Vrhunac F1 umjetnosti

Piše: Goran Dijaković

U čast prvoj Hondinoj pobjedi u F1 koja se dogodila 1965. s RA272 bolidom i to s Amerikancem Richiem Gintherom, Red Bull je u Turskoj s novim dizajnom odao počast i “doviđenja Hondi” koja odlazi iz F1, ali će i dalje pomagati oko RB motora. To je vrhunac današnje F1 umjetnosti. I kako je JPS Lotus 72, najvjerojatnije, najbolji dizajn ikada, tako se ovdje ”umire” u ljepoti i na ostalim izvedenicama za posebne događaje u Red Bullovoj povijesti.

Camobull je sve šokirao na početku 2015. Bio je u čast svima koji testiraju aute na početku, u sličnim bojama. Čak i novinarima, kao što je Matija Lovrec.

 

DistruptoBull je prvo jurio po Silverstoneu 2018. prije odlaska u Barcelonu na zimska testiranja. Bio je u digitalno kamuflažnom tonu i toliko se svidio F1 bratstvu da je bilo zahtjeva da vozi cijele godine. Je, a Red Bull će reklamirati nogometaši Salzburga, New Yorka i Leipziga.

 

Chevron se pojavio u čast prvog motora Honde u Red Bullu 2019. Max je bio oduševljen dizajnom:

”Predivan je makar samo za jedan dan…”

 

“Krila za život” (Wings for life) je firma koja dugo surađuje s Red Bullom po pitanju dobrotvornog rada vezanog oko ozljeda leđne moždine. Na VN Velike Britanije 2007. na autu se našlo 30 tisuća sličica. Roditelji Davida Coultharda, Weberov magarac, igrač kriketa Freddie Flitoff, te nekoliko nerođenih fanova F1. Skupilo se više od milijun dolara. Sjajno!

 

“Dobrodošli sponzori” (Welcome Matte) je dizajn posvećen njima. Prevladavala je mat nota i javile su se špekulacije da će time auto profitirati na aerodinamici(!?). Rečeno je:

“Red Bull nikada ništa ne radi bez prokleto dobrog razloga…”

 

Rat zvijezda nije posebno potrebno predstavljati. Monte Carlo, George Lucas, Chewbacca, Darth Vader...sve za dobru reklamu.

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva.

Fotografije: Red Bull Media Center/Content Pool

Total
1
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Desmosedici
09.10.2021. 21:56

Da..Red Bull jako lijepo dizajnira prigodne livreje..ali spomenuo bih i jako lijepo dizajniranu prigodnu livreju Gulf koju je Mclaren predstavio u Monacu..kao i jako lijepo dizajniranu retro livreju koju je prošle godine Ferrari predstavio u Mugellu povodom 1000-te utrke..koristim priliku da spomenem kultne i legendarne livreje Lotus JPS, Marlboro Mclaren livreju /Marlboro Alfa Romeo imali su skoro istu livreju ali znatno kraće vrijeme/ i vječnu Ferrarijevu crvenu livreju koja je samo mijenjala nijanse crvene boje.

avatar
brasko
09.10.2021. 21:51

Nema se šta reći lijepo izgleda ova kombinacija posvećena Hondi. Mada mi je Red Bull kako inaće izgleda lijepši, pa čak i jedan od ljepših na gridu. S tim da bih dodao da tamo negdje od 2016-te pa na ovamo mi je svake sezone izgledao ono baš cool.

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x