Masi komentirao austrijski festival kazni i dao za pravo sucima

Ovogodišnja Velika nagrada Austrije na stazi Red Bull Ring ostat će upisana u povijesne knjige kao jedna od utrka s najviše kazni dodijeljenih vozačima. S pitanjem o toj temi susreo se i direktor utrke Michael Masi, koji ne misli da su suci pretjerali s treniranjem strogoće.

Max Verstappen odnio je uvjerljivu pobjedu na domaćoj stazi njegova Red Bulla, a s obzirom na broj navijača obučenih u narančasto, mogao se osjećati kao u rodnoj Nizozemskoj. Međutim, dane nakon utrke ne obilježavaju rasprave o novom odličnom nastupu Verstappena ili općenito vožnjama vozača, već su opet u prvom planu oni koji ne bi trebali biti – suci.

U nedjelju su kaznili Landa Norrisa nakon dvoboja sa Sergijom Perezom, kasnije i Meksikanca u dva navrata nakon duela s Charlesom Leclercom. Ukupno je čak šest vozača pokupilo neku vrstu kazne, što je naravno imalo veliki utjecaj na konačne rezultate.

Upitan za komentar situacija i kazni dodijeljenih vozačima u borbama Norris protiv Pereza i Perez protiv Leclerca, direktor utrke Michael Masi odgovara:

“Suci su proučili sve tri situacije. U slučaju Sergija i Landa, Sergio je bio pored Landa i zbog toga je Lando trebao ostaviti prostora za širinu bolida do ruba staze. Ista je stvar bila u obrnutoj situaciji za Checa kad je bio s Charlesom na izlasku iz zavoja broj četiri.”

“Što se tiče situacije između Checa i Charlesa na izlasku iz zavoja broj 6, stajalište je bilo – pritom moram naglasiti da ja ne sjedim sa sucima u prostoriji i ne raspravljam, da su vozači u svim tim okolnostima trebali ostaviti prostora u širini bolida jer su dva bolida bila jedan pored drugoga.”

Još jednu temu otvorio je Lando Norris nakon utrke, komentiravši da je prestrogo dodjeljivati vozačima kaznene bodove na vozačku licencu za situacije poput ovih u Austriji, već da bi se kaznene bodove trebalo dobivati samo u slučajevima opasne vožnje.

McLarenov vozač je sada u popriličnoj opasnosti i moglo bi mu se dogoditi da mora propustiti jednu od utrka. Naime, uz kaznu od pet sekundi zbog incidenta s Perezom, dobio je i dva kaznena boda, što znači da ih je skupio deset unatrag godinu dana, a 12 bodova u tom vremenskom periodu znači automatsku zabranu nastupa na jednoj utrci.

Masi se ne slaže da je to strogo: “Taj sustav kaznenih bodova postoji već dugo i ne razlikuje se od primjerice sustava kažnjavanja vozača na javnim prometnicama nekih zemalja, koje također imaju određen maksimalni dopušteni broj bodova pa vozači moraju prilagoditi tome svoj stil vožnje.”

“Tako da ne, ne mislim da je to strogo. Raspravljalo se o tome kasno prošle godine i postignut je konsenzus između svih – timova, FIA-e i svih ostalih strana, da se to neće mijenjati za ovu godinu, a sigurno se neće mijenjati usred sezone. Skala kaznenih bodova je nešto što su svi timovi prihvatili, a dobili su na početku godine informacije kako će suci taj sustav koristiti.”

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LUTHER

ovako, kimi je zaslužio kaznu (iako sam njegov fan), jer je bio neoprezan i sve štima..ovo ostalo je katastrofa… ok, tsunoda za prelazak preko crte za box, dva puta..u redu….al ovo sa perezom, norrisom i leclercom je totalna glupost… borba je borba,

MikiRi

Želiš reći da je u utrkivanju sve dopušteno i da je Perez imao pravo NAMJERNO skrenuti u Leca i 2 puta ga udariti i tako ga izgurati sa staze. Želiš reći da je to dopuštena borba – namjerno udaranje i guranje sa staze??? Nemoj zaboraviti da svaka medalja ima 2 strane. I ako to želiš ozakoniti i dopustiti, onda ti se tako nešto može i vratiti kao bumerang. Naime, ti sa takvim razmišljanjem daješ prednost onome koji je ispred i favoriziraš onoga ko je ispred odobravajući mu da udara i gura van staze sve one koji ga napadnu i ne… Read more »

Lewis8

Mene zanima zašto i Desmo nije dobio kaznu kao i Lando.

Desmosedici

Sada si pretjerao..nema ti ništa od Snjeguljice.

TORPEDO

Ovo što je FIA napravila od utrkivanja je jedna sprdačina i sramota!!!
Postalo je važnije ne pregaziti crtu nego dobiti utrku??
Uništili ste duh borbe i konkurencije,ograničili ste razvoj za jedne dok jednom timu idete na ruku već 8 godina,može vas biti sram!!!
Umjesto da utrkivanje bude spektakl za sve vi ste sve to sveli na propise…
Zašto nije ostala mogućnost odabira guma po vlastitom nahođenju,točenje goriva u boxu,mogućnost nadmudrivanja strategijama…a ne da suci postaju glavne figure u utrkivanju umjesto timova i vozača.
Sramota!!!!

robif

Sve su sjebali….potpuno te podržavam

Mike-ferrari

Nisu odradili su posteno za sta su ih platili

Deyo

Butterfly effect, Torpedo. Sve što je Eclesstone muljao, sa pokojnim Mosleyem, odrazilo se i na poslednjih 8 godina F1. Ipak, priznanje što je htio sprijeciti Mercedes i Tota i ovome što su uradili, ali odgovoran je za mnogo toga, pa po efektu inercije, i za ovo na šta se ti zalis. Ovo je na prvom mjestu sport, a pare dodju sa time, a ne uplesti prljav biznis i politiku i staviti na prvo mjesto. Pogotovu je monstruozno, jer ovi dečki rizikuju svoje glave svaki put kada sednu u aute.

Related Posts