33

Oduzimanje Maxu 24 boda, pa ovi hoštapleri ne znaju ni gubiti.

SIR LEWIS HAMILTON

Samo po pravdu ako treba i do sportskog suda.
Isforsirana titula. Trka se trebala prekinuti kao u slicnim situacijama citave sezone.

Senna 1

Svaka Hamova je isforsirana

Desmosedici

Sada izgledaš kao pravi Sir..ali onaj iz ulja..Hahahaha!

147 kt

Hostapleri u akciji.

Marko Rajić

Čini mi se da pričamo o istom mercedesu koji je izjavio da prvenstvo žele osvojiti na stazi….e moj Toto,kako god završilo F1 je potrebna podhitna smjena direktora utrke Michaela Masija,ovaj sport treba čovjeka sa autoritetom koji nema ljubimce.

rovaccccc

Oni su na stazi pobijedili.Maxa je bilo zalosno gledat nenocnog protiv hamiltona.

SIR LEWIS HAMILTON

57 krugova Lewis vodio. Strasna nepravda.

Senna 1

Nepravda u Silverstoneu i Monzi

danchiel3007

Već sam maloprije napisao da Michael nije za tu poziciju. Autoritet mu je 0 ko’ kakvo dijete se boji donesti odluku

Marko Rajić

Slažem se,neophodna je promjena na tom mjestu

Yukihonda

Cirkus je cijele sezone zašto i kraj nebih bio… Fia se pogubila…

west 044

Tako je žalba, imate potpuno pravo na to ,pa ako treba i na sud u Pariz!!!

F1 fan

Kako si rekao jučer, mogu samo soli na rep hahaha

west 044

To nisam rekao ja a vidim i ti si praznoglavac koji vjeruje u priče o više profila!!!

sovari

Prihvatite poraz kao i sve druge momčadi prije(McLaren-Honda 90-tih,Ferarri-2006, Red Bull-2014).

LUTHER

e jbg…imaju se pravo žaliti, i svatko bi se žalio..ali, teško da će se nešto promijeniti… ako se odluka promijeni…uffff….

sennad

ma kao neutralan… Ovo je cirkus u završnici sezone…

brasko

Obzirom da se radi o zadnjoj utrci u kojoj se odlučuje o naslovu prvaka puno korektnije bi bilo da su odmah pokazali crvene zastave i onda 4 kruga prije kraja standardni start. I prije same utrke sam bio mišljenja da tko god od njih dvojice osvoji naslov zasluženo je. Samo je trebalo biti puno više fer na kraju.

danchiel3007

mislim da bi crvena zastava bila bolja opcija slažem se. Svi nove gume i prava trka do kraja

ZX10R

Kmeeeee kmeeeeeeee kmeeeeee

Dani

Budeš sutra na ispašu. Noć je.

Related Posts
98
0
Would love your thoughts, please comment.x