Capito: Momčadi bi trebale same poraditi na održivosti

Šef momčadi Williams, Jost Capito, kaže da momčadi Formule 1 ne bi trebale čekati propise FIA-e da ih usmjeri prema budućim ciljevima održivosti, već da moraju provoditi vlastite inicijative.

Momčad iz Grovea pokrenula je vlastiti program održivosti, s jasnim ciljem da počne pozitivno utjecati na klimu do 2030. godine.

Strategija održivosti Williams Racinga sastavljena je uz podršku vanjskih stručnjaka. Momčad se namjerava pozabaviti širokim rasponom područja. To uključuje smanjenje emisije ugljika iz prometa i putovanja osoblja, te smanjenje otpada i stvaranje vlastite energije u vlastitoj bazi i pogonima.

Williams je prva pojedinačna momčad koja je dio procesa UN-ovog sportskog programa za klimatske akcije. U studenom 2019. iz Formule 1 su najavljeni planovi koji uključuju ugljičnu neutralnost do 2030. godine.

Upitan o potencijalnoj ulozi propisa FIA-e u postizanju ciljeva održivosti, poput eventualne predložene zabrane korištenje aerotunela koji troše mnogo energije, Capito je rekao da bi timovi trebali slijediti vlastite puteve, kao i podržati raznolike inicijative u F1.

“Siguran sam da će doći do ovih rasprava. Ali, mi ne sjedimo čekajući dok se ove rasprave ne pokrenu.”

“Uspijevamo. Zato smo tijekom šest mjeseci razvijali vlastitu strategiju s prilično inteligentnim ljudima, ne samo unutar momčadi, već i sa stručnjacima izvan Williams Racinga koji su nas podržali u razvoju ove strategije”, rekao je.

Capito je također priznao da svi sudionici imaju svoju ulogu u postizanju zajedničkih ciljeva održivosti. Na primjer, timovi se također oslanjaju na energetsku infrastrukturu na trkačkim stazama koje posjećuju.

“Cilj jest tek 2030. Ali, zato moramo početi sada. Ako imamo plan da tamo budemo 2030., moramo se potruditi i početi s tim programima sada, a ne samo čekati da se sve servira”, objasnio je Capito.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Ne mogu vjerovati gdje ide ovaj svijet..suluda ideja o zabrani zračnih tunela jer eto troše mnogo energije?..suludo i opasno..možda netko financira Williams da tako nastupa a oni tu vide svoju jedinu šansu da isplivaju..možda se tako prikrivaju neke druge namjere koje ne moraju biti nužno na dobrobit ekologije i čovjeka na ovoj planeti..možda samo nečiji interesi zamotani u celofan ekologije i brige o planeti Zemlji.

svakako

Formula 1 sama po sebi se kosi sa bilo kakvom ekologijom, održivosti, štednjom jer se troši puno goriva i izbacuje CO2, što samim bolidima, što avionima i kamionima kojima se dovoze na utrku, troši se puno energije i ogromne količine novca na razvoj bolida, transport i logistiku itd. Uglavnom nema veze sa održivosti i štednjom. Zato ili prestati s tim glupostima i upropaštavanjem onog malo što je ostalo od ovog sporta i te hibridne električne tehnologije ubaciti u avione, kamione, cestovna vozila, brodove koji su neusporedivo veći zagađivači nego tih 20 bolida koji 20ak vikenda u godini naprave 500ak kilometara,… Read more »

Desmosedici

Svakako se slažem. LP.

Mali Mujo

Bolje neka porade na utrkivanju… Svi se nešto na riječima angažiraju oko svega, a na kraju od toga ništa osim dobrog marketinga…

Related Posts