Međunarodna brdska utrka u Crnoj Gori – Szasz i Pereković na postolju

ZAGREB – Pobjedničko postolje međunarodne automobilističke utrke „Kotor 2021.“, što se uz brdsko FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, Šampionat Crne Gore, te Kup Kotora, vozilo i za Prvenstvo Republike Hrvatske, na prve su dvije pozicije „generalke“ zauzela dva hrvatska asa.

Ukupni pobjednik utrke, na stazi Kotor-Trojica, dugoj 4.350 metara, bio je Mađar Laszlo Szasz, dugogodišnji vozač AK Dubrovnik Racing, koji je svojom formulom „Reynard Zytec F3000“, u prvoj od dvije bodovne vožnje odvezao i najbolje vrijeme dana 2:11,221 minut. Tek dvije sekunde sporiji, po vožnji od Szasza, bio je Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) koji je Mitsubishi Lancerom Evo IX odvezao dvije izvrsne vožnje što su ga dovele do drugog mjesta „generalke“, ali i ono važnije, nove, treće ovosezonske pobjede Kategorije I kojom se s novih deset bodova učvrstio na čelnoj poziciji hrvatskog prvenstva.

Uz dva hrvatska vozača na postolju je slavio ponajbolji crnogorski automobilist Nikola Asanović dovezavši se prototipom „Norma M20 F“ do trećeg mjesta. Među desetoricom najboljih, a u konkurenciji 91 vozača iz sedam zemalja, bio je još jedan hrvatski automobilist. Osmo je mjesto ukupnog poretka, a drugo za PH Kategorije I, osvojio Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica), te se tako Seat Leonom 3.2 Turbo probio na drugu poziciju poslije četiri ovogodišnja nastupa, a dijelom zahvaljujući jednom kiksu u drugoj vožnji mladog riječkog asa Matije Jurišića (AK Župa Dubrovačka). Naime, usprkos dobroj prvoj vožnji, u drugoj se svojom Škoda Fabiom S2000 zavrtio na stazi, izgubio dragocjenih 12 sekundi i morao zadovoljiti tek osmim mjestom i tek jednim novim bodom, ali je i dalje u vrhu, na trećoj poziciji Kategorije I. Treće mjesto tako je pripalo, iza Perekovića i Dimitrijevića, Maru Franiću (AK Dubrovnik Racing). U grupi N nova pobjeda Crnogorca Nikole Radnjića koji brani boje AK Dubrovnik racing ispred Erisa Marottija (AK Opatija Motorsport) i trećeg Điva Franića (Dubrovnik Racing).

Grupa A ovog je puta pobjednički pripala Mađaru Laszlu Hernadyju, vozaču dubrovačkog kluba ispred Ivana Batalića (AK Solin) i mladog Jurišića, koji je poslije Kotora, na pola sezone i dalje vodeći u grupi A sa znakovitom bodovnom prednošću nad konkurentima. Ekipno su nadmoćno trijumfirali lideri prvenstva i višestruki državni prvaci AK Dubrovnik Racinga, ispred AK Župa Dubrovačka, stekavši sada još veću bodovnu razliku, čak 47 bodova.

U hrvatskom prvenstvu povijesnih automobila, na kotorskoj stazi, nastupila su tek četiri naša vozača. Pobjednik je bio Adis Abdić ispred Božidara Matijaša (obojica iz AMK Rogoznica), kojeg su ovaj nastup i bodovi doveli na čelo ljestvice s dva boda više od do sada trostrukog pobjednika Igora Vičevića, koji je kao i ostalih desetak stalnih sudionika državnog prvenstva propustio nastup u Crnoj Gori. Bodovi njih dvojice znatno su smanjili u ekipnoj konkurenciji razliku i dalje vodećeg AK Opatija ispred AMK Rogoznica.

Brdaši će sada na zasluženi jednomjesečni odmor uoči novog inozemnog gostovanja 15. kolovoza u Cazinu (Bosna i Hercegovina).

Autor: Miroslav Krpan

Rezultati – ukupno:
1. Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard Zytec F3000) 4:23,869 minuta (zbroj vremena)
2. Pereković (AMK Zanatlija Zagreb, Mitsubishi Lancer Evo IX) +3,915 sekundi
3. Asanović (Crna Gora, Norma M20 F) +8,530
4. Ćorović (Crna Gora, Opel Lotus) +13,342
5. Jakšić (Crna Gora, Mitsubishi Lancer Evo IX) +22,227

8. Dimitrijević (AKK Velika Gorica, Seat Leon 3.2 Turbo) +28,607

13. M. Franić (AK Dubrovnik racing, VW Golf V 2.0) +44,459
14. Hernady (AK Dubrovnik racing, Mitsubishi Lancer Evo VIII) +45,689
15. Alduk (AKK Fly with Kolman Zagreb, VW Golf IV 3.2 Turbo) +47,528

PH ukupno Kategorija I i grupa E1 – 1. Pereković, 2. Dimitrijević, 3. M.Franić;

Grupa N: 1. Radnjić, 2. Marotti, 3. Đ. Franić

Grupa A: 1. Hernady, 2. Batalić, 3. Jurišić.

Ekipno: 1. AK Dubrovnik Racing 73 boda, 2. AK Župa Dubrovačka 60, 3. AMK Zanatlija Zagreb 25

Related Posts