Analiza po momčadima – 1. dio: Williams, Alfa Romeo, Haas

U poluvremenu koje donosi ljetna stanka, analizirali smo učinke momčadi u dosadašnjem dijelu ove zanimljive sezone.

Krećemo s kraja poretka koji je upravo doživio maleni preokret na nedavnoj utrci za VN Mađarske, a pale su čak i suze radosnice.

WILLIAMS

Mjesto u poretku: 8.

Broj osvojenih bodova: 10

Najbolji pojedinačni rezultat momčadi: Latifi 6., VN Mađarske

Najbolja VN momčadi u ovoj sezoni: VN Mađarske – osvojeno 10 bodova

Početak ove sezone i testiranja, momčad Williams (nije više naravno momčad nekog Williamsa), označila je značajnim promjenama upravo u vodstvu i hijerarhiji. Glavno ime nakon Simona Robertsa svakako je postao Jost Capito. Bivši folkcvagenovac doveo je znanje i iskustvo postignuto višestrukim osvajanjem momčadskih prvenstava, te je doveo i neke ljude sa sobom. Ono najbitnije, njegovim radom impresionirana je i glavna karika momčadi – George Russell. Napredak se polako kotrljao prema toliko željenim bodovima. Prvo su obojica vozača ušla u drugi kvalifikacijski krug na VN Emilije Romagne, a George Russell se u Austriji do zadnjeg kruga borio za 10. mjesto koje nosi toliko nužan jedan bod. Napokon, stigla je VN Mađarske s velikom žetvom bodova za momčad iz Grovea.

Na VN Monaka momčad je proslavila svoj 750. nastup na Velikim nagradama, a nakon toga krenule su nove muke po momčadi jer je odlazak Russella sve glasnija tema. Capito je nakon toga priznao da je momčad pomalo “umišljena” s obzirom na to koliko ponuda su dobili za Georgeovu zamjenu. Priznao je i da budući vozač nema što raditi u Williamsu ako očekuje da će mu momčad već sljedeće godine pružati bolid za borbu u vrhu poretka. U nastavku sezone zasigurno računaju na još koje osvajanje bodova. Ne mora to više ni biti neka luda utrka, Russell je uvijek tu oko 10. mjesta, a kvaliteta mu je iznad vozača s kojima se bori. Iz momčadi su jasno dali do znanja da neće biti ničija “B momčad”.

VOZAČI:

George Russell/Nicholas Latifi

Mjesto u poretku vozača: 16./15.

Osvojeni bodovi: 4/6

Omjer u kvalifikacijama: 11:0

Omjer u utrkama: 8:3

Nestrpljivo čekamo odluku o budućnosti Georgea Russella. Malo su mu se stvari zakomplicirale nakon sudara s Mercedesom Valtterija Bottasa, te je Toto Wolff počeo i sa šalama oko Russellove budućnosti pošto krivica za sudar u Imoli nije baš bila jasna, a tu je bio i ogroman trošak popravka bolida. Svi navijači žele samo jedno – Russella pokraj Lewisa Hamiltona u Mercedesu. Najavljeno je da će odluka biti donesena tijekom ove ljetne pauze.

Nicholas Latifi je savršeno iskoristio priliku na VN Mađarske i sada je čak u poretku i ispred Russella, a postoji mogućnost da bi tako moglo i ostati do kraja sezone. No, ne treba propitkivati tko je ovdje bolji. Latifiju će vozačko mjesto postati upitno financijskim jačanjem Williamsa, ali odlaskom Russella, mirnoća koju donosi Kanađanin koji ne ovisi o nečijim hirovima (primjerice baš Russell o Wolffovim) još uvijek je prijeko potrebna momčadi u rastu.

ALFA ROMEO

Mjesto u poretku: 9.

Broj osvojenih bodova: 3

Najbolji pojedinačni rezultat momčadi: Giovinazzi 10., VN Monaka; Räikkönen 10., VN Azerbajdžana; Räikkönen 10., VN Mađarske

Najbolja VN momčadi u ovoj sezoni: VN Monaka, VN Azerbajdžana, VN Mađarske – osvojen po 1 bod

Williams je Alfi trenutno preuzeo titulu kao najbolje momčadi s dna poretka, a s tom titulom je Alfa ušla u ovu sezonu. Šef momčadi Frederic Vasseur je pozdravio nove mjere štednje u Formuli 1, te rekao kako bi bez toga momčad teško preživjela.

Očito zahvaljujući tome, prije mjesec dana smo dobili odličnu vijest kako momčad ostaje u sportu do minimalno 2025. godine. Dakle, momčad može početi s odabirom vozačke postave za sljedeću sezonu za koju Vasseur najavljuje da bi Alfa mogla biti jedno od iznenađenja.

VOZAČI:

Kimi Räikkönen/Antonio Giovinazzi

Mjesto u poretku vozača: 17./18.

Osvojeni bodovi: 2/1

Omjer u kvalifikacijama: 4:7

Omjer u utrkama: 6:5

Antonio Giovinazzi je početkom godine označen kao budući vođa ove momčadi. Talijan solidno odrađuje posao, te ono najbitnije, uči od veterana iz Finske. Kimi je više puta preko tim radija izjavio momčadi kako se uvijek nešto zeznu kada je prilika za neki bolji plasman, a to je trebalo biti upravo na posljednjoj utrci u Mađarskoj.

Nekoliko dana nakon objave da momčad ostaje u Formuli 1, saznali samo i da će Alfa Romeo imati slobodna oba vozačka mjesta za 2022. godinu. Puno se tu imena izredalo, a najzvučnije je ono Valtterija Bottasa. Osobno, htio bi da Antonio ostane, a Kimi ustupi mjesto nekom mlađem vozaču.

HAAS

Mjesto u poretku: 10.

Broj osvojenih bodova: 0

Najbolji pojedinačni rezultat momčadi: Schumacher 12., VN Mađarske

Najbolja VN momčadi u ovoj sezoni: VN Mađarske

Momčad Haasa “naoružala” se novim (bogatim i zvučnim) imenima za ovu sezonu. Nema tu nikakve nelogičnosti, oba vozača su ovdje da steknu iskustvo za toliko iščekivanu 2022. godinu. Još prije sezone je Guenther Steiner dao do znanja da se ovogodišnji VF-21 bolid neće uopće razvijati, te kako je to rizik s kojim su odlučili odraditi ovu sezonu, a sve kako bi bili što spremniji za 2022. godinu.

Tako su u Imoli bile posljednje nadogradnje za VF-21. Pribojavali su se u Williamsu težih borbi s Haasom radi Ferrarijevog motora, ali do toga nije došlo, američka momčad trenutno je i bit će prikovana na dno poretka ove godine. Prema svemu sudeći, bolid je i jedan od “najgorih” za vožnju na trenutnom gridu.

VOZAČI:

MICK SCHUMACHER/NIKITA MAZEPIN

Mjesto u poretku vozača: 19./20.

Osvojeni bodovi: 0/0

Omjer u kvalifikacijama: 9:2

Omjer u utrkama: 9:2

Mladi Schumacher odrađuje sezonu upravo onako kako se i od njega očekuje. Radi u tišini, bez privlačenja pažnje te je redovito bolji od momčadskog kolege što je odličan pokazatelj. Do kraja sezone mogao bi uloviti barem jedan bod.

Mazepin se okitio titulom “bad boya”, pa navodno i “playboya” još prije početka sezone. Cijelom lošem imidžu pridonio je i katastrofalan nastup na prvoj utrci sezone, ali kako je sezona tekla, zaboravile su se stvari koje u biti uopće ni nemaju veze s vožnjom. Teško će Nikita do bodova ove sezone, momčadski kolega ga je već nepovratno “porazio” ove sezone.

Related Posts