Capito: Prvi bodovi u dvije godine ravni su pobjedi

Dvije godine je Williams morao čekati na plasman među osvajače bodova. Od Velike nagrade Njemačke 2019. pa do Velike nagrade Mađarske 2021.

Te kaotične utrke na Hockenheimu sigurno se dobro sjećate – kiše, brojnih nesreća i odustajanja, katastrofe Mercedesa pri proslavi 125. obljetnice bavljenja automobilizmom, a još se morala dogoditi i diskvalifikacija Alfinih bolida da bi Robert Kubica bio promoviran na deseto mjesto i osvojio jedan bod za momčad iz Grovea.

Što li se sve od tada dogodilo – najvažnije za tu momčad, više u vodstvu nema članova slavne obitelji Williams, već su došli novi ljudi, novi investitori i mora se reći da je nekakav napredak ipak vidljiv. Već je nekoliko puta ove sezone George Russell bio jako blizu bodova, ulazio je subotom u Q3, a sve se napokon poklopilo na Hungaroringu.

Istina, opet se trebala dogoditi jedna kaotična utrka da bi Williams bio među deset najboljih, ali ovoga puta bio je s oba bolida, na sedmom i osmom mjestu nakon diskvalifikacije Sebastiana Vettela.

“Za nas je to ravno pobjedi”, ističe šef momčadi Jost Capito. Mnogo znači za našu momčad da smo došli do prvih bodova, posebno nakon što smo ostali na nuli prošle godine, a ove nekoliko puta došli jako blizu bodova. Uzeli smo šest bodova, što sada izgleda da će ipak biti deset, a to je fantastičan rezultat na koji smo čekali.”

Vettelova diskvalifikacija pretvorila je šest bodova u deset

Williams napokon više nije posljednji u poretku. Skočio je ovim rezultatom na osmo mjesto, ispred Alfe i Haasa. Capito naglašava važnost određenih promjena unutar momčadi.

“Radimo stvari malo drukčije nego prije. Promijenili smo komunikaciju i promijenili smo sastanke. Bolje smo usklađeni. Nema iznenađenja, imamo vrlo brze modele komunikacije kad treba donijeti odluke. Sve je mnogo bolje posloženo i to nam pomaže u situacijama kakvih je bilo u Mađarskoj.”

“Bilo je pitanje izbora guma prije utrke, zatim crvena zastava, situacija s Georgeom u pit laneu, a onda smo još uvidjeli da bismo mogli imati problema s gorivom.”

“Mnogo je brzih odluka trebalo donijeti, a da je jedna od njih bila kriva, ne bismo bili u bodovima. Osim sreće pri izbjegavanju svih onih nesreća u prvom krugu, trebali smo pogoditi sa svim odlukama kako bismo došli do borova. Bilo bi pogrešno reći da je sve samo stvar sreće. Čak i ako se nađete tu na kraju prvog kruga, trebate ih odraditi još 70”, izjavio je Capito.

Smatra da se mentalitet momčadi značajno promijenio i vjeruje da Williams može češće biti u igri za bodove, ako opet uspije sve u utrci odraditi baš kako treba.

“Olakšanje je osvojiti bodove nakon tako dugog čekanja. Prije nekoliko mjeseci, da smo osvojili 11. mjesto, svi bi bili uzbuđeni. Sad smo time razočarani. Vide se promjene u momčadi.”

“Ljudi više nisu sretni pozicijama izvan bodova. Nećemo ih uvijek osvojiti, ali ćemo ih željeti. Ovo u Mađarskoj je potvrda da možemo. Broj bodova nije bitan, sve se svodi na izvedbu, a utrku u Mađarskoj smo izveli dobro”, zaključio je Nijemac.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Čovjek misli pozitivno,tko zna šta donosi 2022.đožda Hornera strpaju u buksu ili Maxa ..

DMX

Vjerojatno prvi i zadnji

Related Posts