Hamilton o sprint kvalifikacijama: Vjerojatno će se voziti u vlakiću

Sljedećeg vikenda na Velikoj nagradi Velike Britanije prvi ćemo put vidjeti sprint kvalifikacije, no Lewis Hamilton kaže da nema prevelika očekivanja od te kratke utrke i da ćemo vjerojatno gledati vožnju “u vlakiću”.

Trkaći vikend na stazi Silverstone donosi nam prvi test novog formata natjecanja u Formuli 1. U petak, 16. srpnja vozit će se jedan slobodni trening i klasične kvalifikacije, a sljedećeg dana na rasporedu je drugi slobodni trening i sprint kvalifikacije – kratka utrka na 100 kilometara, kojom će se odlučivati startni poredak za glavnu utrku u nedjelju.

Takav koncept trebao bi se primijeniti na još dvije Grand Prix utrke ove godine, a onda će vodstvo natjecanja odlučivati ima li smisla takav format vikenda zadržavati i primjenjivati u budućnosti.

Uoči svoje domaće Velike nagrade, Lewis Hamilton ponudio je mišljenje o sprint kvalifikacijama te kaže kako ne očekuje prevelika uzbuđenja.

“Vjerojatno će se voziti u vlakiću. Nadajmo se da će biti nekih pretjecanja, ali najvjerojatnije neće biti pretjerano uzbudljivo. Trebamo pričekati pa vidjeti. Nema baš smisla suditi o tome prije nego uopće započnemo, ali sada zapravo i nemam neko mišljenje o tome”, poručio je sedmerostruki prvak svijeta.

Ta kvalifikacijska utrka na Silverstoneu će trajati 17 krugova, a pobjednik će dobiti nagradu za pole position. Kvalifikacije koje će se voziti u petak služit će za određivanje startnih pozicija u subotnjoj sprint utrci, no najbrži u tim kvalifikacijama neće biti proglašen osvajačem pole positiona.

Britanci su dosta izmijenili i raspored održavanja sesija, tako da će se kvalifikacije u petak voziti vrlo kasno, u 19 sati po hrvatskom vremenu. Sprint kvalifikacije počet će u subotu u 17:30, a nedjeljna glavna utrka u 16 sati.

Vozači za sada ostaju prilično rezervirani po pitanju novog formata, što je i logično dok ne vide kako će to izgledati u praksi. Pierre Gasly iz AlphaTaurija spreman je dati novom formatu šansu, iako i on naglašava da voli koncept vikenda koji je vrijedio do sada.

“Mislim da bi bilo pošteno pričekati da se odrade sva tri vikenda. Onda ako bude pozitivnih stvari i ljudima se svidi, zašto ne zadržati to u budućnosti? Mislim da moramo doista sva tri vikenda proanalizirati. Što nam to donosi? Čini li stvari uzbudljivijima?”

“Ako da, zašto ne bismo nastavili? Ako ne, onda je važno zadržati format koji imamo, a koji je po mom mišljenju dobar. Ja uživam u kvalifikacijama subotom i vožnji samo jedne utrke tijekom vikenda”, poručio je Francuz.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Prvo vježbica zatim kvalifikacije za kvalifikacijsku utrku za utrku za bodove između toga još jedna vježbica i oda utrka koja više nije utrka jer su se jučer utrkivali i pdjelili još pokoj taktički bod a sad treba samo potvrditi i pokupit vrhnje i bod za najbrži krug i naravno glasove publike za vozača dana iako stigne na cilj 5.naravno ako ne pukne guma. Tko je tu lud? Treba ti priručnik za praćenje ili neka vrsta programa kao u kazalištu ili aplikacija na mobitelu i obavezno da nam to naplate barem 20Kn ili 3€. Nisam ja za to tako. Nabildaj se… Read more »

LUTHER

najveći problem je..ako se ne varam, je taj, što samo prva trojica na kraju sprint dobivaju bodove… tako da je to problem za male momčadi.. naravno, rezultat sprinta određuje startne pozicije za nedjelju ali teško da će sada neko baš žestoko napadati i riskirati sudar tj oštečenja bolida… vidjet ćemo, možda i bude dobro

Lewis8F

Sprint utrka znači dodatnih 100km za vikend pod punim gasom. Možda budemo gledali opreznije postavljene snage motora ili odustajanja vodećih.

147 kt

Ti volis kad si u vlakicu. Cihu cihu.

igo

i da i ne. zašto da zato jer se klasičnim kvalama uvijek svi nabriju za taj jedan krug i kasnije u utrci lako gube pozicije jer imaju drugačiju strategiju ili jednostavno bolid nije spreman za borbu sa najbržima. ona priča, mnogi ne mogu prenjeti brzinu sa qual na race. tako da bi se kroz sprint trku od 100km, 1/3 glavne utrke ili jedan stint u prosijeku, moglo doći do nekog realnijeg poretka koji bi predstavljao pravi omjer snaga za trku. isto vrijedi i za one koji ne uspiju izvuči u klasičnom qual dobru poziciju, ali su zato u race puno… Read more »

mars32

Upravo to sam i već kod prvih najava sprint utrke govorio, da će sprint utrka poredati bolide po snazi i za nedjeljnu utrku ćemo imati procesiju. Jedina mogućnost da to ne bude tako je kiša, SC ili neki drugi izvanredni događaj u nedjelju.

Lewis8F

Sprint + glavna = jedna utrka gdje nakon 100km izlazi obvezni SC.

Related Posts