Stroll o sprintu: Slobodan odabir guma dovest će do još dosadnijih utrka

Prošlog trkaćeg vikenda na stazi u Engleskoj, Formula 1 predstavila je novi format koji u sebi sadrži kvalifikacijski sprint. Kvalifikacijski sprint podrazumijevao je drastično mijenjanje satnice vikenda, a reakcije na to su razne. Mnogima se svidjela trodnevna akcija na Silverstoneu koja je donijela uzbuđenja već u petak. S druge strane, vozači su se požalili na činjenicu da im se zbog sprinta otkazao treći slobodni trening. Lance Stroll negativno je okarakterizirao mogućnost odabira guma.

U želji za što više uzbuđenja F1 se odlučuje s eksperimentiranjem putem kvalifikacijskog sprinta. Kvalifikacije u petak određuju grid za sprint utrku subotom uoči koje vozači mogu birati na kojim će gumama krenuti. Prema najavama sprint je trebao donijeti brzih 17 krugova utrkivanja, a jedino što je bilo zanimljivo na stazi bili su manevri Fernanda Alonsa.

Lance Stroll, vozač Aston Martina, profitirao je svega jednu poziciju u kvalifikacijskom sprintu i to zahvaljujući grešci Sergija Pereza. Prema Strollu, problem takvog trkaćeg vikenda je sloboda pri odabiru guma jer će to, kako kaže, dovesti do još dosadnijih utrka.

“Mislim da je to nešto što moraju preispitati, jer bi moglo dovesti do nekih dosadnih utrka, strategije mogu biti prilično jednolične ako svi mogu birati nove gume.“

“I dalje mislim da je pole position zaslužio onaj vozač koji odvozi najbrži krug, a ne pobjednik kvalifikacijskog sprinta. Postoje neke stvari koje bi F1 trebala preispitati, ali unatoč tome super je voziti dvije utrke“, rekao je Stroll.

Mogućnost slobodnog odabira guma, kako na sprintu tako i na glavnoj utrci, dočekana je kao velika prednost za vozače jer se prilikom toga nitko neće štedjeti, barem na sprintu. Umjesto toga Lance Stroll ponudio je rješenje kojim bi kvalifikacijski sprint, a potom i nedjeljna utrka postala puno zanimljivija,

“Možda bi za mogli uvesti obavezni start na softu  ili start na gumama na kojima su vozači završili kvalifikacije. To će malo izmiješati strategije jer vidim da su utrke prilično dosadne ako je ista strategija među svim bolidima.“

Zakazivanje vikenda bilo je kritizirano zbog odluke kojom se drugi trening održava između kvalifikacija i sprint utrke. To se mnogima čini besmisleno s obzirom na to da su automobili bili u parc ferme uvjetima.

Stroll se osvrnuo i na činjenicu da se prilikom zakazivanja vikenda u kojoj je kvalifikacijski sprint iz rasporeda gubi treći slobodni trening koji je u standardnim okolnostima na rasporedu subotom popodne.

“Mislim da na sljedećih nekoliko utrka sprinta moramo vidjeti kako to funkcionira. Definitivno postoje neke izmjene koje bih napravio u rasporedu. Prošlog vikenda bilo je puno praznog hoda. U petak smo startali vrlo kasno, a odradili smo samo jedan slobodni trening.“, rekao je vozač Aston Martina.

Vikend u Mađarskoj odvijat će se prema standardnom rasporedu, a eksperiment sa sprint utrkom vraća se za VN Italije koja će se održati sredinom rujna.

Related Posts