Vettel preuzeo odgovornost za prelazak na gume za suho

Sebastian Vettel preuzeo je odgovornost za odluku o prelasku na gume za suho tijekom mokrih uvjeta na VN Turske. Vozač Aston Martina prvi je riskirao u varljivim uvjetima Istanbul Parka, odlučivši se za srednju mješavinu guma nakon 36 krugova, dok je staza na nekim mjestima još uvijek bila mokra.

Takva strategija dogovorena je unutar momčadi, no Vettel kaže kako je konačna odluka bila njegova, a u konačnici je upropastila njegovu utrku i borbu za bodove. U prvom krugu po izlasku iz boksa dvaput je izletio sa staze te se pri povratku u boks izvrtio. Prebacio se na nove intermediate gume te je utrku završio na 18. mjestu, ispred oba vozača Haasa. Vettel je objasnio razloge svoje odluke, ali i priznao kako je ubrzo shvatio da je plan propao.

“Odluku o gumama za suho donijeli smo zajedno, no konačnu potvrdu odluke donio sam ja, htio sam pokušati. Intermedije su se potrošile pa sam smatrao kako gume za suho mogu biti jednako dobre, no izgubio sam grip te sam potrošio previše vremena pokušavajući voziti na njima“, rekao je Nijemac.

“Bilo je gore no što sam očekivao, na određenim je mjestima još uvijek bilo mokro. Osnovni je problem bio što nisam uspio s privikavanjem guma na stazu te sam stalno proklizavao. Sada se to čini kao lagana odluka, no tada to nisam mogao znati. Htio sam pokušati i nekoliko krugova ranije jer su gume bile u lošem stanju. Zbog istrošenosti guma imao sam razloga za takvu odluku, no pokazala se krivom”, dodao je Vettel.

Iako se staza u Istanbulu pripremala kako bi pružala bolji grip u mokrim uvjetima, Vettelu se čini kako su uvjeti na stazi bili neobični te se ona nije sušila na pravi način.

“Staza je zabavna, no utrka je bila neobična, uvjeti su bili slični prošlogodišnjima. U jednom trenutku mi se učinilo da je vrijeme za gume za suho te sam odlučio riskirati, no nisam pogodio. Prošle godine htio sam pokušati sa slick gumama u nešto lošijim uvjetima te sam smatrao kako bi se takva odluka mogla isplatiti, no sada se pokazala pogrešnom“, zaključio je Vettel.

Nijemac tako nije uspio ponoviti prošlogodišnji plasman na postolje na VN Turske.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lewis8F

Evo kako se ozbiljan portal ne srami objaviti članak o Vettelovom aktivizmu i to ne samo o pčelama i smeću.

https://the-race.com/formula-1/vettel-in-full-society-activism-and-why-f1-risks-disappearing/

Pozivam GP1.HR da uhvati korak s vremenom.
Vozači F1 su više od vozača F1. Zaslužuju da se ovako pohvalno poprate i na ovom portalu.

ZMija

takve stvari su se svima desavale i nema potrebe za takvim komentarima
isto tako morate imati dozu postovanja prema bilo kom svjeckom sampionu
e sad sto nekog volite vise a nekog manje morate drugacije iskazivati
ZAKLJUCAK
MOLIO BIH NAVIJACE SVIH EKIPA DA NADJU ADEKVATNE RIJECI ZA KOMENTARISANJE I SVOJIH I OSTALIH VOZACA
i ovo se ne odnosi samo na ljude koji su ovo stiglu komentarisati nego na nas sve koji ucestvujemo u komentarima

brasko

Nisi nikoga posebno prozvao, ali eto ja se pronalazim u tvom komentaru. Ja ne mislim da sam iskazao bilo kakvo nepoštovanje prema Vettlu u ovom konkretnom slučaju. Isto bih napisao i za svakog, a posebno za one puno iskusnije na gridu. Ovdje nije riječ o načinu vožnje na stazi pojedinca. Ovdje se radi o odluci odlaska na gume za suho jednog od najiskusnijih na gridu i to na stazi gdje do kraja utrke nije bilo suhog djela osim eventualne naznake da na nekom dijelu možda izgleda da je. I cijelo vrijeme na radiju slušamo kako i dalje rosi ili kiša… Read more »

west 044

Kakav harakiri,bravo majstorčino!!!

Lewis8F
west 044

Taj isprani je od 2007 u Qnock downu i još mu zvoni u glavi!!!

brasko

I onda ja mislim za Landa u Rusiji da je neiskusan i da mu se takve stvari neće događati u budućnosti kada bude iskusniji. Šta onda reći za ovaj Hail Mary potez Vettla. Eh moj Vettel ne znam na šta si mislio stvarno

Related Posts