Masi: Vozači se moraju sami dogovoriti oko džentlmenskog sporazuma

Postoji džentlmenski sporazum među vozačima da tijekom kvalifikacija zadrže svoje pozicije u izlaznom krugu, kako bi si olakšali pripremu brzog kruga. Ove sezone se ponavljao slučaj da vozači prestižu jedni druge ili više njih što remeti koncentraciju i pripremu vozača koji je prestignut, ali i onih koji su iza njega. To je najviše na svojoj koži osjetio Sebastian Vettel, nakon što je bio prestignut, omeo je Fernanda Alonsa i zaradio kaznu zbog blokiranja na VN Austrije.

Na spomenutoj utrci je bio najveći problem. Na treningu su vozači usporavali prije posljednjeg zavoja kako bi se odvojili od vozača ispred sebe što je uzrokovalo gužvu u zadnjem zavoju. Nakon treninga, a prije kvalifikacija upleo se direktor utrke, Michael Masi, i poručio vozačima da ne mogu čekati posljednji zavoj da naprave razmak već da to naprave prije.

Neki vozači su tražili od FIA-e da uzme stvar u svoje ruke i kažnjava prestizanja u izlaznom krugu, ali je Masi poručio da je džentlmenski sporazum samo džentlmenski sporazum i da nema formalno mjesto u sportskim propisima pa se ne može kažnjavati. Poručio je vozačima da ako imaju problema, da bi ih sami trebali riješiti.

„Čuo sam za džentlmenski sporazum zato što ponekad vidim o njemu u medijima. I to je džentlmenski sporazum  između gospode, njih 20 koji su na stazi. Stoga, bi možda trebali ponovno sazvati i potvrditi ili revidirati njihov džentlmenski sporazum.“

„Budimo pošteni, svi su oni elitni sportaši. Mislim da je jedan od razloga zašto se to vjerojatno pogoršalo ove godine, je taj što je poredak zgusnut i kompetitivan. I tako dolaze svi ti pritisci“, poručio je Masi.

Jedan od onih koji se slaže s Masijem da bi vozači to međusobno trebali riješiti je Daniel Ricciardo.

„Mislim da na kraju dana, npr. ako je netko bio drzak i iskoristio situaciju oko koje smo se dogovorili, da bi taj vozač ili vozači možda trebali očekivati neko s****e da će im se dogoditi u jednom trenutku. To je odluka i izbor koju su donijeli pa sam sretan što ćemo to riješiti na naš način“, rekao je Ricciardo.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

No problem..Englezi su poznati gentlemani..ali sve kako njima odgovara a na tuđu štetu.

Emil

I ja sam čuo za taj famozni džentlmenski sporazum. Što si veći džentlmen protivnika više bole jaja.

TORPEDO

Odakle je došao,odakle se stvorio ovaj lik,što je on uopće…čemu služi,čime doprinosi????

robif

Iskreno ničemu,

robif

Masi,ti i tvoji jebivjetri neznate gdje vam je glava,a gdje rep …a niti šta želite od F1 i vozača.Sudački kadar nije potrebno ekstra spominjat

Related Posts