Alonso: Pravila kao da se primjenjuju nasumično

Na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država sve što je moglo, pošlo je krivo za Fernanda Alonsa i Alpine…

Sve je krenulo promjenom pogonske jedinice. Španjolac je zbog toga morao startati iz posljednjeg startnog reda. U jednom periodu utrke dogurao je do 11. mjesta i gledao prema prvenstvenim bodovima, ali u 49. krugu morao je parkirati bolid u garažu i odustati.

Druga je to utrka u nizu koju Fernando Alonso završava bez osvojenog boda, a tek treća na kojoj ostaje praznih ruku od posljednjih 12 nastupa.

“Slomili smo stražnje krilo, u jednom sam se trenutku umalo razbio u predzadnjem zavoju. Srećom, to se nije dogodilo tamo ili negdje u prvom sektoru. Pogledao sam u retrovizore i stražnje je krilo bilo savijeno unatrag. Možda je to zbog neravnina na stazi ili čega god, ali bilo je vrlo zahtjevno za bolid danas. Moramo napraviti analizu jer sada nismo sigurni zašto se dogodilo”, komentirao je nakon utrke Fernando.

Tijekom utrke imao je još nekoliko izvora frustracija. Prvi je bio Kimi Raikkonen, koji ga je prošao na stazi u 16 krugu. Borba se vodila u prvom zavoju, a Fernando je s unutarnje strane Kimija tjerao do samog ruba, čak i malo preko… Došlo je do dodira, a Finac je na kraju morao i malo izvan staze da bi obavio pretjecanje. Alonso i njegova momčad žalili su se direkciji utrke da je pretjecanje obavljeno izlaskom van granica staze, ali nisu postigli željeni efekt, kaznu za Raikkonena koja bi Alonsu vratila poziciju.

Da stvar bude gora za francusku ekipu, Fernando je malo kasnije prošao drugu Alfu, ali otišao van staze pa dobio uputu da mora vratiti poziciju ili ga čeka vremenska kazna. Alonso i Alpine vjeruju da su oštećeni, a španjolski je vozač našao i primjere kojima objašnjava zašto.

“Pravila kao da se primjenjuju pomalo nasumično”, izjavio je Alonso. “Tako je kako je. Nažalost, znate, zbog navijača ovdje u Americi i svega, vidjeli su danas show kakav nisu zaslužili. Bilo je nekih incidenata koje treba pregledati. Dva su kažnjena, a jedan nije.”

“Sličan je incident bio u prvom krugu s Landom. Kočio je na unutarnjoj strani i prošao Sainza. Sainz je otišao van staze i vratio poziciju, koju je potom morao vratiti. Kad sam prošao Giovinazzija po drugi put, i ja sam kočio na unutarnjoj strani pred zavoj broj 12. Natjerao sam ga van staze, vratio je poziciju vožnjom van staze i morao me propustiti.”

“Dakle, na neki način, ako ste svojim kočenjem na unutarnjoj strani natjerali drugog vozača na izlazak van staze, ustrajali u svom pretjecanju, on je morao odlučiti hoće li pustiti ili držati gas pa otići van staze. To je napravio Sainz, to je napravio Giovinazzi, a to sam napravio i ja. I mi smo morali vratiti pozicije, ali Kimi nije i zbog toga osjećam da pravila nisu dosljedno primijenjena. Na svim tim stvarima sam izgubio deset sekundi i prilika za bodove je otišla. Nisam ljut zbog toga zato što smo ionako odustali pa nije promijenilo ishod naše utrke.”

Komentar cijelog slučaja dao je i Michael Masi, direktor utrke, koji je najavio da će razgovarati s vozačima o ovakvim situacijama uoči VN Meksika.

“Mogu razumjeti Fernandove frustracije. Odluka u slučaju njega i Kimija zasigurno je bila granična. Imat ćemo razgovor o tome na sljedećem sastanku s vozačima jer mislim da postoje dva dijela ove priče, recimo to tako. Imamo pretjecanje gdje se gleda je li vozač prisiljen otići van staze, a imamo i element koji dolazi nakon pretjecanja. Razgovarat će se o tome na idućem sastanku.”

Zanimljiva je bila komunikacija između Masija i Alpineove momčadi još tijekom utrke, koju možete čuti ovdje…

22 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Diabl008

Alonso je zadržao svoju trkaću putanju, a i ništa različito nije išao u tom zavoju kao i svi drugi vozači, ili kao u prošlim krugovima. Kimi je prekasno kočio i htio preć na mišiče kako je na kraju i bilo. Kimi je trebao vratiti poziciju.

given2drive

alonso daj oladi jezik i uzivaj u voznji…malo si izgurao kimija i svejedno te presao ali ste se preforsali i ostali bez bodova ti u kuci a kimi bez bodova….

Lewis8F

Ja mislio Alonso zna kad proziva neujednačeno suđenje. Ups, da samo kad je s druge strane Hamilton.

Pratiteljcro

malo si izgurao kimija”
Nisu mi jasni ti suci ali koliko ja vidim to izguravanje je sada dozvoljeno i ocito vise nevrijedi pravilo da moras ostaviti mjesta. Sjecas se austrie i maxovog izguravanja nad lecom?
Suci kao suci u formuli uvijek mijenjaju pravila…nazalost

johhan peacedohan

Izgurao ga je brutalno sa staze, kao narodnjaci rokere sa televizije. Ne znam šta mu je bilo ovu utrku, baš nije ličio na ovog novog sebe već na onog starog kad se borio za šampionat i nije birao sredstva.

robif

Ko narodnjaci roke (nažalost) top izjava👍👍👍👍👍

given2drive

procitam izjavu i prvo smijeh pa suze koliko je istinito….i u trenu mi u glavi pocne od balasevica “narodnjaci”😂😂

F1 fan

Ne kuzim sta je sporno tu. Onaj pacijent što se javljao da je ok ići van staze za kimija kao, pa kimi je bio izguran sa staze, i prošao je. Alonso je debelo prekasno kočio i otišao van staze svojom greškom i prošao dakle on je trebao vratiti poziciju a kimi ne jer je kimi izguran čisto i očigledno. Amen

Lewis8F

All The Time You Have To Leave A Space.

Pratiteljcro

Slucaj alo kimi je slican kao ves vs ham u imoli u prvom zavoju. Ako si ispred bolida koji napada imas ga pravo izgurati sa staze tj zagorcat zivot protivniku! To je cisto postavljanje protivnika gdje mu “kazes” ili ces odustati i proci dobro ili ces probati me pratiti pa zavrsiti van staze. Tako se i ham drzao do kraja pa je presao preko pasica jer je ponestalo ceste. Tako je i alo suzavo prostor sve vise i vise dok kimi nije bio PRISILJEN da pretjecanje izvede VAN STAZE sto se i dogodilo. A obilazenje van staze nije dozvoljeno i… Read more »

Pratiteljcro

Masi **ka na kimija i njegove obozavatelje kojih ima mnogo pa mu je progledo kroz prste.

Lewis8F

Udarao je po Hamiltonu i fanovima se svidjelo. Zanio se Alonso, na trenutak je pomislio da ga vole. Ispostavilo se da samo hejtaju Hama. Hahaha

Yukihonda

vidi ovaj trojac…

Lewis8F

E, čekao sam da treći put kažeš. Interesantno je vidjeti kako gubiš volju svakim sljedećim postom, hahaha.

Yukihonda

vidi ovaj trojac.. što su se digli…

Yukihonda

vidi ovaj trojac.. što su se digli…kao braća daltoni…

robif

Pitaj Flavia za pravila….on bi mogao znat,a ti ga podsjeti..🤮🤮🤮🤮🤮

robif

Španjolski rom i talijanski rom

west 044

Kad ne ide onda u plač a šta drugo?!!!

Lewis8F

Osim Britanaca izgleda da su i Finci problem.

Junior

Nema Alonso problem s Kimijem.

Lewis8F

Nije imao ni s Hamiltonom nego sa favoriziranjem Britanaca. Sad ima problema ne s Kimijem nego sa favoriziranjem Finaca.

Related Posts