Schumacher: Vožnja tatinog prvog F1 bolida bila je vrlo posebna

Nakon Velike nagrade Velike Britanije, Mick Schumacher imao je priliku provozati prvi F1 bolid svoga oca – Jordan 191.

Michael Schumacher debitirao je u Formuli 1 na Velikoj nagradi Belgije 1991. godine, vozeći bolid Jordan 191 pokretan Fordovim V8 motorom. Oduševio je tom prilikom osvojivši sedmo mjesto u kvalifikacijama, no u utrci je morao odustati zbog problema s kvačilom već u prvom krugu, a već sljedeću utrku vozio je za Benetton.

Nakon što je prije dva tjedna na Silverstoneu utrku završio na 18. poziciji u bolidu Haasa, Mick Schumacher imao je jedinstvenu priliku provozati bolid s kojim je krenula F1 karijera njegova oca, sedmerostrukog prvaka svijeta.

“Što se vožnje tiče, nažalost nisam imao sjedalo unutra, već samo malo pjene pa sam dosta klizao okolo, posebno kod kočenja. Toliko bih upadao unutra da više nisam vidio stazu, a nakon svakog kočenja morao sam se odgurnuti natrag da bih nešto uopće vidio. Međutim, emocije i osjećaj, znajući da je to bio tatin prvi trkaći bolid, to je bilo vrlo posebno.”

Naravno, ne treba posebno isticati koliko su se bolidi tog vremena razlikovali od današnjih. Mladom Schumacheru najveća je novost bio H-mjenjač.

“Za početak, nikad nisam vozio bolid s H-mjenjačem. Sjedio sam u bolidu i pokušavao shvatiti gdje su brzine i sve ostalo. Ludo je uopće zamisliti da je pozicija sjedenja u bolidu tako visoka, ramena praktički vire izvan kokpita, a prednji je dio tako visok, da ako otkližeš prema dolje, ne možeš vidjeti baš puno.”

“Na današnjim bolidima, s baterijama u hibridnoj eri, mnogo je toga pokriveno. Ne vidite motor, osim ako je baš bolid rastavljen. Na ovom bolidu možete doista vidjeti kako gorivo ide do motora i to je vrlo dobro. Iskonsko utrkivanje i sve možete vidjeti.”

Mick je do sada imao priliku okušati se u vožnji različitih bolida svog oca. Vozio je Benetton B194 s kojim je Michael osvojio svoj prvi naslov, ali i Ferrarijeve bolide F2002 i F2004.

Related Posts