10. INA Rally Kumrovec: Neubaueru i Ettelu jubilarac

Od 65 posada ciljnu rampu prošlo 53, Šebalj-Pogačić najuspješniji hrvatski sudionici, ali „generalka“ PH pripala posadi Viliam Prodan-Zoran Raštegorac.

KUMROVEC – Pobjedom favorita, austrijske posade Hermann Neubauer – Bernhard Ettel, za volanom Ford Fieste Rally2, završen je jubilarni „10. INA Rally Kumrovec 2021.“ na kojem je sudjelovalo 65 posada iz sedam zemalja. Austrijanci su već u startu, na prva dva identična „prolog“ brzinca u Tuheljskim Toplicama naznačili namjeru da stečenih desetak sekundi prednosti neće ispuštati, već nastojati povećavati pred konkurentima, sve do pobjede. U drugi su dan, kao drugolasirani, ušli Mađari Antal Kovacs i Gergely Istovics (Ford Fiesta R5), a tek pola sekunde više skupili su tijekom prva četiri kilometra brzinaca Austrijanci Peter Eibisberger i Claudia Maier u Ford Fiesti Rally2. Prvi jutarnji brzinac drugog dana, na dionici „Zagorska Sela“ pripao je Mađaru, dok je sve preostale ponovo dobio kasniji pobjednik.

Nakon dvodnevnog itinerera duljine 161,48 km, od čega je 76,09 km otpadalo na osam brzinskih ispita, poredak prve tri posade za konačni podij bio je identičan onom prve večeri. Austrijanci, kojima je poslije 2019.godine ovo druga pobjeda na Kumrovcu, ukupno su utrošili 49:30,9 minuta, čak 1:28,2 minute manje od Mađara, dok su treći bili sporiji dodatnu minutu.

Najuspješnijom hrvatskom posadom, među 48 koliko ih je nastupilo, bili su najtrofejniji domaći relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj i suvozač mu Ivan Pogačić (AKK Sveta Nedelja), koji su se nakon nekoliko sezona vratili u Mitsubishi Lancer, ovog puta Evo X, ali u klasi 5 PH, koja ne utječe na „generalku“ hrvatskog poretka. Zauzeli su peto mjesto ukupno, ubilježivši i dva treća vremena na brzincima. Slave tako pobjedu najbrojnije klase ispred posljednih sezona najčešćeg pobjednika, klupskog kolege, veterana i nekadašnjeg hrvatskog šampiona Nenada Lunčarića, koji je za volanom Subaru Impreze STI, nastupio s Tajanom Vojvodić-Pinky.

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac odnijeli su pobjedu u konkurenciji Prvenstva Hrvatske

Treću pobjedu sezone u Prvenstvu Hrvatske, kako onu ukupnog poretka, tako i klase 2, zadržavši tako lidersku poziciju, ostvarili su Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) plasiravši se Ford Fiestom Rally4 na šesto mjesto ukupno, dok je samo poziciju slabiji bio povratnik na staze, nakon odležane teške korone, Dubrovčanin Niko Pulić (AK Dubrovnik Racing) vozeći Ford Fiestu Rally4 prvi puta s jednom damom Aleksandrom Kovačić (AK Delta Sport). Za Prodanom je zaostao tek 39 sekundi. Treća u HR generalci, ali i klasi 2 bila je mađarska posada s hrvatskim licencama Janos Szilagyi-Alexandra Katlin Varadi (AK Delta Sport) u Peugeotu 208 Rally4.

U prvom nastupu Mitsubishi Lancerom Evo IX, iako jedini u klasi 1 hrvatskog prvenstva, Dario Šamec i Florijan Šalec (AK Zagorje) upisali su pobjedu, dok je ona klase 3 pripala posadi  Autokluba Rijeka Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio RS), kojima je put pobjede bio otvoreniji nakon „krša“ kojeg je svom Renault Clio, već na Shakedownu, učinio Eris Marotti (AK Opatija Motorsport), do ovog rallya vodeći s tri boda prednosti. Za drugu pobjedu opatijskog kluba pobrinuo se višestruki državni prvak klase 4 Marsel Katić i suvozač mu Sanjin Rubinić u VW Polo.

Do cilja u centru Kumrovca, najpoznatijeg sela svijeta, kako mu tepaju, stigle su 53 posade. Za organizaciju prvog kasnoljetnog Kumrovca, k tome jubilarnog, u posebnim okolnostima primjene epidemioloških mjera, vrijednim sportskim entuzijastima zagrebačkog Autokluba Delta Sport pripadaju same čestitke, kao i vjernim im suradnicima i pokroviteljima općine Kumrovec, Zagorska Sela i Tuhelj, domaćina prvog programskog dana Terme Tuhelj, te Krapinsko-zagorsku županiju, kao i generalnog pokrovitelja INA Industrija nafte d.d.

Slijedeći nastup hrvatskih, ali i brojnih inozemnih posada, je kroz mjesec dana u Istri, na tradicionalnom 22. Rallyu Poreč 2021.

Rezultati – ukupno:
1. Neubauer-Ettel (Austrija, Ford Fiesta Rally2) 49:30,0 minuta
2. Kovacs-Istovics (Mađarska ,Ford Fiesta R5)  +1:28,2 minuta
3. Eibisberger-Maier (Austrija, Ford Fiesta Rally2) +2:38,4
4. Wagner-Ostlender (Austrija/Njemačka, Opel Corsa Rally4) +2:40,3
5. Šebalj-Pogačić (AKK Sveta Nedelja, Mitsubishi Lancer Evo X) +2:41,2
6. Prodan-Raštegorac (AK Opatija Motorsport, Ford Fiesta Rally4) +3:44,0
7. Pulić-Kovačić (AK Dubrovnik Racing/AK Delta Sport Zagreb, Ford Fiesta Rally4) +4:23,0
8. Szilagyi-Katlin Varadi (AK Delta Sport, Peugeot 208 Rally4) +4:45,0)
9. Šamec-Šalec (AK Zagorje, Mitsubishi Lancer Evo IX) +5:44,2
10. Kukučka-Vajacka (Slovačka, Mitsubishi Lancer Evo VI) +5:50,7
11. Lončarić-Vojvodić (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza STI) +5:51,8

13. T. Hrvatin-Simčić (AK Rijeka, Renault Clio R5) +6:32,6

23. Katić-Rubinić (AK Opatija Motorsport, VW Polo) +9:41,7

Autor teksta: Miroslav Krpan
Fotogrfija: Uroš Modlic

Related Posts