Istanbul Park bolje pripremljen za ovogodišnju utrku

Staza Istanbul Park na kojoj se vozi utrka za Veliku nagradu Turske sljedećeg vikenda, isprana je jakim mlazom vode kao dio niza radova koji vozačima omogućuju bolje prianjanje, posebice u odnosu na prošlu godinu.

Budući da se od 2011. godine staza nije koristila za Formulu 1, Istanbul Park izvanredno je upogonjen 2020. u kalendar utrka nakon problema organizacije zbog pandemije koronavirusa, a za tu priliku je bio postavljen i novi sloj asfalta.

Međutim, taj posao pripreme staze je bio odrađen samo nekoliko tjedana prije prošlogodišnje utrke, a vozači su se borili za grip na novoj podlozi s Pirellijevom najtvrđom komponentom jer nisu mogli održavati temperaturu u gumama.

Iz Pirellija su nakon te utrke rekli da bi donijeli mekše komponente da se znalo na vrijeme o kakvim se poslovima obnove točno radi.

Problem je dodatno pogoršala i jaka kiša koja je pogodila kvalifikacije i samu utrku, pa su uvjeti za vozače postali još teži. Mnogi su vozači bili kritični prema stanju staze – svjetski prvak Lewis Hamilton opisao ih je kao “zastrašujućim”.

Dodatni grip stvorit će novi izazov za momčadi jer će podaci koje su prikupili prošle godine, sada biti manje relevantni.

“Redovito svake sezone šaljemo timovima ažuriranja o svim promjenama na stazama za nadolazeće događaje. Bilo da su to barijere, ograde, vrata, bilo što. Mogu biti i područja koja su na novo asfaltirana.”

“Dakle, da, površina u Turskoj je sada učinkovito očišćena vodom, to je vjerojatno najbolji način kako pomoći momčadima.”

“Vidjeli smo da se to redovito radi u Singapuru kao primjer, gdje se javne ceste, često ponovno asfaltirane, koriste kao dio staze”, izjavio je direktor utrka Michael Masi.

Na pitanje je li bilo pogrešaka u pripremi Istanbul Parka prošle godine, Masi je dodao:

“Mislim da je to bilo samo radi toga što se nije izdao pravovremeni nalog. Odradilo bi se to da se reklo na vrijeme.”

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
zjurina

Ovaj izlaz iz boksova je katastrofa.

zjurina

Lol… minusi?? Zar sam nešto krivo rekao ??

mody

najbolja novav staza ikada sagrađena

Related Posts