Domenicali: Nije bilo pritisaka s komercijalne strane

Vodeći operativac Formule 1 tvrdi da iza odluke o odrađivanju VN Belgije sa samo dva kruga iza sigurnosnog automobila ne stoje komercijalni razlozi. U isto vrijeme, vodstvo natjecanja planira razgovore s timovima i FIA-om oko promjene pravila za situacije viđene na stazi Spa.

Vodstvo Formule 1 susrelo se s brojnim kritikama zbog kreiranja farse na Velikoj nagradi Belgije. Loši vremenski uvjeti onemogućili su start u predviđenom vremenu. Odgoda je trajala satima, čekalo se i čekalo, a onda je “utrka” formalno odrađena sa samo dva kruga vožnje iza sigurnosnog automobila.

Podijeljeni su polovični bodovi, a rijetki su bili zadovoljni takvim ishodom. Navijači na stazi satima su se smrzavali na kiši, oni pred malim ekranima satima čekali na nekakvu akciju, a frustrirani su većinom bili i vozači. Primjerice, Lewis Hamilton je postupke vodstva utrke nazvao “govorom novca”, ističući da je to bio jedini razlog zašto se utrka formalno trebala završiti, ovako ili onako.

Stefano Domenicali, CEO Formule 1, kaže: Kad čujem da su iza toga stajali nekakvi komercijalni dogovori, moram reći da je to totalna neistina. Kad govorimo o utrkivanju, postoji odgovornost i jasno definirani proces, a te stvari nikako nisu povezane.”

“Za ljude je, naravno, šteta jer svi su željeli vidjeti pravu utrku, međutim smatram da je direkcija utrke donijela apsolutno ispravne odluke. Postojala je želja i namjera da se utrka odradi. Čim se pojavila informacija da postoji okvir mogućeg poboljšanja vremena, pokušalo se odraditi utrku.”

“Kad su krenuli, komentari su bili prilično jasni, a i nova vremenska prognoza sugerirala je da utrkivanje nije moguće. Usprkos razočaranju svih, mislim da su sa strane upravljanja situacijom napravili ispravnu stvar.”

Ipak, vodstvo Formule 1 sprema razgovore o promjeni pravila kako se slična situacija ne bi ponovila, prenosi Motorsport.com. Svima je jasno da je belgijski Grand Prix završio pravim fijaskom pa će se potražiti neko drugo rješenje. Moguće je da se bodovi više neće dodjeljivati u slučaju kad nije bilo krugova utrkivanja ili će Formula 1 razraditi neki sustav prema kojem bi se utrka održala drugog dana.

Naravno, svaka promjena pravila zahtjeva slaganje F1, FIA-e i timova, ali vjerojatno se na ovako nešto nitko ne bi bunio. Na primjer, McLarenov CEO Zak Brown izjavio je da jednostavno nije ispravno proglasiti utrkom vožnju dva kruga iza sigurnosnog automobila.

“Pravila nalažu da se nakon vožnje nekoliko krugova to može nazvati utrkom. Mislim da takva pravila treba revidirati. Ne mislim da itko može tvrditi da su vremenski uvjeti bili sigurni za utrkivanje, ali moramo naći bolje rješenje za naš sport kad se takve situacije dogode. Ishod nikako ne bi trebala biti vožnja tri kruga iza sigurnosnog automobila.”

“Trebamo nešto naučiti i razmisliti što napraviti drukčije kad se opet nađemo u takvoj situaciji. Je li to utrka idući dan ili u nekom drugom terminu, u svakom slučaju radit ćemo na tome da se ovo ne ponovi”, poručio je Amerikanac.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
papaya

I dalje mi nije jasno zasto nije odradeno u ponediljak ili utorak

robif

Zna Lewis gdje se pare vrte…a ono šta je rekao je 100% u pravu

given2drive

https://www.planetf1.com/news/kimi-raikkonen-retire-valtteri-bottas-george-russell/

russell ide u merc a bottas u alfu…kimi ide u penziju

F1 fan

Navodno rb traži bod za najbrži krug, vidjet ćemo kaj će od toga biti
Po meni se treba dodijeliti, jer ako si već napravio farsu sa dodjelom bodova i proglasio da je “utrka” od 2 kruga službeno onda daj i taj bod za najbrži krug nek bude farsa do kraja

given2drive

sluzbeno mazepin ima najbrzi krug…

F1 fan

Nema Jer nije u prvih 10 me znaci mu ništa

F1 fan

Ne znači*

given2drive

znaci da nitko nece dobiti taj bod….da je mazepin u prvih 10 osvojio bi x+1 ovako nista nikome….ni meni nije bas jasno zasto daju bodove za najbrzi krug samo ako si u prvih 10 ali takvo je pravilo…blesavo ali takvo je kakvo je😉😉

given2drive

po meni ako vec dajes bod za najbrzi krug ondaj daj na kojem god mjestu bio a ne da samo osvajaci bodova mogu dodati bod….

F1 fan

Istina

F1 fan

Da ali šta ga ne dobije onda sljedeći najbrži koji je u top 10?

given2drive

ne….najbrzi krug ostaje onome koji ga napravi…mazepin u ovom slucaju….ako je u bodovima osvaja +1 ako ne nikome nista😉

F1 fan

Aha tako
Hvala

F1 44

Koja glupost.kako moze biti najbrzi krug pod SC!?

given2drive
Lewis8

“Pravila nalažu da se nakon vožnje nekoliko krugova to može nazvati utrkom.”

Istina. Samo, pravila ne nalažu da se moraju započeti ta dva kruga u ovakvim situacijama.

Mogli su ne odraditi ta 2 kruga iza SC. Utrka ne bi bila održana i sigurnost bi bila zajamčena. Bodovi se ne bi dijelili. Kraj priče. Nego ovdje dolazimo do financijskog dijela kod otkazivanja utrke na ovakav način. Tu je priča s novcem.

brasko

Ruku na srce organizatori sada niti ne moraju vratiti lovu od ulaznica jerbo je utrka ipak službeno održana.

Related Posts