Wolff: Raniji ulazak u boks bio bi pravi odabir, ali lako je reći nakon utrke

Šef Mercedesove momčadi ne žali zbog kockanja s Hamiltonovom strategijom na Velikoj nagradi Turske…

Nakon starta s 11. mjesta zbog kazne, Lewis Hamilton se u prvoj polovici utrke uspješno probio do petoga mjesta, našavši se iza Sergija Pereza u Red Bullu. Tada je došao trenutak za donošenje važnih strateških odluka. I dok su Hamiltonov momčadski kolega, Valtteri Bottas, kao i oba vozača Red Bulla, odlučili otići u boks po novi set intermedija, Ferrarijev Charles Leclerc i Hamilton ostali su na stazi te odlučili pokušati završiti utrku bez promjene guma.

Taj im se izbor ipak nije isplatio te su obojica na kraju izgubili pozicije koje su držali prije ulaska u boks. Leclerc je pao iza Pereza, na četvrto mjesto, a Hamilton završio utrku četiri sekunde iza Ferrarija.

Toto Wolff smatra da je pristup bio dobar te da je momčad dobro postupila tražeći bolji rezultat: “Intermediji su izgledali stvarno zastrašujuće, ali mislili smo da bismo možda mogli izdržati i završiti na trećem mjestu bez zaustavljanja. Ili u slučaju da se pojavila suha linija, prijeći na mekše gume za suho do kraja utrke.”

“Balansirali smo između ulaska u boks, konzervativnog pristupa borbi za treće mjesto protiv Leclerca i Pereza na stazi ili određenog kockanja koje je moglo dovesti do pobjede ili trećeg mjesta. Međutim, kad smo vidjeli da je Leclerc popustio te da je Lewis također usporio, bilo je jasno da nećemo izdržati do kraja.”

Nakon utrke su se oglasili i iz Pirellija, ustvrdivši da bi vožnja na istim gumama kroz cijelu utrku bila praktično nemoguća te da bi bilo vrlo opasno tjerati gume preko granica u tolikoj mjeri. Da je bilo moguće, pokazao je Esteban Ocon, došavši do cilja na istim gumama s kojima je startao, ali nije ni njemu ta taktika donijela poseban napredak. Završio je deseti.

Wolff je još poručio da neće biti nikakvog upiranja prstom u Mercedesove stratege, iako je peto mjesto daleko od idealnog rezultata za Hamiltona. Britanac je sada opet pao iza Verstappena u borbi za naslov prvaka.

“Nikad nismo imali problema, a bit će dovoljno vremena za debatu i analizu. Jasno je da u bolidu imati ograničenu količinu informacija, a generalno mislim da je vrijedilo pokušati.”

“Vjerojatno bi ispravna odluka bila ona vrlo konzervativna, da smo išli u boks kad i svi ostali po nove intermedije, izašli na stazu iza Pereza i vjerojatno Leclerca te se borili s njima na stazi za treće mjesto. To bi vjerojatno bio ispravan odabir, ali lako je to reći sada nakon utrke”, izjavio je Wolff.

Related Posts